I fjor høst debuterte Emile Smith Rowe (21) for England i VM-kvalifiseringen, og bidro med scoring mot lilleputten San Marino i sin andre landskamp.

Sist helg leverte han igjen varen for Arsenal i seieren over Brentford og Kristoffer Ajer. 21-åringen ble utpekt som banen beste spiller, og scoret sitt niende mål i ligaen denne sesongen. I alle turneringer har han bidratt med ti nettkjenninger.

Et tosifret antall mål i samme sesong har ingen tidligere akademispillere i klubben klart for Arsenal siden Cesc Fàbregas' dager i Nord-London. Likevel har Smith Rowe strevd med å komme seg inn i Arsenals førsteoppstilling i lang tid.

Les også: Viktor Hovland fikk spørsmål om betent sak. Da kom han med et klart budskap

Den offensive midtbanetrioen til trener Mikel Arteta har som oftest bestått av Norges landslagskaptein Marin Ødegaard (23), England-stjernen Bukayo Saka (20) og den brasilianske U23-landslagsvingen Gabriel Martinelli (20).

- Best med Smith Rowe

Dag Solheim er tidligere programleder for Premier League-sendingene til Canal + og Arsenal-tilhenger. Han synes Smith Rowe har taklet de mange kampene på innbytterbenken fint.

Solheim mener den målfarlige 21-åringen utstråler spilleglede og positiv energi på banen, til tross for at ikke alt har gått veien med tanke på spilletid.

- Han tar det her på en veldig profesjonell måte, og kanskje ser dette som en litt mer langsiktig utvikling. Men det skal jo godt gjøres å fortsette å benke en spiller som leverer det han gjør. Nå er han vel midtbanespilleren med flest mål i Premier League, og da kan du ikke sitte på benken, sier Solheim til Nettavisen.

Smith Rowe har ikke fått spille 90 minutter i Premier League siden 2-0-seieren over Newcastle i slutten av november. Og han har bare startet på Mikel Artetas lag tre ganger siden da. Likevel har han scoret fem ligamål i samme periode, med begrenset spilletid.

- Jeg synes Arsenal er best når Saka, Ødegaard og Smith Rowe spiller. Smith Rowe er litt uforutsigbar. Vi vet ikke helt hva han gjør. Han kan gå skjære inn i banen, han kan gå rundt og så har han evnen til å komme inn i boks. Jeg håper vi får se han som et førstevalg framover, og gjerne allerede nå, legger Solheim til.

Les også: Ble vraket til siste OL-renn: Nå er hun med i ny tropp

Sist helg var Martinelli utestengt på grunn av et rødt kort i kampen mot Wolverhampton uka før. Det ga plass til Smith Rowe på venstrekanten. Og den offensive midtbanespilleren, som fikk debutere for England i november, tok igjen godt vare på muligheten.

Like etter pause ga han The Gunners en fortjent 1-0-føring etter en sterk individuell prestasjon. Smith Rowe skar inn fra venstreflanken og lurte flere Brentford-spillere før han plasserte ballen sikkert i det lengste hjørnet av målet.

Mulig ny rolle

Mikel Arteta lanserer nå en mulig ny løsning for å få plass til alle klubbens offensive midtbanespillere. Nemlig med Smith Rowe som spiss.

- Jeg tror han kan spille i fire ulike posisjoner, sier Arteta, gjengitt av blant andre nettstedet Football London.

- Han kan spille på venstre ving, venstre offensiv midtbanespiller, høyre offensiv midtbanespiller, og han kan veldig godt spille som «nummer 9», mener jeg.

Ettersom tidligere Arsenal-toppscorer og Pierre-Emerick Aubameyang (32) skilte lag med Arsenal i januar og skrev under for Barcelona, er det færre alternativer i Artetas tropp til plassen som spydspiss.

Også spisstalentet Folarin Balogun (20) ble lånt ut i januar og skal spille for Middlesbrough på nivå to i engelsk fotball ut sesongen.

Dag Solheim innrømmer at også han har snakket med andre fotballfrelste om Emile Smith Rowe som en mulig spiss i Arsenal-mannskapet.

- Det kan være et alternativ. Alexandre Lacazette er veldig hardtarbeidende, men han er jo ikke noen målgjører. Smith Rowe viser jo at han har mer scoringsteft, synes jeg.

- Jeg kunne godt tenkt meg å sett det, og sett hvordan det kunne fungert, sier Arsenal-tilhengeren til Nettavisen om toppscorerens kandidatur som spiss.

Målfattig 2022

Klubbens mest brukte spydspiss, Lacazette, står med bare tre Premier League-mål til nå i sesongen.

Franskmannen scoret minst ti ganger i ligaen i hver av sine fire første Arsenal-sesonger. Men etter hvert er han blitt kjent for andre kvaliteter enn det å sette ballen i garnet.

Dag Solheim trekker fram den fysiske spillestilen som en viktig egenskap hos 30-åringen.

- Lacazette legger jo ned en arbeidsinnstats. Og det gir jo rom for disse tre andre spillerne, og da spesielt Smith Rowe og Saka som scorer litt mål. De får plass fordi Lacazette jobber hardt. Smith Rowe er kanskje ikke akkurat den typen, sier Solheim til Nettavisen.

Les også: Elabdellaoui bidro til dramatisk seier i etterlengtet comback

Men han understreker at Arsenal trenger flere mål enn de har klart å produsere i det siste. Etter årsskiftet er fasiten bare fire scoringer på like mange ligakamper for The Gunners.

Ettersom Arsenal allerede er ute av de øvrige turneringer denne sesongen kan londonklubben nå konsentrerere fullt og helt om Premier League.

Neste mulighet for å vise seg fram for Smith Rowe og kompani kommer på torsdag, da en ny kamp mot Wolverhampton hjemme på Emirates.