BELLEGARD-SUR-VALSERINE/OSLO (procycling.no): Thomas Voeckler er blitt en fransk nasjonalhelt gjennom sin innsats i Tour de France.

Men forventningene til 33-åringen var historisk lave foran årets ritt.

Europcar-rytteren slet med en kneskade som hindret han i å fullføre de viktige oppkjøringsrittene Critérium du Dauphiné og Route de Sud. Det var lenge usikkert om Voeckler i det hele tatt ville værte på startstreken i Tour de France.

Voeckler oppladning ble ikke noe bedre av at laget hanvet i medienes søkelys av helt feil årsaker bare noen dager før Tour de France. En dopingsak rundt Europcars fantastiske innsats i fjorårets Tour de France ble blåst opp i media.

Onsdag slo Voeckler hardt tilbake.

Ute av sammendraget
Tour de France åpnet i stil med oppladningen for det franske laget, forferdelig.

Både Pierre Rolland og Thomas Voeckler preget Tour de France sammenlagt i fjor og hele Frankrike håpet selvfølgelig på en gjentakelse. Den franske duoen forspilte sjasene for en god sammenlagtplassering tidlig i rittet.

Onsdag gikk Thomas Voeckler i brudd for å rette opp inntrykket. Alt gikk Europcars vei på den tiende etappen til Bellegarde-sur-Valserine.

Voeckler fikk med seg japaneren Yukiya Arashiro, som gjorde manns jobb for Voeckler underveis. Bruddet telte hele 25 mann, så det var flust med utfordrere.

Opp monsterstigningen Col du Grand Colombier var Voeckler den mest aktive og var aller først over toppen, med sikret han polkadottrøyen som han tok fra skuldrene til Fredrik Kessiakoff.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Slo gamlingen Voigt i spurten
I spurten ble det en kamp mellom Thomas Voeckler og tyskeren Jens Voigt.

- Jeg tenkte at bruddet for kunne vinner. Men jeg var ikke sikker på seier før jeg var fem meter fra målstreken, sier Voeckler til TV 2.

- Jeg er fornøyd med å vinne en etappe og skal kjempe for å beholde klatretrøyen. Å følge Scarponi, som er en av verdens beste klatrere, på dagens etappe gir veldig mye selvtillit, forsikrer Voeckler.

33-åringen Voeckler er ingen ungfole, men har mange år på den 41 år gamle tyskeren fra RadioShack. Dermed ble det lett match for franskmannen i spurten.

- Det var en hard dag, vi måtte ofre mye for å i det hele tatt komme oss avgårde, sier Voigt til TV 2.

- Vi var helt ferdige på slutten. Det var som det gikk i «slow motion», fortsetter han.

En unik historie
Voeckler har nå reddet Tour de France for Europcar, med seier og klatretrøye på onsdagens etappe.

Franskmannen er kanskje sin generasjons mes suksessfulle franske syklist.

33-åringen, som har vært lojal mot Jean-Rene Bernandeaus profflag hele karrieren, vinner sin tredje Tour de France-etappe og har syklet over tyve dager i Maillot Jaune, Tour de Frances legendariske gul trøye.

Voeckler har de siste årene forsvart de stolte franske sykkeltradisjonene nærmest på egen hånd og skuffet altså ikke i årets Tour de France heller.

- Når du elsker noe så må du gi alt du har for det. Nå kan jeg kjøre resten av Tour de France med god samvittighet. Men det betyr ikke at jeg kommer til å ligge bak å slappe av, sier den OL-uttatte Europcar-syklisten.

Norsk hjelperytter
Edvald Boasson Hagen trillet i mål 17 minutter bak etappevinner Thomas Voeckler. 25-åringen var en viktige brikke for Bradley Wiggins og Sky underveis da han tauet feltet opp store deler av Col du Grand Colombier (17,4 kilometer, 7,1 prosent).

- Vi avtaler ikke når jeg skal slippe. Jeg slipper når jeg er sliten, og det går for fort foran. Jeg kjører så langt jeg klarer og så slipper jeg da, fortalte Edvald Boasson Hagen etter kjempeinnsatsen.

- Er gutta fornøyd med jobben du gjør?

- Ja, av det jeg har hørt så langt, er de godt fornøyd.

- Trives du i rollen?

- Ja, jeg trives bra der. Jeg kjører så lenge jeg klarer og that’s it, så er jeg ferdig.

- Blir man susete i hodet av å trekke oppover i disse bakken?

- Det er gøy når det er så mye nordmenn som heier oppover. Jeg har i hvert fall flest supportere oppover.

- Ny tøff dag i morgen?

- Ja, det blir det. Jeg er forberedt på det. Det blir mange jobber fram mot Paris, men jeg ser fram til det, avslutter nordmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik gikk det til
Den tiende etappen i årets Tour de France var 194,5 kilometer lang og gikk fra Mâcon til Bellegarde-sur-Valserine.

Etter 40 kilometer hadde 25 ryttere kommet seg unna Sky og resten av hovedfeltet.

Det var Marcus Burghardt, Steven Cummings (BMC Racing Team), Jaroslav Popovitsj, Jens Voigt (RadioShack-Nissan), Yukiya Arashiro (Europcar), Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi), Peter Sagan (Liquigas-Cannondale), Michele Scarponi (Lampre-ISD), David Millar, Dave Zabriskie (Garmin-Sharp), Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale); Fabrice Jeandesboz (Saur-Sojasun), Joan Horrach (Katjusja), Sandy Casar, Jawheni Hutarovitsj, Matthieu Ladagnous (FDJ-BigMat), Luis Leon Sanchez (Rabobank), Karsten Kroon, Michael Mørkøv (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Dmitrij Fofonov, Andrij Hryvko (Astana), Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick Step), Simon Gerrans og Matthew Goss (Orica GreenEdge).

Sistnevnte vant den innlagte spurten like før inngangen til Col du Grand Colombier (17,4 kilometer, 7,1 prosent) og slapp seg like etterpå ned til hovedfeltet. Mot toppen av det 1501 meter høye fjellet (høyestekategori) skilte det seg ut en gruppe på fire ryttere.

Devenyns, Sanchez, Voeckler (vant bakkespurten og overtok klatretrøyen) og Scarponi var først over Col du Grand Colombier. Over toppen hadde de fem minutter ned til hovedfeltet, hvor Edvald Boasson Hagen (Sky) hadde gjort mesteparten av jobben i løpet av stigningen.

Da nordmannen hadde fått nok fortsatte Sky kjøret. Men det tok ikke lang tid før de gjenværende hjelperytterne fikk noe å bryne seg på. Ned fra Col du Grand Colombier kom det første seriøse angrepet på Bradley Wiggins' ledertrøye.

Vincenzo Nibali (Liquigas) fikk raskt ett minutt ned til hovedfeltet. Cadel Evans (BMC) var også med på en leken en liten stund, men fjorårets Tour de France-vinner klarte ikke holde følge med italieneren.

Bak jobbet Sky, anført av Richie Porte, for å tette luken. Men alt gikk ikke som planlagt for det britiske mannskapet. I utforkjøringen punkterte Michael Rogers, noe som resulterte i at han ikke kom opp til feltet igjen.

Den siste stigningen for dagen var Col de Richemond (7,2 kilometer, 5 prosent). Det åpne landskapet gjorde at Sky-laget hele veien hadde øyekontakt med Nibali. To kilometer før toppen ga Nibali opp angrepet.

Da hadde Sky Richie Porte, Christopher Froome og ikke minst Bradley Wiggins i front av feltet...

Firemannsbruddet med Voeckler i spissen passerte toppen av Col de Richemond tre minutter foran hovedfeltet. Da gjensto det 20,5 kilometer med nesten bare utfor til mål.

Med åtte kilometer til mål kom Jens Voigt - helt ut av det blå - opp til firemannsbruddet. Tyskeren prøvde et rykk med en gang han kom opp, men det var lite trøkk i pedalene til veteranen etter en lang jakt for å komme tilbake.

I det samme utforpartiet, bare noen minutter bak, hadde Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) og Pierre Roland (Europcar) opparbeidet seg en brukbar luke ned til hovedfeltet. Det bekymret RadioShack-Nissan som litt senere tok kommandoen i hovedfeltet, noe Sky naturligvis takket ja til.

Tre kilometer før fikk Dries Devenyns en brukbar ned luke ned bruddkameratene. Belgieren kom først inn på den siste kilometeren som gikk slakt oppover mot målstreken i Bellegarde-sur-Valserine.

Belgieren stivnet etter noen få hundre meter. Da tok Tour de France-helten Thomas Voeckler over. Franskmannen holdt unna for Jens Voigt, Luis Leon Sanchez og Michele Scarponi, og kunne dermed juble for en ny etappeseier i det franske treukersrittet.

Noen minutter bak trillet en gruppen med Rolland og Van Den Broeck over målstreken. De hadde ytterligere 30 sekunder ned til hovedfeltet, hvor alle sammenlagtfavorittene satt.

Resultater, 10. etappe
1. Thomas Voeckler (Europcar) 4.46,26
2. Michele Scarponi (Lampre-ISD) +3
3. Jens Voigt (RadioShack-Nissan) +7
4. Luis Leon Sanchez Gil (Rabobank) +23
5. Dries Devenyns (Omega Pharma-Quickstep) +30
6. Sandy Casar (FDJ-BigMat) +2,44
7. Egoi Martinez De Esteban (Euskaltel-Euskadi) samme tid.
8. Pierre Rolland (Europcar) s.t.
9. Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) s.t.
10. Dmitriy Fofonov (Astana) +2,52
(..)
75. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) +17,26

Sammenlagt
1. Bradley Wiggins (Team Sky) 43.59,02
2. Cadel Evans (BMC Racing Team) +1,53
3. Christopher Froome (Team Sky)+2,07
4. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +2,23
5. Denis Menchov (Katjusja) +3,02
6. Haimar Zubeldia Agirre (RadioShack-Nissan) +3,19
7. Maxime Monfort (RadioShack-Nissan) +4,23
8. Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) +4,48
9. Nicolas Roche (AG2R-La Mondiale) +5,29
10. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) +5,31
(..)
54. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) +40,10

Grønn trøye: Peter Sagan (Liquigas-Cannondale)
Klatretrøye: Thomas Voeckler (Europcar)
Ungdomstrøye: Tejay Van Garderen (BMC Racing Team)
Lagkonkurranse: RadioShack-Nissan

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

LIVE-manus
17.12 Voeckler foran Scarponi og Voigt.

17.11 Det ser ut til at Voeckler tar det nå!

17.07 Devenyns har en luke og kan vinne sin første Tour de France-etappe.

17.06 Voigt og Devenyns har fått en luke.

17.05 Med fire kilometer til mål går det rolig i bruddet.

17.04 Heller ikke han får en luke. Rolland og Van Den Broeck gjør et fint angrep og får noen sekunder i sammendraget.

17.03 Der stikker Scarponi.

17.02 Det ble ikke noe av Voigts angrep.

17.00 Tyskeren er en elendig utforkjører, men det er altså helt rått at han har kommet opp her. Og der stikker han!

16.59 Haha, Jens Voigt er oppe igjen!

16.28 Sanchez er den eneste med tidligere etappeseire i Tour de France.

16.57 Devenyns, Sanchez, Scarponi og Voeckler kommer til å kjempe om etappeseieren.

16.54 Rolland og Van Den Broeck er snart et minutt foran hovedfeltet. De gruser på i denne utforkjøringene.

16.51 Rolland og Van Den Broeck angriper i utforkjøringen. Ingen av de er veldig farlige i sammendraget.

16.49 Der stkkker Rolland.

16.46 Nibali blir snart hentet. Det var et veldig godt forsøk fra italieneren.

16.45 Det er ikke store luken Nibali har lenger.

16.43 Nå slipper Tejay Van Garderen Sky-feltet. Det åpner for Pinot og Taaramäe i kampen om den hvite trøyen.

16.41 Sky har faktisk halvert forspranget til Nibali. De ser Nibali, men jeg gjentar at Nibali kan øke igjen nedover.

16.40 5 kilometer til toppen for Nibali. Porte sliter i hovedfeltet, snart har Wiggins bare Froome igjen.

16.39 Nibali henter Grivko nå.

16.38 Sky kjører steinhardt nå, men når Nibali når toppen av Col de Richemond får han igjen anledning til å vise frem strålende utforferdigheter.

16.38 Der er Sagan ferdig, men han har gjort en strålende jobb for Nibali her.

16.37 Slovaken i grønn trøye ofrer seg for Sagan. Det er herlig å se!

16.36 Sky liker seg bedre når det går oppover. Richie Porte setter tempoet opp Col de Richemond.

16.33 Nibali, Sagan og Peraud setter et høyt tempo oppover dagens siste stigning, Col de Richemond. Den stigningen er ikke lang og etter det bærer det nedover igjen.

16.32 Nibali har tatt minuttet på gruppen til Wiggins! Dette er strålende kjørt av Liquigas to store stjerner...

16.31 Nibali har 41 sekunder nå. Det kommer nok til å øke helt til det begynner å gå oppover.

16.30 Nibali får en flott reise mot mål. Hovedfeltet er ikke i nærheten av å holde samme tempo nedover utforkjøringen.

16.29 Sagan og Nibali tar noen sjanser i denne utforkjøringen, men begge behersker dette særdles godt.

16.27 Nibali har fått en rimelig stor luke og har Peter Sagan som hjelperytter nå. Sagan var i det opprinnelige bruddet og kom over toppen før hovedfeltet.

16.26 Vincenzo Nibali har allerede fått en luke. Italieneren er helt rå utfor...

16.25 Trøbbel for Michael Rogers i utforkjøringen.

16.22 Cadel Evans har tatt teten i utforkjøringen.

16.19 Van Den Broeck, Rolland og Taaramäe hadde en liten luke på toppen, med god utforkjøring kan de øke ledelsen.

16.18 Taaramae stikker også!

16.17 Har de en liten luke på toppen kan de øke den i utforkjøringen.

16.16 Van Den Broeck og Rolland støter!

16.15 Voigt, Martinez, Casar, Fofonov er ett minutt bak de fire i tet på toppen.

16.14 Det blir 26 poeng totalt for Voeckler. Han har nok klatretrøyen etter etappen. Virker som Pinot forsøker å stikke fra hovedfeltet.

16.13 Voeckler stikker...

16.12 Baskisk flagg i Jura-fjellene. Hmm..

16.10 Belgieren plager Sky med disse korte tempoøkningene.

16.09 Van Den Broeck, igjen!

16.08 Voeckler, Scarponi, Sanchez og Devenyns skal kjempe om 25 klatrepoeng på toppen av Grand Colombier.

16.07 Kortvarig angrep fra Van Den Broeck. Pinot, som har vunnet på toppen av Grand Colombier, henger med.

16.06 Nå angriper Van Den Broeck.

16.05 Bare Rabobanks Sanchez følger, men Devenyns og Scarponi får også kontakt.

16.04 Voeckler drar virkelig på.

16.03 Voeckler setter igjen fart...

16.01 Det er Devenyns som kjører i bruddet som nå rommer fire mann.

15.58 Edvald har satt et tempo som virker å være uproblematisk for de fleste kapteiene.

15.56 Trioen har nå hentet Rabobank-rytteren.

15.55 Voecklers angrep gjorde sitt til at de fleste måtte slippe. Trioen Voeckler, Scarponi og Devenyns jakter på Sanchez nå.

15.52 Voeckler prøver å øke tempoet. Bare Scarponi og Devenyns klarer å følge han.

15.51 Sanchez har fått en luke på 30 sekunder.

Ryttere som Voigt, Burghardt og Martinez sliter i de bratteste partiene, men kjører seg inn igjen i da det blir slakere.

15.48 Sanchez har åtte kilometer til toppen.

15.46 Det virker som Edvald har roet seg ned i hovedfeltet. Ikke like hardt kjør nå.

15.45 Det var et voksent rykk fra spanjolen. Rabobank har på ingen måte hatt et bra ritt så langt.

15.44 Luis Leon Sanchez rykker fra bruddet!

15.43 Team Sky håper nok at Edvald kan holde dette tempoet lenge, slik at de kan spare Porte og Rogers til et senere tidspunkt.

Scarponi og Devenyns ser spreke ut i bruddet.

15.41 Det er bare seks av de opprinnelig tjuefem rytterne som henger med i bruddet.

15.40 Ikke mange klare følge tempoet i bruddet nå.

15.37 Scarponi setter fart i bruddet, få klarer å henge på. De har tretten kilometer til toppen.

15.36 Edvald setter en fart som mange har problemer med. Cancellara, Westra og Iglinskij er blant rytterne som må slippe... Dan Martin også.

15.34 Jeg må dessverre skuffe de som heier på Fredrik Kessiakoff. Svensken må slippe allerede. Kanskje sparer han krefter til et bruddforsøk i morgen?

15.33 Edvald Boasson Hagen skal styre feltet opp Col du Grand Colombier.

15.31 På toppen av Grand Colombier venter det hele 25 klatrepoeng på den som kommer først over. De ti første rytterne over får poeng. Mørkøv burde kunne klare å sikre trøyen, ettersom han allerede har 14 poeng.

15.26 Bruddet er inne i Col du Grand Colombier. Årets første Hors catégorie-stigning.

Sitgningen er 17,4 kilometer lang med en gjennomsnittelig stigning på 7 prosent, men de verste partiene er på hele 12 prosent.

15.24 Hutarovitsj og Goss slipper nesten før stigningen begynner.

15.21 Klöden har plassert seg på hjulet til Lotto-toget, som har tatt over styringen i hovedfeltet. Kanskje er et angrep fra tyskeren RadioShacks neste trekk?

15.20 Nå er det bare få kilometer til bruddet går inn i monsterstigningen Col du Grand Colombier.

15.18 Matt Goss var sterkest i denne spurten. Sagan måtte også se seg slått hviterusseren Hutarovitsj. Goss tok inn 5 poeng der og 27 bak Sagan.

15.14 Lotto-Belisol tar over kjøret i hovedfeltet. Det lukter et angrep fra Jurgen Van Den Broeck etterhvert.

15.12 Det er nå bare 5 kilometer til Matt Goss og Peter Sagan skal kjempe om hvem som får de 20 poengene i kampen om poengtrøyen.

