Gå til sidens hovedinnhold

Wada åpner for dop-feil

Aktive idrettsutøvere som er blitt felt for steroidet nandrolon, kan være uskyldige. Det innrømmet anti-dopingbyrået Wada onsdag kveld.

- Men sannsynligheten er bare en til tusen, sier Wadas generaldirektør, David Howman, til Aftonbladet.

Ifølge en artikkel som ble publisert i Sunday Telegraph i helgen, skulle Wada ha sendt ut et direktiv der grenseverdien for nandrolon i urinen blir hevet fra dagens to nanogram til ti. Wada endrer nå sine testmetoder, og annullerer de prøvene som er funnet positive med såkalt aktivt urin. Innholdet av nandrolon kan visstnok øke når urin blir ristet. Det kommer imidlertid ikke til å bli utført noen nye tester.

- Vi står bak våre tidligere testresultater, sier Howman.

Tidligere i uka sa Mats Garle, sjef for det svenske dopinglaboratoriet i Huddinge, at det kan finnes uskyldige utøvere som er blitt utestengt.

- Jeg kjenner ikke til at Wada har sendt ut noe om dette her, men det stemmer at vi har foreslått overfor dem å høyne grenseverdien, sa Garle. Årsaken er at de 33 dopinglaboratoriene i verden mistenker at prøver som aktive har levert inn, kan ha blitt påvirket av såkalt aktivt urin.

- Med det menes at kroppen selv produserer stoffet. Vi har også diskutert det av andre årsaker. Eksempelvis kan man påvise nandrolon ved graviditet, man kan få det i seg via visse helsekostmiddel, og det finnes til og med en brasiliansk matrett, som består av ukastrert gris, som kan gi for høye verdier, sa Garle.

Nandrolon er den soleklart vanligste årsaken til at idrettsmenn og -kvinner blir utestengt for doping. Fritz Aanes ble i sin tid dømt for nandrolon-bruk, selv om han hevdet å ha fått i seg steroidet gjennom kosttilskuddet pyruvat. Sprinterne Marlene Ottey og Linford Christie, i tillegg til fotballspillere Jaap Stam og alpinisten Hans Knauss, er også blant dem som er blitt utestengt på tross av at de hardnakket har bedyret sin uskyld.

Kommentarer til denne saken