WADA-presidenten roser Norge

TOPPMØTE: WADA-president Sir Craig Reedie (i midten) besøker Norge sammen med Olivier Niggli torsdag. Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, og generalsekretær i Norges Idretssforbund, Inge Andersen, er vertskap.

TOPPMØTE: WADA-president Sir Craig Reedie (i midten) besøker Norge sammen med Olivier Niggli torsdag. Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, og generalsekretær i Norges Idretssforbund, Inge Andersen, er vertskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

WADA-president Sir Craig Reedie kaller Antidoping Norge en sterk alliert. Fra nyttår trer en helt ny dopingkodeks i kraft.

Da lederen for Verdens Antidopingbyrå (WADA) møtte pressen mot slutten av sitt korte Norges-besøk onsdag, pratet han varmt om landets antidopingarbeid.

- I Norge har vi en sterk alliert i Antidoping Norge. De er en spesielt effektiv antidopingorganisasjon og er blant annet tiende høyest på antall blodprøver. Det er ganske bemerkelsesverdig med tanke på innbyggertallet, sa Reedie.

- Jeg er også imponert over organisasjonen hva gjelder utdanning, la han til.

To utfordringer

Brorparten av det drøyt ett døgn lange besøket ble brukt til å diskutere WADAs nye antidopingkodeks som trer i kraft 1. januar 2015. Overfor NTB utdyper Reedie organisasjonens to største utfordringer som de håper å løse gjennom kodeksen.

- Det første er at vi må få alle til å spille etter de samme reglene. At kodeksen blir implementert av myndigheter, olympiske komiteer og andre organisasjoner. For det andre må vi prøve som best vi kan å få de forskjellige elementene i antidopingarbeidet til å jobbe sammen. Blant annet at internasjonale og nasjonale myndigheter samarbeider med antidopingorganisasjoner. Det har ikke alltid vært saken, og der må vi bli bedre.

- Hva er den enkleste måten å få gjennom dette?

- Den enkleste måten er på bakgrunn av dette tekniske dokumentet (kodeksen), slår Reedie fast.

Strengere straff

På pressekonferansen fortalte Reedie at rundt 180 land har anerkjent kodeksen, men ikke alle gått med på å implementere den. Kodeksen vil ifølge WADA bidra til at antidopingarbeidet drar i samme retning og større samarbeid på tvers av organisasjoner og myndigheter.

Noe av det WADA oppfordrer til gjennom denne avtalen, er fire års utestengelse dersom utøvere blir tatt for bruk av enkelte stoffer.

- Det er utøverne som har argumentert for dette. Mer enn noen andre sa de at de ønsket lengre straff, sier Reedie. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.