Det utskjelte poengsystemet til det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har sørget for en rekke merkelige signeringer.

I fjor signerte for eksempel Ag2r og Lotto-Belisol hver sin iranske rytter, som etter ett år er ferdige.

Denne høsten har Euskaltel-Euskadi vært et av lagene som har signert flest ryttere på grunn av å få nok poeng til å bli værende i WorldTouren.

Baskerne har i mange år hatt et av verdens mest unike sykkellag. For å få kontrakt med Euskaltel måtte du være basker, eller ha fått en baskisk sykkeloppdragelse. Slik som Samuel Sanchez, som er fra Oviedo, men har syklet som amatør i Baskerland.

Les også: Rankingsjokk for Saxo Bank

Åtte utlendinger klare for de oransje
Nå er det forandret. Alt på grunn av poengene. Åtte utlendinger og en vanlig spanjol er på plass foran 2013-sesongen.

Euskaltels manager, Igor Gonzalez de Galdeano, sier i et intervju med El Pais at det er «loven om globalisering».

- Eller ville vi foretrukket å se Samuel Sanchez i Portugal rundt, i stedet for Tour de France? spør han retorisk.

En som ikke er spesielt imponert over utviklingen er Euskaltel-blogger og journaliststudent Magnus Krogsæter Aarre. Nordmannen sitter for tiden midt i hjertet av begivenhetene, all den tid han tar høstens semester i Bilbao.

- På hjemmebane har utenlandske signeringer blitt svært dårlig mottatt. Avisene er i all hovedsak negative, og en betydelig del av supporterskaren ser ut til å vende laget ryggen. Få er så upopulære som Euskaltel-sjef Igor González de Galdeano for øyeblikket - både blant fans, supporterer og ryttere. Å gå vekk fra den unike filosofien er for mange baskere som å miste en del av identiteten, sier Aarre til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke nok poeng
Den tidligere storsyklsiten Gonzalez De Galdeano sier at Euskaltel ikke ville hatt nok poeng med bare baskere på laget.

- Med bare baskiske syklister, selv om vi hadde alle proffene, ville vi ikke hatt nok poeng. I tillegg er ikke rytterne vi har signert så dårlige som folk sier.

- Vi har snakket med ASO, organisatorene av touren. De var positive hvis vi ikke kom med i WorldTouren, men de garanterte ingenting.

Aarre er ikke imponert.

- Galdeano argumenterer med at Euskaltel ikke var garantert invitasjon til de største rittene og dermed måtte signere utlendinger for å automatisk være i WorldTouren, men sannheten er at Euskaltel har vært utenfor topp 15 de siste årene og klart seg helt fint og fått innvilget lisens. At UCI sitt poengsystem gjør livet vanskelig for mange mindre lag og mindre meritterte ryttere det ingen tvil om, men Euskaltel er ikke det offeret for poengsystemet som Galdeano skal ha det til.

Les også: Ville lokke Freire til å fortsette

-Presset lettet litt
Samtidig medgir den dedikerte bloggeren at med WorldTour-lisensen i boks, har presset lettet noe.

- Å få innvilget WorldTour-lisensen lettet litt på presset mot Galdeano, men prisen å betale var nok i overkant stor. At Euskaltel, som jevnt over har prestert langt under sine konkurrenter i WorldTouren i en årrekke, mistar det ene som gjør dem til noe spesielt, er et stort tap for både laget og sporten.

Inntoget av utlendingene gjør også at Euskaltel mister sitt særpreg. De kommer nå inn i rekken av nasjonalbaserte lag, som også signerer utlendinger.

- Når Euskaltel nå kommer til å ligne mer på lag som Katjusja, Sky og Orica (lag som i hovedsak består av ryttere fra hjemlandet, men med flere utenlandske innslag), blir mye, om ikke hele, identiteten borte. Euskaltel blir med andre ord som alle andre lag, forteller Aarre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vraket baskisk folkehelt
En av lagets aller mest populære ryttere, Amets Txurruka, har blitt bildet på hele situasjonen. Den angrepsglade baskeren ble vist døra på grunn av manglende poeng.

Inn døra kommer i stedet aldrene tyskere, én greker, én marokkaner og til med andre ryttere uten spesielt gode resultater.

- Valget å ikke forlenge avtalen til Amets Txurruka, på mange måter Euskaltel-ikon nummer én, har òg snudd fansen imot laget. Å hente inn en mann som Steffen Radochla, som absolutt er på hell og som aldri kan sies å ha vært på noen topp, som i tillegg ikke tar med seg mer enn ett UCI-poeng, er en merkelig vurdering - som mange av de andre signeringene, avslutter Aarre.

Euskaltel har signert følgende utenlandske ryttere:

Jure Kocjan (Team Type 1), Juan José Lobato (Andalucía), Ricardo Mestre (Carmim-Prio), Steffen Radochla (Team NSP-Ghost), André Schulze (Team NetApp), Alexander Serebryakov (Team Type 1), Tarik Chaoufi (Amatør), Ioannis Tamouridis (SP Tableware) og Robert Vrecer (Vorarlberg).