15.11 Eisel, Knees og Cavendish tauer fortsatt Sky-toget. Jeg ser for meg at Edvald skal ta over oppover Col du Grand Colombier.

15.08 Under en mil til den innlagte spurten.

15.05 Det er tydelig hvem som er Europcars kaptein i dette bruddet. Arashiro kjører som hjelperytter for Voeckler.

15.03 75 kilometer til mål. Peter Sagan benytter utforkjøringen til sette fart på bruddet. Slovaken vil ha 20 poeng i Béon, men det vil også Matt Goss. Morsomt at begge velger å kjempe for poengtrøyen.

15.02 Ole Kallhovd (@OleEndreK på twitter) skriver følgende på twitter:

Håper Liguigas gjør som i giroen for to år siden og kjører duo-brudd med Basso og Nibali i utforkjøringen!

Jeg må si meg enig, det hadde vært helt topp om Liquigas angriper Team Sky på dagens etappe.

14.59 I bruddet finner vi også klatrerne Jean-Christophe Peraud, Sandy Casar og Michele Scarponi. De tre har det til felles at de behersker motbakker særdeles godt og har prestert veldig bra i Grand Tours. Michele Scarpnoi har vunnet Giro d'Italia, mens Peraud ble niendemann i fjorårets Tour de France.

14.58 Europcars Davide Malacarne fyller 25 år i dag. Vi gratulerer!

14.56 Bruddet starter nå utforkjøringen mot spurten i Béon. Foten av Col du Grand Colombier, i Culoz, er da bare tre kilometer unna.

14.52 Bruddet er snart ferdig med det kuperte strekket etter Côte de Corlier. Om tre til fire kilometer begynner de en nesten to mil lang utforkjøring som leder til den innlagte spurten og foten av Col du Grand Colombier.

14.50 Popovych og Voigt, fra RadioShack, er to svært trofaste hjelperyttere i det amerikanske laget. Om for eksempel Fränk Schleck bestemmer seg for å angripe vil begge kune gjøre en meget god jobb for Schleck, eller andre fra laget som kanskje vil stikke.

14.48 BMC-gutta i bruddet er særdeles solide. Burghardt vant en etappe i Tour de France i 2008, mens Cummings ankom BMC fra det konkurrerende Team Sky foran denne sesongen. Spesielt Cummings vil være i stand til å hjelpe Cadel Evans opp Col du Grand Colombier om det skulle være aktuelt.

14.41 Goss har med seg Gerrans for å kjøre et lite opptrekk, men Sagan har vært totalt overlegen så langt i Tour de France.

14.38 Om ikke veldig lenge skal Sagan og Goss kjempe om poeng på den innlagte spurten.

Rytterne står nå foran 15 kilometer med kupert terreng, før en nesten to mil lang utforkjøring leder bruddet til den innlagte spurten. Etter det er det duket for Col du Grand Colombier!

14.33 Mørkøv har nå 14 poeng. Voigt plukket med seg to nye og har nå 4 poeng.

14.29 Neida, arrangøren bomma der. Det var Mørkøv, som nå er oppe i 14 poeng. Kessiakoff leder konkurransen med 21.

14.28 Det var Kroon, faktisk. Foran Grivko og Voigt.

14.26 Mørkøv tok poengene der! Grivko tok 3, mens Voigt tok 2.

14.25 Det skal deles ut 4, 3, 2 og 1 poeng på toppen av Côte de Corlier.

14.24 Snart bare en kilometer til utbryterne skal kjempe om klatrepoeng.

14.23 Cavendish sitter sammen med Eisel og Knees i tet av hovedfeltet. Jo lengre trioen kan sitte å taue, jo mer krefter kan Edvald, Rogers og Porte spare...

14.19 Det er ikke lenge til utbryterne skal kjempe om klatrepoeng. Mørkøv vil garantert forsøke å ta poeng, hvilke andre syklister som er interessert i det er litt usikkert.

14.15 Bernhard Eisel og Christian Knees styrer hovedfeltet.

14.12 Mørkøv kommer garantert til å gå for klatrepoengene. Karsten Kroon vil helt sikkert være behjelpelig med akkurat det. Kanskje har også Scarponi eller Voeckler et mål om polkadottrøyen i Paris?

14.10 Snart under ti mil til mål.

Bruddet skal kjempe om etappens første klatrepoeng om bare seks kilometer.

14.08 Det sterke bruddet har nå en ledelse opp mot 6 minutter og har begynt stigningen til Côte de Corlier.

14.07 Veldig godt poeng fra Øystein der. Det blir spennende å se om noen velger å angripe Sky i Col du Grand Colombier. BMC med Evans og Liquigas med Nibali vel de mest aktuelle kandidatene i så måte.

14.05 Øystein Haaland stiller et meget aktuelt spørsmål på mail.

Vil det ikke være en stor ulempe for Sky de ikke er representert i bruddet? Som du påpeker har jo BMC to mann med, pluss en del meget sterke klatrere igjen i hovedfeltet.

Risikerer ikke Wiggins nå å være alene igjen med Froome mot fem-seks BMC-ryttere i utforkjøringen ned fra Col de Richemond?

I og med at Sky sitter i gul trøye velger de nok å kontrollere hovedfeltet i stedet for å være offensive å sende en mann i brudd. Wiggins risikerer helt klart å bli isolert. Hvis BMC, Liquigas eller Lotto-Belisol bestemmer seg for å angripe er han avhengig av at Rogers og Porte har en god dag.

Col du Grand Colombier er en lang stigning og mye kan skje både opp og ned fra toppen.

13.56 Bruddet er snart inne i Côte de Corlier. Kanskje starter klatrespesialistene hardkjøret allerede her? Det er nok av gode klatrere til å holde de svakere klatrerne unna. Blant annet Scarponi, Sanchez, Peraud, Gerrans...

13.50 Nå er det 124 kilometer til mål.

13.47 Bruddets ledelse har nå vært jevn på 5 og et halvt minutt. Kanskje blir det ikke etappeseier på bruddet allikevel?

13.45 Nesten halvparten av denne gjengen har faktisk vunnet etapper tidligere.

Burghardt, Popovych, Voigt, Sagan, Millar, Zabriskie, Casar, Sanchez, Kroon og Gerrans er alle etappevinnere. Bare Sagan har vunnet etapper i årets Tour de France.

13.42 Sagan og Goss kjemper altså om poengtrøyen. Dagens innlagte spurt kommer etter 130 kilometer, like før rytterne begynner stigningen til Colombier.

13.40 BMC har lagt godt til rette for Evans-angrep opp Col du Grand Colombier. Den sterke duoen Burghardt og Cummings vil være klare for å hjelpe australieren ved et eventuelt angrep.

13.38 Det er en stor gjeng som har kommet avgårde. Etter all sannsynlighet kommer bruddet til å gjøre opp om etappeseieren i dag. Favorittene vil i så fall være Voeckler, Scarponi, Peraud, Casar, Sanchez og Gerrans. Det er veldig mange gode ryttere i bruddet.

Rytterne fra BMC, RadioShack og Katjusja er der nok mer for å hjelpe sine kapteiner opp Colombier enn å kjempe om etappeseier.

13.33 Bruddets ledelse øker til fem minutter.

Det er litt i overkant av tre mil til toppen av dagens første stigning, Côte de Corlier.

13.30 Ettersom Kessiakoff ikke er i bruddet skal det også kjempes om klatretrøyen på etappen.

Mørkøv har flest poeng av rytterne i brudd. Han har 9 poeng, mens Jens Voigt har 4, Peter Sagan og Luis Leon Sanchez 2 og David Zabriskie ett poeng. Mange av rytterne i bruddet er antageligvis interessert i å sikre seg noen klatrepoeng underveis på etappen.

13.28 Både Sagan og Goss er altså i bruddet. De to kjemper om den grønne poengtrøyen. Slovaken leder konkurransen med sine 217 poeng, mens Goss har 185.

13.22 Det er mange gode klatrere i bruddet. Cummings, Voeckler, Martinez, Scarponi, Peraud, Horrach, Casar, Sanchez, Fofonov og Devenyns er alle habile.

Dansken Michael Mørkøv er nok ute etter å ta klatretrøyen tilbake fra svenske Fredrik Kessiakoff.

13.21 Michele Scarponi er best i sammendraget av rytterne i brudd, han er dog hele ti minutter bak Wiggins i sammendraget.

13.19 Bruddet har fått 4 minutter.

13.17 Dette er litt av et brudd. Sterke klatrere som Scarponi og Casar, samt spurterne Goss og Sagan er med. BMC har plassert Burghardt og Cummings her, det er et tegn på at Evans vil angripe.

13.14 Nå er bruddet etablert!

13.13 Burghardt, Cummings, Popovych, Voigt, Arashiro, Martinez, Scarponi, Sagan, Millar, Zabriskie, Peraud, Horrach, Casar, Hutarovich, Ladagnous, Sanchez, Kroon, Mørkøv, Fofonov, Grivko, Gerrans og Goss i brudd!

13.10 Det er altså bekreftet at Grivko, Millar, Zabriskie, Sagan, Voigt, Casar og Voeckler er i brudd. Gruppen teller totalt 25 ryttere og har nå økt litt til hovedfeltet igjen, men luken er bare 45 sekunder.

13.09 Det virker ikke som feltet vil la dette bruddet gå heller. Bare 28 sekunders forsprang nå.

13.08 Voecklers gruppe har hentet Grivko og Sagan og teller nå 25 ryttere. Bruddet har bare 32 sekunder og det er vanskelig å si om utbryterne får en luke.

13.07 Voigt / Voeckler / Casar / Zabriskie / Millar er fem av rytterne i bruddet bak Sagan/Grivko.

13.05 Thomas Voeckler og Sandy Casar er del av tjuetremannsgruppen som jakter Sagan/Grivko.

13.03 23 mann er i nå i brudd. Da et brudd i samme størrelse forsøkte å etablere seg tidligere på etappen var hovedfeltet uinteressert i å la det få en luke.

13.02 Sagan og Grivko gir ikke opp. Femten mann har kommet avgårde bak duoen. Rytterne går inn i etappens første stigning, Côte de Corlier, etter 75 kilometer.

13.00 Rytterne har kjørt steinhardt i tre mil nå. Team Sky ville nok heller satt et brudd fikk etablere seg tidlig, da kunne det britiske laget spart krefter. Til Col du Grand Colombier.

12.59 Tolvmannsgruppen er kjørt inn og Lemoine har gitt opp. Antageligvis er det Sagan som blokkerer dette bruddet, de andre lagene vil ikke la slovaken gå i brudd.

12.57 Etter at tolvmannsgruppen gikk avgårde har hovedfeltet strammet grepet om bruddet. Nå ser det ikke fult å lyst ut for Lemoine, Grivko og Sagan.

12.56 Sagans gruppe øker drastisk i løpet av en kilometer, tolv mann forsøker å komme seg opp til trioen.

12.54 Tolv ryttere har slitt seg løs fra hovedfeltet og tar opp jakten på trioen i tet. Ingen navn er bekreftet.

12.51 Lemoine, Grivko og Sagan ligger fortsatt i dødens posisjon med hovedfeltet tjue sekunder som nekter å la de gå.

12.49 Hovedfeltet var uinteressert i å la tjue mann stikke avgårde. Bare femten sekunder mellom Group Sagan og hovedfeltet.

12.47 En stor gruppe på hele tjue mann har nå revet seg løs fra hovedfeltet.

12.44 25 sekunders ledelse for Sagan & kompani nå. Det kan virke som ledelsen er økende, kanskje lar de slovaken gå?

12.42 Sagan-gruppen har vært i brudd i en mil, ledelsen er på fattige tjue sekunder.

12.41 Millar er hentet av hovedfeltet. Sagans gruppe leder med 17 sekunder. Jeg blir overrasket om Peter Sagan får lov til å gå i brudd, det betyr i så fall at Matt Goss og hans Orica-GreenEdge har mistet troen på grønn trøye.

12.40 Garmins David Millar ligger nå mellom hovedfeltet og trioen i tet.

12.39 Om du leser under LIVE-oppdateringene har jeg skrevet noen linjer om etappen og gitt mine betraktninger om den. Det første vi skal igjennom er 75 rimelig flate kilometer, etter det går det mye opp og ned. Dette er en etappe som innbyr til angrep og morsom sykling.

12.36 Fem ryttere har tatt opp jakten på Lemoine, Grivko og Sagan.

12.35 Lemoine (Saur-Sojasun), Grivko (Astana) og Sagan (Liquigas) er i bruddet. Men gruppen har ikke etablert et stort forsprang enda, gruppen leder med 20 sekunder. Jeg tviler på at Lotto og Orcia-GreenEdge er spesielt fornøyd med at Sagan er i brudd.

12.34 Sagans gruppe har fortsatt et lite forsprang, mens Vasil Krijyenka og Vincent Jêrome har vært i asfalten etter et velt...

12.32 Tre ryttere er i brudd for øyeblikket. En av dem er... (trommevirvel) Peter Sagan!

12.29 Med Di Grégorio, Martin og Lloyd ute av Tour de France er det 175 ryttere igjen i feltet.

12.27 Syklistene er ute av den nøytrale sonen. Vacansoleil angriper omgående!

12.25 Tyskeren Andreas Klöden har punktert i nøytral sone, men er tilbake i hovedfeltet. RadioShack-Nissan-rytteren syklet godt på mandagens tempoetappe og har stått på pallen i Paris ved to anledninger. Klöden ble nummer to i 2004 og 2006.

