Gå til sidens hovedinnhold

Vueltaens nye Angliru?

Neste års Vuelta a España byr på en ny monsterstigning.

Det er ingen tvil om at det er de legendariske fjellene som definerer de ulike Grand Tourene.

Tour de France må sies å ha flest legendariske fjell, med L’Alpe d’Huez og Col du Tourmalet i spissen.

Giro d’Italia har også en haug med fantastiske fjell. De seneste årene har Monte Zoncolan blitt en publikumsyndling, og neste år får fansen et gledelig gjensyn med Passo Stelvio og Mortirolo.

Vuelta a España har sakket noe akterut i forhold til de to andre treukersrittene det siste tiåret, og noe av grunnen kan være at rittet ikke har klart å finne fjellene som gir fansen frysninger på ryggen.

2,8 kilometers smertehelvete
Riktignok har de klart å snu trenden de siste par årene, men foreløpig er det bare Alto de L’Angliru som har fått skikkelig legendestatus. I tillegg var Bola del Mundo et friskt pust i 2010-utgaven av rittet.

I 2012 kan det se ut som at vueltaen byr fansen på en ny monsterstigning. Cuitu Negro eller det svarte fjellet skal ifølge as.com komme inn som et friskt pust.

Fjellet er ikke helt nytt, all den tid det er en forlengelse av bakken opp til skistedet i Valgrande-Pajares. Veien opp til skistedet er blitt brukt i vueltaen tidligere. Sist fjellet ble kjørt var i 2005, og da var det Roberto Heras som gikk til topps.

Så hva er annerledes nå?

Svaret er ytterligere 2,8 kilometer med fryktinngytende stigning, på toppen av de 20,7 kilometerne med stigning rytterne har taklet tidligere. Med partier opp mot 25 prosent stigning og en gjennomsnittelig stigning de siste 500 meterne på 17 prosent, sier det seg at det siste partiet vil bety store forandringer for stigningen.

Tallene for stigningen totalt sett er ikke mindre skremmende. Med det nye partiet vil stigningen nemlig bli 23,5 kilometer lang, med en gjennomsnittelig stigning på 6,8 prosent.

Tipset av lokal syklist
I og med at arrangøren ikke offentliggjør ruten før 11. januar må det hele fortsatt ses på som et rykte, men de siste årene har slike rykter vist seg å være ekstremt treffsikre.

Sjekk ut resten av ryktene om neste års Vuelta a España-rute her!

Tipset om at det gikk an å gjøre den tøffe stigningen enda hardere ved å legge til de brutale 2,8 kilometerne fikk arrangøren av lederen av en lokal sykkelklubb. Det eneste problemet er bare at veien foreløpig ikke er asfaltert. Om den blir det før vueltaen eventuelt tar turen dit gjenstår å se.

Ryktene sier videre at Cuitu Negro vil avslutte den 16. etappen neste års vuelta. Det vil bli rittets kongeetappe da rytterne blir tvunget over ytterligere tre fjell før den siste testen opp Cuito Negro.

Hele Vuelta a España-ruten blir som sagt avslørt 11. januar, men det lekker stadig ut mer informasjon om hvor arrangøren har tenkt til å legge ruten.

Det er allerede mer eller mindre klart at Bola del Mundo returnerer i 2012, og as.com melder at de andre fjelltoppene (i tillegg til Bola del Mundo og Cuito Negro) blir i Arrate, Valdezcaray, Coll de la Gallina, Ancares og Lagos.

Kommentarer til denne saken