Gå til sidens hovedinnhold

Voldsom nedtur for Northug

Nå ryker sammenlagtledelsen.

Petter Northug klarte ikke å kvalifisere seg til mandagens finalerunder i sprint i Tour de Ski.

Da alle 84 løperne hadde gått i mål i kvalifiseringen, viste den brutale sannheten at Northug hadde endt på 45. plass. Bare de 30 beste får gå finalerundene senere mandag.

- Petter fikk ikke teknikken til å stemme. Det var selfølgelig ikke dette vi hadde håpet på, sier sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

Les også: - Northug ikke skuffet

Bonussekunder
Det kan være svært lukrativt å gå finalerundene, der det kjempes om bonussekunder i sammendraget i Tour de Ski. Vinneren får for eksempel hele 60 sekunder fratrekk i tiden.

Før dagens sprint i fristil ledet Petter Northug Tour de Ski snaue ti sekunder foran tyske Axel Teichmann.

Heldigvis for nordmannen klarte heller ikke Teichmann å kvalifisere seg til finalen, dermed risikerer ikke Northug at en av sine hardeste konkurrenter drar fra i sammendraget.

Men at Northug mister sammenlagtledelsen etter dagens løp virker åpenbar.

Les også: Slik gikk sprintfinalen

Flere kan gå forbi
For eksempel har en mann som Emil Jönsson etter å ha vunnet kvalifiseringen tatt inn 8 av de 21 sekundene Northug leder med foran sprinten. De siste 13 sekundene er det overhengende fare for at sprintspesialist Jönsson vil tjene inn på en god plassering i finalerundene.

Men som nevnt er svensken en sprintspesialist og dermed ikke farlig i totalsammendraget når løperne har gått opp den siste monsterbakken i Val di Fiemme.

Harde sammenlagtkonkurrenter
Langt verre for Northug er det at gode sammenlagtløpere som sveitsiske Dario Cologna og russiske Maxim Vylegzhanin ser ut til å komme seg til finalerundene med god margin.

Fjorårsvinner Cologna ligger før dagens sprint på 8. plass, 46 sekunder bak Northug. Etter kvalifiseringen er avstanden minket til 42 sekunder. Det er gode muligheter for at Cologna kan ta seg til finalen og kapre nok bonussekunder til å passere Northug i sammendraget.

Det gjelder også for Vylegzhanin. Etter en knallgod kvalifisering ligger han nå bare 40 sekunder bak Northug, og også russeren er en mann med et klart finalepotensial senere mandag.

For øvrig slipper Northug å bekymre seg for at sterke sammenlagtkort som Tobias Angerer, Lukas Bauer og Alexander Legkov kaprer bonussekunder. Også de ble slått ut i kvalifiseringen.

Øvrige nordmenn
Heller ikke Tord Asle Gjerdalen klarte å kvalifisere seg til finalerundene. Han endte på 39. plass. Også Petter Eliassen er slått ut etter sin 63. plass.

Men Norge fikk tross alt med tre løpere til finalerundene.

Best var Simen Østensen med en 7. plass, 3 sekunder bak Jönsson. Også Martin Johnsrud Sundby og gårsdagens sprintvinner Eldar Rønning tok seg videre fra kvalifiseringen.

Les også: - Northug ikke skuffet

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene