Vold truer VM i Sør-Afrika

Foto: AFP/Scanpix

Ett år før VM i Sør-Afrika starter plages landet av 50 drap og 50 voldtekter om dagen.

11.06.09 21:21

JOHANNESBURG (Reuters): Sør-Afrikas største utfordring før VM starter om nøyaktig ett år, er utvilsomt landets fryktelige problemer med ran, drap og voldtekter. Med en av verdens høyeste tall for voldelig kriminalitet, må Sør-Afrika ikke bare jobbe for å beskytte tilreisende fotballfans, men først og fremst overbevise dem om at det er trygt å reise.

Rundt 50 mennesker blir drept hver dag - mer enn USA, som har seks ganger Sør-Afrikas befolkning på 50 millioner. Det var offisielt 36.190 voldtekter i 2007 og 2008, samt 14.201 bilkidnappinger, men mange lovbrudd blir i tillegg aldri rapportert.

VM-arrangørene avfeier bekymringene, og peker på Sør-Afrikas gode erfaringer med å beskytte et stadig økende antall turister og det faktum at man har vært vertskap for mange suksessfulle internasjonale eventer. I tillegg til at en enorm politistyrke er tiltenkt å beskytte neste sommers VM-turister. Politiets strategi vil baseres på teknikker som ble brukt under klimakonferansen i 2002.

- Vi forbereder oss på alle mulige hendelser, også det verste. Selv om vi har et rammeverk på plass, må vi håndtere situasjonene ettersom de oppstår, sier Vish Naidoo, som leder politiets VM-styrker.

Ber folk være årvåkne
Myndighetene bruker 2,2 milliarder kroner på å sikkerhet i forbindelse med VM. Det inkluderer blant annet nye helikoptere, overvåkingsutstyr og biler. Rundt 700 politimenn vil bevokte hvert eneste stadion, i tillegg til en armé av private sikkerhetsvakter, forteller Naidoo.

Men kriminalitetsstatistikkene etterlater spørsmål om hva som kan skje utenfor stadionområdene, hvis besøkende går utenfor de såkalte trygge områdene.

En sikkerhetskonsulent som jobber sammen med VM-arrangørene, som har bedt om å ikke bli navngitt, sier at lokale kriminelle sannsynligvis vil holde seg borte fra de beskyttede områdene og i stedet leter etter muligheter utenfor.

VM-arrangørene oppfordrer tilreisende til å være årvåkne, til tross for de store politistyrkene.

- Vi ber folk om å være på utkikk etter alt. Vi kommer ikke til å kunne beskytte folk i deres biler eller rom, men våre politimenn vil være der for å hjelpe, sier Rich Mkhondo, talsmann for den lokale organisasjonskomiteen.

Mange sørafrikanere er fortsatt skeptiske og klager over at politiet ofte er for sene med å svare på den eksisterende kriminalitetsbølgen.

I store byer, hvor kriminaliteten er fremtredende, er private sikkerhetsselskap langt mer synlige enn politiet. Hjem omgis av en skremmende rekke med piggtråd- og elektriske gjerder og beskyttes av tungt væpnede private sikkerhetsvakter.

- Vi drømmer når vi sier at vi er klare. Vi har tilstrekkelig politi, men de er for lemfeldige og tar imot bestikkelser, sier den 20 år gamle studenten Nadira Abdul-Rahim til Reuters.

Fansen ikke skremt
Kriminalitet innrømmes å være et av Sør-Afrikas mest presserende problemer og den nye presidenten Jacob Zuma har lovet å oppruste både politiet og rettsvesenet. Det vil åpenbart kreve en spesielt stor innsats under VM i 2010 dersom Sør-Afrikas omdømme ikke skal bli ugjenkallelig svekket. Nærværet til festglade fotballsupportere kan ses på som en gyllen mulighet for kriminelle gjenger.

- Når du er fattig, har mistet jobben og ikke har penger til å fø barna dine, er det ikke rart om du blir hissig av å se turister i fete biler bruke det som virker som en formue bare på å feire et fotballag, sier taxisjåføren Siyabonga Zimu.

Andre tror at den enorme investeringen i infrastruktur i forbindelse med VM vil gi Afrikas største økonomi en kjærkommen oppblomstring mens den lider under sin første resesjon på nesten to tiår, og tror at den kan adressere de åpenbare forskjellene mellom rik og fattig, som ligger til grunn for kriminaliteten.

- Det kommer til å skape mange jobber, og til og med ungdommen kan komme seg vekk fra kriminaliteten og begynne med sport, sier Sithembiso Malungisa, en 25-åring som jobber som frivillig i politireservestyrken i Cape Town.

VM-arrangørene har lansert markedsføringskampanjer for å lokke turister til seg og avfeie voldsfrykten. Så langt tyder ingenting på at fansen er skremt. Det var 1,8 millioner søknader på de første 753.000 billettene som ble lagt ut for salg tidligere i år.

- Finalekampen er oversolgt med 3.000, 26 av de 64 kampene er utsolgt. La lekene begynne, sier Mkhondo.

Sør-Afrikas image fikk en velkommen og uventet vitamininnsprøyting da den indiske Premier League (IPL) flyttet sin Twenty20-cricketturnering til landet med stort hell, etter at sikkerheten var usikker i forbindelse med det indiske valget.

Danny Jordaan, daglig leder i organisasjonskomiteen, har avfeid bekymringene om kriminalitet, og peker på at landet har arrangert over 140 eventer, inkludert VM i rugby, siden verden så slutten på apartheiden i landet i 1994.

- Det har ikke vært mye negativ presse eller terroristhandlinger som vil heve øyenbrynene eller skremme utlendinger fra å komme inn, og for ekte fans betyr ikke sted eller politisk ustabilitet så mye, sier Kanisha Thakur, en indisk supporter bosatt i USA, som har planer om å reise til Sør-Afrika neste sommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.