12.24 Arresterte Remy di Grégorio starter åpenbart ikke etappen. Det gjør heller ikke tempoverdensmester Tony Martin og Lampre-ISDs Matt Lloyd. Martin har slitt med skader etter velt på første etappe, mens Lloyd også har smakt på asfalten i løpet av årets Tour de France. Lloyd har tidligere vunnet klatretrøyen i Giro d'Italia.

12.21 Under LIVE-innleggene har jeg skrevet litt om etappen og gitt mine betraktninger om hvordan den tiende etappen vil foregå. Rytterne møter blant annet rittets første Hors catégorie-stigning. Col du Grand Colombier er et 17 kilometer langt fjell med partier opp mot 12 prosent gjennomsnittelig stigning. Fjellet debuterer i Tour de France.

12.19 Syklistene forlater nå Mâcon. Den franske byen har vært målby ved fire anledninger tidligere.

Vjatseslav Ekimov, Miguel Indurain, Lance Armstrong og Matteo Tosatto har vunnet i Mâcon tidligere.

12.15 Nå er rytterne i gang i det vi kaller for nøytral sone. Rytterne sykler rolig i 4,5 kilometer før rittet starter for alvor. De første kilometerne kalles for «den fiktive starten».

BAKGRUNN Etter en hviledag preget av doping slår Tour de France hardt tilbake med en strålende fjelletappe. Den tiende etappen går fra Mâcon til Bellegarde-sur-Valserine og endelig inntar rittet de fantastiske Alpene!

Den episke stigningen Col du Grand Colombier er en av tre kategoriserte stigningen rytterne skal forsere underveis på den tiende etappen.

Fjellet er et av de høyeste passene i Jura-fjellene og debuterer i Tour de France-sammenheng. Fjellet er kategorisert som en såkalt Hors catégorie og anses derfor som en av de vanskeligste stigningene i årets ritt.

Dessverre avsluttes ikke etappen på toppen av Col du Grand Colombier. Rytterne tråkker inn i stigningen over fire mil før målgang i Bellegarde-sur-Valserine. Fjellpasset er allikevel det store høydepunktet på veien fra Mâcon til målstreken.

Etappen innledes med 75 rimelig flate kilometer, før rytterne treffer andrekategorien Côte de Corlier. Stigningen er seks kilometer lang og stiger gjennomsnittlig 5,5 prosent. Rytterne når toppen av Côte de Corlier med ti mil igjen til mål.

Etter forseringen av Côte de Corlier står Col du Grand Colombier på programmet. Rytterne skal ned en to mil lang utforkjøring før de begynner på de nesten to milene opp til fjellpasset i Jura-området.

Etappens store høydepunkt vil skille gutter fra menn og få ryttere vil komme over toppen samlet. Skal noen angripe Bradley Wiggins og Team Sky, er dette en strålende anledning!

Ryttere som Jurgen Van Den Broeck, Vincenzo Nibali og Cadel Evans må angripe. Den belgiske Lotto-kapteinen har allerede varslet at han kommer til å være offensiv i fjellene. Nibali har uttalt at han vil angripe i utforkjøringene, for å stresse Wiggins.

Nibali har en strålende mulighet etter Col du Grand Colombier. Det er femten kilometer ned fra toppen og i bunnen venter tredjekategorien Col du Richemond.

7 kilometer med 5 prosent i gjennomsnittlig stigning kjennes om man allerede har vært i kjelleren på vei opp Col du Grand Colombier.

Det er to mil med, nesten, uavbrutt utforkjøring til mål. Spurten er hard og heller oppover. Etappen blir enten avgjort i en liten gruppe, eller kanskje klarer noen å gå solo?

Team Sky er nødt til å kontrollere denne etappen og forventer garantert angrep fra Evans, Nibali og Van Den Broeck. Det britiske storlaget kommer antageligvis til å forsøke å holde et så høyt tempo at utfordrerne ikke klarer å angripe. Det var de ikke i nærheten av å klare på etappen til Porrentruy, til Planche des Belles Filles klarte derimot ingen å angripe før det aller siste partiet opp til mål.

Det er stor sannsynlighet for at et brudd vil etablere å utkjempe en kamp om etappeseieren lenger opp i veien enn sammenlagthåpene. Ryttere som Alejandro Valverde, Michele Scarponi og Robert Gesink har kjørt seg ut av kampen om den gule trøyen og vil kanskje gå etter klatretrøyen eller en etappeseier.

Våre naboer Fredrik Kessiakoff og Chris Anker Sørensen jakter begge flere klatrepoeng. Kessiakoff sykler etappen i røde og hvite farger. Franskmenn som Thomas Voeckler, Pierre Rolland og Sandy Casar kan også komme til å gå i brudd i dag.