*Nettavisen* Sport.

Vuelta a España byr på klatrefest

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Vuelta a España varter opp med elleve bakkeavslutninger.

12.01.13 16:24

I dag la arrangøren av Spania rundt ut løypa til årets vuelta . Det blir rått, vilt og vakkert. Rittet skal besøke store deler av Spania, og det blir avgjørende etapper både sør og nord i landet.

Vueltaen starter den 24. august med en lagtempo nord-vest i landet, i Garcia-provinsen. En Grand Tour åpner vanligvis med noen flate etapper for spurterne. Det gjør ikke årets Spania rundt. Tre av fire av de første fellesstartene har bakker spurterne ikke vil trives med.

Tøffe fjell i Andalucia
Etter den tøffe starten drar rytterne sørover mot Andalucia. Der venter de første fjelletappene. Den åttende etappen avsluttes med 16 kilometer klatring. Det blir den første muligheten til å se hvem av klatrerne som kan kjempe om sammenlagtseieren. Den niende etappen avsluttes opp bratte Valdepeñas de Jaén. Sjekk hvordan den bakken så ut i 2011 i videoen under.

HTML EMBED

Den tiende etappen er den siste etappen med utfordringer i Andalucia. Den avsluttes på Haza Grande, et fjell som kalles «Sierra Nevadas skjulte bombe.» Og det med god grunn. Rytterne skal bryne seg på 6,5 kilometer med nesten ti prosent i gjennomsnittlig stigning.

Få tempokilometer
Deretter følger en hviledag og en lang reise nordover, før rytterne legger ut på årets eneste individuelle tempoetappe. På den ellevte etappen dunker rytterne løs på en 38 kilometer lang kamp mot klokka. Det er en fordel for tempoveike klatrere at det bare er 38 individuelle kilometer på temposykkelen. Igor Anton er nok en av dem som er fornøyd.

7.-9. september må rytterne takle en ny bolk med tøffe fjelletapper. Særlig den 15. etappen blir en utmattende prøve for syklistene. Da besøker rittet Frankrike, med målgang på Peyragudes. Etappen er 232 kilometer lang og har samme avslutning som den dramatiske 17. etappen av fjorårets Tour de France. Du kan se avslutningen av den etappen i videoen under.

HTML EMBED

Moroa er ikke over etter den 16. etappen for de som elsker fjelletapper. Det kommer en tredje bolk med tøffe klatringer. Den 18. og 19. etappen har tøffe motbakkeavslutninger, men sammenlignet med hva som venter rytterne på den 20. etappen blir det som oppvarming å regne.

Gru-gru-Angliru
Om ikke sammendraget er avgjort før den nest siste etappen får syklistene en siste mulighet til å klatre seg inn i hjertet på sykkelfans verden rundt. Angliru venter som en siste utfordring. Fjellet som er kjent for sine spektakulære stigningsprosenter krever en siste krampetrekning fra rytterne, i det som vil bli et utmattende ritt for syklistene. Se hvordan Juan Josè Cobo avgjorde Spania rundt i 2011.


HTML EMBED

Spania rundt avsluttes med en kort spurtetappe i Madrid. Da får de spurterne som fortsatt henger med muligheten til å kjempe om en etappeseier, samtidig som sammenlagtvinneren skal feires.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag