På lørdag starter den 68. utgaven av Vuelta a España.

Spanjolene har disket opp en vanvittig løypeprofil for årets utgave av rittet.

Hele elleve toppfinisher venter rytterne i løpet av de 21 etappene. Arrangøren regner med 13 klatreetapper, seks flate etapper, en lagtempo og en individuell tempo. Det vil si at over 60 prosent av etappene inneholder tøffe bakker eller fjell.

Håper på Edvald
Roberto Vacchi skal kommentere det spanske etapperittet for Eurosport Sverige. Svensken besitter enorm sykkelkunnskap og ser frem til årets vuelta.

- Det blir kult, sier Vacchi til procycling.no noen dager før rittet starter i Vilanova de Arousa.

Les også: Edvald: - Jeg er garantert seiersmuligheter

- Dessverre er det ingen svensker med. Det er litt synd, men samtidig er treukersrittene morsomme uansett. Det er litt ekstra krydder når svensker og nordmenn er med, men jeg får ta det som det kommer.

Av de to nabolandene er det kun Edvald Boasson Hagen som er med. Nordmannen måtte bryte årets Tour de France debuterer i Vuelta a Epsaña i år.

- Jeg krysser fingrene for Edvald. I tillegg er jo finnen Jussi Veikkanen med, i tillegg til en del gode dansker. Spesielt Chris Anker Sørensen kan gjøre noe i fjellene.

Kommentert for Eurosport i 20 år
Gjennom timelange sendinger på Eurosport fra små og større ritt, har Vacchi blitt en kommentatorhelt for mange. Han oser interesse, kunnskap og engasjement.

Vacchi har kommentert for Eurosport siden 1993 og har de siste årene dannet et radarpar med Anders Adamson.

Nå gjør han seg klar for å kommentere Vuelta a España.

Les også: Spektakulær klatrefest i Spania

- Det blir et jækla tøft ritt. Vueltaen er helt ekstrem. Det er nesten litt for mye.

Tror på Nibali
Den siste etappen er en flat parademarsj til Madrid, men til og med nest siste dag må rytterne belage seg på tøffe utfordringer. Først når de er på toppen av Alto de l’Angliru på den 20. etappen, kan rytterne puste ut.

- Det føles ut som at vueltaen er laget for at Rodriguez endelig skal vinne. Katjusja kan kjøre bra på lagtempoen, og det er bare én individuell tempo. Vi får se om han får det til. Nå er jo ikke Contador med heller. Det er 38,8 kilometer tempo, og det passer ham bra, men han får det tøft på den. Han kjørte jo også Tour de France og ble tre der, så vi får se hvordan det svarer for ham, touren kan ha kostet for mye. Så får vi se på Nibali, jeg føler han er litt over de andre.

Les også: Nibali ydmyket Evans

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I fjor vant Alberto Contador etter at det lenge så ut som at Joaquin Rodriguez kom til å ta hjem seieren. Alejandro Valverde ble nummer to, mens Rodriguez måtte ta til takke med en sur tredjeplass.

Til tross for at løypen virker skreddersydd for Rodriguez, har Vacchi mer tro på at årets Giro d’Italia-vinner også stikker av med seieren i Spania.

- Han kjørte ikke touren, og det er til hans fordel, tror jeg. Det gjorde jo både Valverde og Rodriguez.

Les også: Valverde jakter ny vuelta-seier

Men det er ikke bare de to årets siste treukersritt vil stå mellom. Startlisten er nemlig spekket med ryttere som ønsker å kjempe om sammenlagtseieren.

Colombiansk fyrverkeri?
De som ikke lyktes i Tour de France bruker ofte Vuelta a España som en reserveplan. De som syklet Giro d’Italia og ikke touren, satser gjerne på en toppform i vueltaen. De som ikke syklet noen av dem, slik som Ivan Basso, stiller helt friske til det spanske rittet.

Team Sky stiller blant annet med både Sergio Henao, uttalt kaptein, og Rigoberto Uran.

- Jeg tror ikke Henao er like bra som Uran, så jeg blir litt overrasket om han kommer på pallen.

Vacchi vil likevel ikke avskrive noen fra det søramerikanske landet. Flere colombianske klatrere har nemlig imponert stort i år.

- Det virker som det er colombianernes år. Det ville vært rått om de fikk en topp tre i alle treukersrittene. Det hadde jo Uran i giroen og Quintana i touren. Så vi skal ikke glemme Betancur heller. Han er veldig bra, og etappeavslutningene passer ham veldig bra. Han kjørte ikke touren, og det er en liten fordel, analyserer Vacchi.

Les også: - Vi er ikke som Chris Froome

Mange om benet
Men det er langt flere favoritter enn Rodriguez, Valverde, Nibali, Basso og colombianerne.

Samuel Sánchez håper å avslutte Euskaltel-eventyret med en seier i hjemmerittet.

Roman Kreuziger, med lagkamerat Rafal Majka, har meldt sin ankomst.

Bauke Mollema kjørte sterkt i Tour de France og prøver seg på en fransk-spansk dobbel.

Veteranen Chris Horner og unge Thibaut Pinot må heller ikke glemmes. Alt i alt virker det til å bli en forrykende kamp om årets sammenlagtseier. Og én ting er sikkert om man vil kjempe om seieren.

- Det tøffe starter allerede den andre dagen, så her gjelder det å være i form fra starten, varsler Vacchi.