Gå til sidens hovedinnhold

Walter Hofer med klar beskjed om Vikersund

Walter Hofer, renndirektør for hopp i Det internasjonale skiforbundet (FIS), mener endringer må til dersom det skal hoppes lenger i Vikersund.

VIKERSUND (Nettavisen): Den norske skiflygingsbakken har fått mye oppmerksomhet etter at Johan Remen Evensen satte ny verdensrekord der i 2011.

Siden den gang har det også blitt flere nye rekorder. I 2017 landet østerrikske Stefan Kraft på 253,5 meter, noe som er dagens verdensrekord.

Nå tyder imidlertid mye på at det vil være svært vanskelig å hoppe noe lenger slik bakken er nå.

Vikersund har før vinterens renn måttet foreta endringer i unnarennet for å få godkjent bakken av FIS. Skiflygingsbakkens profil er nå riktig i henhold til FIS-reglene, men konsekvensen av endringene som har kostet åtte millioner kroner er at det er vanskeligere å hoppe over 250 meter. Det får Espen Bredesen til å riste på hodet.

Klar tale fra Hofer

Renndirektør Hofer er fornøyd med at bakken nå er slik den skal være i henhold til reglene. Hofer mener det blir helt feil dersom tilskuere og TV-seere har forventninger om verdensrekord når de kommer til Vikersund.

- Da har man feil markedsføring, sier Hofer til Nettavisen.

Den mektige renndirektøren forteller at den nye bakkeprofilen vil føre til at flere hoppere kommer seg over kulen.

- Disse endringene ble gjort for å gjøre konkurransen mer spennende. Det har ingenting med rekorden å gjøre, forklarer Hofer

- Du mener konkurransen er mer spennende med flere som hopper langt enn at noen tar rekord?

- Ja, helt klart, sier Hofer.

- Rekorden er ikke noe mål, legger renndirektøren til.

Han bryr seg ikke om kritikken som kommer fra Bredesen.

- Det er helt greit med kritikk. Folk kan si det de mener.

- Hvis Espen Bredesen mener at man burde se rekorder her, så er det helt greit. Det er hans mening, sier Hofer.

Dagens regler tillater ikke en større bakke

Han er tydelig på hva som må til dersom man ønsker å se enda lenger hopp i Vikersund.

- Denne bakken er lagd i henhold til reglene. Hvis man ønsker å hoppe lenger, så må man endre reglene, forklarer Hofer.

De reglene blir bestemt av hoppkomiteen i FIS, men Hofer mener det foreløpig ikke har kommet noen forespørsler om å endre reglene som er i dag.

- Hva om dere mottar en slik søknad?

- Det er opp til komiteen. Det er ikke opp til meg, sier Hofer.

- Tror du vi får se endringer snart?

- I løpet av min karriere så har vi endret reguleringene minst 10 ganger. Dagens reguleringer tillater ikke en større bakke, sier renndirektøren.

Forfang håper på nye regler

Johan Andre Forfang, norsk landslagshopper, er ikke spesielt begeistret for endringene som er gjort i Vikersund siden 2017.

- Det er en veldig tam bakke nå. Den har blitt litt flatere som gjør at det er vanskeligere å hoppe langt i den. Det er lettere å komme over kulen, men det er også vanskeligere å stikke avgårde når den er så flat som den er nede, sier Forfang til Nettavisen.

- Har den mistet litt av råskapen som den hadde?

- Jeg skal være forsiktig med hva jeg sier, men jeg synes at en bakke som er litt brattere lenger nede er lettere å hoppe langt i. Å hoppe langt er det vi liker å gjøre, forteller tromsøværingen.

Forfang synes FIS har vært flinke til å regulere utviklingen i skiflyging på en fornuftig måte opp gjennom årene, men mener det er på tide å endre reglene slik at det blir tillatt å ha enda større bakker.

- Jeg synes ikke det er noen grunn til å vente. Vi ser at vi kontrollert og fint kan hoppe ned mot bunn av bakken her. Hadde man gjort det mulig å hoppe 260-270 meter under kontrollerte forhold, så kunne vi lett ha gjort det, sier Forfang.

- Det er mulig det er kostnader det kommer an på, men vi har sett at det er trygt å hoppe langt. Vi øker ikke noe veldig hastighet nederst i bakken. Vi når en makshastighet og etter det så kan vi egentlig fly uendelig. Det er egentlig bare å bygge store nok bakker. Da står det nok mye på penger, forteller den norske landslagshopperen.

Bråthen: - Viktigere å bygge opp Raw Air

Clas Brede Bråthen, sportssjef for det norske hopplandslaget, mener Vikersund er bygd slik at det skal være relativt enkelt å foreta endringer som vil gjøre det mulig å hoppe lenger.

- Jeg tror Vikersund kommer til å gjøre det når det blir mulig. Når det blir mulig vil jeg ikke spekulere i, sier Bråthen til Nettavisen.

Sportssjefen mener imidlertid at en ny verdensrekord i Vikersund ikke er det viktigste for hoppsporten.

- Akkurat nå så er det en kraftig vekst i interessen for hoppsporten internasjonalt. Det er viktigere å videreføre den veksten og sørge for gode arrangement i land hvor hoppsporten får stor oppmerksomhet. Det er det vi bruker energien vår på, sier Bråthen.

- Jeg tror Norge og andre land på sikt er mer tjent med å jobbe for å få tilbake folkefesten i hoppbakken, forklarer sportssjefen.

Bråthen synes han blant annet har sett steg i riktig retning i eksempelvis Holmenkollen. Nå håper han at man kan bygge videre på det.

- Jeg tror det er mye viktigere at vi bruker all vår energi på å bygge opp Raw Air og det produktet med de enkeltrennene enn å fokusere på 254 meter, sier Bråthen.

Kommentarer til denne saken