*Nettavisen* Sport.

Vrakgodset som ble Norges beste

Foto: (foto: scanpix)

Høsten 2003 ble han veid og funnet for lett av Mons Ivar Mjelde. I år har Alex Valencia vært eliteseriens beste spiller.

27.10.05 07:31

Alex Valencia har hatt en litt mer kronglete vei til toppen enn de fleste andre. Han var beskrevet som et stort talent da han som 18-åring tok turen fra Åsane til Brann. Der fikk han god tid til å etablere seg på a-laget.

Fast på Brann
Tre år etter overgangen spilte han sin første landskamp, og var selvskreven på Brann-laget.

- Jeg hadde en veldig fin progresjon fra jeg kom til Brann som 18-åring og frem jeg spilte fast to sesonger senere. Jeg var bankers på laget i flere sesonger før Mons Ivar Mjelde tok over i 2003. Etter ferien det året forsvant jeg helt ut i kulden, forteller Alex Valencia til TV 2 Nettavisen.

- 2003 ble en gedigen nedtur, legger han til.

Billigsalg
Valencia spilte sin siste seriekamp for Brann da han kom inn som innbytter minuttet før full tid mot Viking august det året. Fire måneder senere solgte bergensklubben ham til Start for 300.000 kroner. Åsane-gutten mener det er flere grunner til at det gikk som det gjorde i Brann - og nevner det sportslige opplegget rundt laget og egen selvtillit som de viktigste.

- Under Teitur (Thordarson) fikk jeg hele tiden oppfølging som var bra for selvtilliten. Jeg fikk tillit i form av spilletid, og det skaper trygghet når en vet at en får muligheten. Man presterer sjelden sitt beste når man føler man har kniven på strupen.

- Selvsagt må spilleren selv stå til ansvar for egne prestasjoner, men det er veldig viktig å få hjelp, særlig fra venner, familie, medspillere og trenere. Jeg liker ikke å rette pekefingeren mot noen, og vil understreke at jeg har et godt forhold til Mons Ivar (Mjelde) og Espen Steffensen (hjelpetrener) sosialt. Men vi passet ikke sammen fotballmessig. Det ville vi ikke gjort i dag heller.

- Fotballtrenere er ute etter ulike ting. Mons Ivar og Espen viste klart at de ikke ville satse på meg.

Skylder ikke på publikum
Et kresent og kravstort publikum har ofte fått skylden når spillere ikke slår til på Brann Stadion. Det er en påstand Alex Valencia er helt uenig i.

- Fotballpublikum er generelt utålmodig, det er en myte at det er verre i Bergen enn andre steder. Men man kan ikke skylde på publikum. De har betalt for å se fotball, og har selvsagt full rett til å være kritisk og komme med kommentarer, mener Valencia.

Best på børs
Etter overgangen til Start for knappe to år siden har pilen pekt én vei for flankespilleren. I fjor var han sentral i Starts opprykk til eliteserien, og etter 25 kamper topper han spillerbørsene både i TV 2 Nettavisen og VG. Gjensyn med landslaget har det også blitt.

- Jeg er veldig fornøyd med alt som har skjedd sportslig helt siden jeg kom hit til Start. Jeg føler at jeg kommer veldig til rette i systemet vi spiller. Jeg får skjult svakhetene mine og brukt styrkene bedre enn tilfellet var under Mjelde.

- Hadde du drømt om at du skulle komme tilbake som en av eliteseriens beste spillere da du gikk til Start?

- Jeg prøver å tenke minst mulig på spillerbørser, og bare fokusere på å gjøre det beste jeg kan. Det er gøy å få skryt, og hyggelig at folk legger merke til meg, men det viktigste er alltid at vi vinner. Det er underordnet å bli dagens helt eller å være den som scorer målene. Jeg tror de aller fleste spillerne her føler det sånn.

Første bergenser siden 91
Lørdag kan Alex Valencia vinne serien med Start. Han blir i så fall den fjerde bergenser som kan kalle seg seriemester siden Brann tok gull i 1963 - og den første siden Kenneth Storvik vant med Viking for 14 år siden.

- Det hadde vært moro å ta det med seg. Jeg er stolt over å være bergenser, og stolt over å ha muligheten til å bli seriemester, sier han.

Før han legger til:

- Jeg er uansett fornøyd, selv om det ender med sølv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.