Gå til sidens hovedinnhold

Vryzas berget kvartfinale

Zisis Vryzas' scoring like før pause viste seg å være nok for å sende Hellas til kvartfinalen i en kamp der Russlands Dmitri Kirichenko scoret tidenes raskeste EM-mål.

RUSSLAND - HELLAS 2 -1: Hellas' viktige nettkjenning kom like før pause. En høy ball ble spilt inn i det russiske feltet i det 43. minutt. Dimitrios Papadopoulos fikk nikket ballen ned til Zisis Vryzas, og sistnevnte vippet kula over keeper Viacheslav Malafeev. Vryzas pådro seg imidlertid gult kort like etterpå, og må paradoksalt nok finne seg i å se kvartfinalen fra tribunen.

2-1-reduseringens viktighetsgrad var imidlertid ikke så lett å vite for nettkjenneren under kampens gang:

-Treneren ville at vi bare skulle konsentrere oss om vår kamp. På banen visste vi ikke stillingen i den andre kampen, sa Vryzas til Reuters etter at det hele var over.

Kampfakta og spillerbørs

Se høydepunkter fra kampen

Fornøyd Rehagel
Både Hellas og Spania endte opp med fire poeng etter at Portugal vant 1-0 over det spanske mannskapet. Siden Hellas fikk 4-4 i målforskjell og Spania 2-2 - og innbyrdes oppgjør endte 1-1 - gikk Hellas foran på flere scorede mål samlet sett i gruppspillet. På tross av tapet var det derfor ikke rart at Hellas' trener Otto Rehagel var storfornøyd med avansementet:

- Dette er fantastisk. Det viktigste er at vi sloss til siste spark på ballen, og det var nettopp hva mine spillere gjorde, sa Otto Rehagel etter kampen ifølge AFP.

Hellas deltok i Italia-EM for 24 år siden, men den gang kom ikke laget videre fra gruppespillet. For Rehagel viste kvartfinaleplassen at Hellas har kommet et skritt lenger - og er svært fornøyd med det

- Jeg bryr meg ikke om hvem vi møter ettersom vi allerede har vunnet så mye. Vi vil bare feire denne historiske stunden.

Tidenes raskeste EM-mål
Førsteomgangen åpnet forrykende, og for grekerne betydde dette katastrofe. Det var et helt annerledes russisk lag enn det vi har sett i de to foregående matchene i gruppespillet som entret banen. Publikum hadde knapt fått satt seg før Russland - eller nærmere bestemt Dimitri Kirichenko - fant veien til nettmaskene.

Kirichenko spilte sin første kamp i EM, og etter ett minutt og syv sekunder hadde 27-åringen banket inn 1-0-målet. Målet kom etter at Konstantinos Katsouranis misset i det greske forsvaret. Den russiske spissen tok ballen og plasserte den bak Antonis Nikopoledis i målet. Scoringen er den raskeste som noensinne er scoret i et EM-sluttspill. Spissen slo med det rekorden som landsmannen Sergei Aleinikov har innehatt siden 1988. Den gang brukte Aleinikov to minutt og åtte sekunder på å få nettkjenning. Kirichenko var naturlig nok fornøyd med egen innsats:

- Det faktum at jeg scoret målet viste at jeg spilte bra, og alt i alt synes jeg det var en god kamp, uttalte han etter matchen til Reuters.

Mer Russland
Et lite kvarter senere sviktet Hellas' forsvarsspillere igjen. På en russisk corner fikk Dmitri Bulykin stå umarkert på omlag fem meter. Spissen lot seg ikke be to ganger og headet ballen kontant inn i mål. Dermed måtte Nikopoledis hente læret ut av egne nettmasker på nytt: 2-0 til Russland.

Selv om Hellas altså reduserte senere i omgangen, fikk Russland sin første seier i turneringen - og nettopp det applauderte trener Georgy Yartsev:

- Jeg er stolt av spillerne mine, og håper vi beviste at vi er et godt lag, sa han til BBC etter matchen.

Etter sjokket
Å ligge under med to mål var ikke Otto Rehhagel helt bekvem med, og det var en meget betenkt gresk trener som befant seg på den greske benken. Russerne var mer agressive og gikk hardere inn i taklingene enn hans greske disipler.

Hellas kom seg imidlertid etter sjokket. Etter 24 minutter fikk Angelos Charisteas en kjempesjanse på et innlegg fra Stylianos Venetidis. Sistnevnte la inn fra venstrekanten. Charisteas kunne slått ballen i mål fra åpent mål fra noen få meter, men bommet. Dette var grekernes største sjanse før Vryzas' scoring på tampen av de første 45.

Roligere andreomgang
Annen omgang åpnet også med et russisk press, men omgangen var ikke i nærheten av å være like begivenhetsrik som den første. Rent spillemessig begynte den som en reprise av innledningen av kampen - med russisk press - men det var ikke like mange store sjanser.

Det er likevel verdt å nevne innbytter Dmitri Sychevs skudd fra om lag 20 meter etter 60 minutter, men Nikopoledis fikk avverget til corner.

Nesten ute
Selv om russerne hadde mesteparten av kampen, gikk også grekerne i angrep i annen omgang. Innbytter Vassilios Tsiartas serverte et kjempefrispark etter 78 minutter, men keeper klarte å avverge med en super-redning i nærmeste hjørne.

Russland var nærmest å sende ut Hellas tre minutter før ordinær tid. Et innlegg ble slått inn fra høyrekanten, og flere russere stormet frem for å plassere kula i kassa. Nærmest var Kirichenko, men han bommet på målet. Tre minutter før full tid kunne dette ha gjort en slutt på det greske EM-eventyret, men nå lever det altså videre.

Hellas endte på annenplass i gruppe A. Grekerne skal møte vinneren av gruppe B. Hvilket lag det blir, avgjøres mandag.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley