*Nettavisen* Sport.

Vuelta 2013: moderasjon er fatalt

SPANSK SMERTEPRØVE: De tre beste fra i fjor, Alberto Contador, Joaquim Rodrigez og Alejandro Valverde sier alle at Vuelta a Espana 2013 blir hardt. Foto: (AFP)

Delte meninger om «fjellfiestaen» blant spanske hjemmefavoritter.

12.01.13 20:15

Pedro Delgado, vinner av Vuelta a España ved to anledninger, bivånte lørdagens rutepresentasjon for det spanske treukersrittet.

Og med rekordmange fjelltoppavslutninger i den kommende 2013-utgaven, vurderte kanskje den tidligere klatrespesialisten «Perico» et aldri så lite comeback, i det som blir en lekegrind for spanske fjellgeiter.

Katjusjas Joaquim Rodriguez er en av dem lyser opp i det vertikale terrenget. Den lille katalaneren mener arrangørene har skrudd sammen en trasé som krever toppform av rytterne allerede fra dag én. «Purito» lå lenge an til å vinne i fjor, men ble til slutt utmanøvrert av Alberto Contador, som gjorde en triumferende tilbakekomst etter suspensjon.

- Løypen er veldig lik den vi hadde i fjor, bare med mer fjell, hvilket gjør den kanskje enda hardere, melder Rodriguez på presentasjonen i Vigo.

Selv ikke tempoetappen gir et avbrekk fra fjellene, påpeker fjorårsvinner Alberto Contador, som sammen med Rodriguez konstaterer at arrangøren har lagt lista enda litt høyere med årets utgave.

- Det virker ikke å være én eneste dag som gir deg pusterom, det blir mye slitasje og man må være i form og konsentrert hele veien, sier Rodriguez til spanske Marca.

Les også: Vuelta a España byr på klatrefest

I likhet med Katjusja-kapteinen, har Alejandro Valverde ambisjoner for både Tour de France og Vuelta a España denne sesongen. Også Valverde vurderer årets vueltaløype betydelig tøffere enn fjorårets. Vinneren fra 2009 er redd arrangøren har gitt folket litt for mye av det gode.

- Galacia kommer til å bli veldig tøft. Der vet vi fra før at veiene er veldig røffe, sier Movistar-rytteren.

Vuelta-arrangøren legger også opp til en sjelden visitt inn i Frankrike. Den 15. etappen avsluttes Peyragudes, samme sted hvor Valverde vant under Tour de France i sommer.

- Det er gledelig at vi returnerer dit jeg vant i fjor, men samtidig gjør mengden fjell med litt redd, vedgår spanjolen.

Vuelta a España har bare besøkt Frankrike tre ganger de siste 20 årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Blir Angliru avgjørende?
«Klatrefiestaen» kulminerer på nest siste etappe med den fryktinngytende stigningen til Alto del Angliru, men Valverde mener at sammendraget kan være avgjort i god tid før rytterne når frem til giganten i Asturias.

Igor Gonzalez de Galdeano, sjef for WorldTour-laget Euskaltel Euskadi, frykter at overmål ikke nødvendigvis fostrer suksess denne gangen, og er også redd vueltaen blir avgjort for tidlig.

- Faren er at sammendraget blir avgjort med det samme og at publikum mister interessen tidlig. Arrangøren spiller med høy risiko med en slik løype, men la oss håpe at det går like bra som i fjor, sier Euskaltel-sjefen, som tar med seg Samuel Sánchez for å kjempe i sammendraget i september.

- Løypen er lik som i 2012, en modell som fungerte bra den gang, og folk benket seg for å se kampen mellom Contador, Valverde og ”Purito”, sier Sánchez.

Oviedo-fødte Sánchez kjenner Angliru godt og vet at den 12,5 kilometer lange klatringen, med gjennomsnittlig stigning på 9.9 prosent, er stedet hvor man skiller klinten fra hveten. Den notoriske fjellsiden, hvor briten David Millar protesterte de umenneskelige forholdene ved å kaste startnummeret i bakken.

Hele ti fjelltoppavslutninger venter rytterne før finalen går på Angliru.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag