Gå til sidens hovedinnhold

VMs største tapere koster milliarder

Når kjempene får juling blør aksjemarkedet.

Tap i viktige fotballkamper gir kraftig kursnedgang på børsen i det tapende landet. Særlig i land med stor fotballinteresse.

Det viser en omfattende forskningsstudie BI-professor Øyvind Norli for noen år siden gjennomførte med Diego García ved Tuck School of Business at Dartmouth og Alex Edmans ved MIT.

- Målsettingen med undersøkelsen var å finne ut hva som er med på å påvirke prisingen av verdipapirmarkedet, med tanke på atferdsegenskaper hos mennesker. Ser man på atferdspsykologi er det helt opplagt at humøret påvirker atferd, sier Norli til NA24.

Seier er ikke gevinst
Norli og de to andre forskerne gikk gjennom internasjonale fotballresultater for perioden 1973 til 2004, der de tok for seg kvalifiseringskamper, gruppespill og finalerundene for fotball-VM, samt cupene som spilles i Europa, Asia og Sør Amerika.

Dataene inneholder kamper spilt av til sammen 39 fotballand, det vil si land som historisk sett har markert seg i fotball-VM.

- Det vi fant er at tap i viktige VM-kamper medfører markante tap i aksjemarkedet hos det tapende laget den påfølgende dagen, sier professoren.

Et tap i finalerunden i fotball-VM vil i gjennomsnitt forårsake et fall på 0,38 prosent i hovedindeksen på børsen til det tapende landet. Forskerne har tatt høyde for generelle bevegelsesmønstre i internasjonale aksjemarkeder, og måler kun den unormale kursendringen etter fotballkampen.

- I de viktige kampene fant vi at det var et fall på 48 basispunkter, sier Norli.

Det er imidlertid ikke slik at VM-tap gir økonomiske tap, mens du kan spekulere på aksjegevinst om laget vinner.

- Dersom laget vant kunne vi imidlertid ikke finne noen markante oppganger, slik vi gjorde ved tap, sier Norli.

Børsfall i Italia
Torsdag røk Italia ut av VM etter å ha tapt 3-2 for Slovakia, og børsen i Milano sendes fredag formiddag ned 0,24 prosent.

Men den italienske børsen faller så langt ikke mer enn andre europeiske børser, da det går mot en helrød dag i Europa. Til sammenligning er Oslo Børs ned 0,96 prosent til 347.75 poeng.

Fallene i Europa kommer etter markante fall i USA og Asia. De nedgangene ble antakelig ikke preget av Italias hjemsendelse, men sannsynligvis mer av at flere toneangivende selskaper kom med skuffende guiding.

Her kan du følge børsene

Elendige måneder
Nordnet har også kommet fram til at VM er dårlig nytt for aksjemarkedet.

De har tatt for seg alle børsmåneder siden VM i Mexico i 1970, og kommet fram til følgende:

Siden 1970 har Oslo Børs steget med til sammen 1.831 prosent, noe som tilsvarer en gjennomsnittlig avkastning per måned på 0,89 prosent.

Men ser man kun på de månedene hvor fotball-VM har blitt arrangert i denne perioden har derimot børsen falt 11,96 prosent, eller gjennomsnittlig 0,75 prosent per måned.

For juni og juli siden 1970, hvor det ikke har blitt arrangert et fotball-VM, har børsen gitt en gjennomsnittlig avkastning på 2,03 prosent. Det vil si hele 2,78 prosent bedre enn de månedene hvor fotball-VM har blitt arrangert.

Undersøkelsen til Nordnet har tatt utgangspunkt i MSCI Norway-indeksen, som måler den gjennomsnittlige utviklingen på Oslo Børs. Flere fotball-VM spilles både i juni og juli måned, i disse tilfellene har både avkastningen i juni og juli blitt lagt til grunn.

Les mer: Fotball-VM betyr dårlig børs

Lider under VM
Japan er et godt eksempel på hvor ille det kan gå.

18. juni 2002, under VM på hjemmebane, tapte Japan 1-0 mot Tyrkia. Dette førte til at Tokyo-indeksen raste 363 punkter og flere milliarder kroner smuldret bort. Totalt falt Nikkei-indeksen med ti prosent under fotball-VM i 2002.

Et annet eksempel er Tyskland, som også har en børs preget av fotballgale investorer. Under VM i 2002 falt DAX-indeksen med ti prosent.

Mindre volum
Ting tyder også på at investorene heller setter seg foran tv-skjermen og gir børsen en kald skulder når kampene pågår.

Til eksempel var volumet på New York Stock Exchange 32 prosent lavere enn snittet de ti foregående dagene da USA slo Algerie og gikk videre til åttendedelsfinalen. Det var først da Landon Donovan satte inn det avgjørende 1-0-målet at handelen tok seg opp igjen, ifølge Associated Press.

Den kampen ble imidlertid spilt samtidig som at England sikret seg avansemant med 1-0 over Slovenia.

Nå er ikke fotball nødvendigvis den idretten man forbinder mest med USA, men ser man på handelen hos de fotballgale brasilianerne er trenden enda tydeligere.

Da Brasil slo Nord-Korea var volumet på børsen i São Paulo hele 39 prosent mindre enn snittet i fjor.

Børstap på trappene?
Neste store fotballag, med betydelig oppslutning i befolkningen, som garantert vil ryke ut av årets mesterskap er enten Tyskland eller England.

På søndag møter nemlig fotballmastodontene hverandre i en åttendedelsfinale.

Med tanke på forskningen til Norli kan det dermed være smart å holde seg unna disse aksjemarkedene i perioden før og etter denne kampen.

Med tanke på Nordnets undersøkelse er det kanskje like greit å holde seg helt unna aksjemarkedet til årets VM er over den 11. juli.

Hva tror du? Si din mening i kommentarfeltet under.

Kommentarer til denne saken