TOKYO (Nettavisen): Det avslører han til Nettavisen i pressesonen etter gulløpet.

Warholm stormet inn til nærmest uvirkelige 45,94 under OL-finalen tirsdag formiddag lokal tid.

25-åringen har for vane å åpne hardt på 400 meter hekk, men sier til Nettavisen etter løpet at han la en helt spesiell taktikk for å vinne superduellen mot Rai Benjamin i finalen.

- I dag vant vi på taktikk. Jeg synes synd på Rai, han fortjente gull han også, og med all respekt så er det mange dårligere utøvere som kommer til å få OL-gull senere, sier han til Nettavisen i pressesonen en god time etter gulløpet som fikk hele Norge til å måpe.

Les også: Friidretts-legende i sjokk etter Warholms gull: –⁠ Hva i h****** skjedde nå?

- Sjelden man gjør i sprint

Han avslører at han sammen med trener Leif Olav Alnes la en helt skreddersydd kampplan for finalen.

- Planen min i dag var å dra med gutta ut på et lite helvete, og så hente det hjem, sier han og utdyper.

- Jeg visste da jeg gikk forbi Dos Santos og Samba allerede på hekk seks at vi løp fort, men samtidig kjente jeg meg bra. Hvis Rai hadde kommet opp på siden der, hadde han også fått være med på en liten hurratur i starten. Jeg visste at det ikke var noen som skulle klare å komme inn på slutten med masse krefter.

Taktikken lyktes 100 prosent. Benjamin er kjent for å avslutte svært sterkt, noe han strengt talt også gjorde i finalen, men Warholm hadde mest krefter fra 80 meter og inn, og slapp aldri amerikaneren foran seg.

- I dag la Leif og jeg en plan, og vi vant på strategi. Det er sjelden man gjør i sprintløp, sier Norges ferske gullvinner på 400 meter hekk til Nettavisen.

- Helt spinnvilt

Duellen mot amerikanske Rai Benjamin hadde blitt bygd voldsomt opp i forkant av konkurransen, og de to superstjernene skuffet ikke.

Benjamin løp inn til 46.17, som ville vært klokkeklar verdensrekord om ikke Warholm hadde flyttet sin egen rekord ned med 76 (!) hundredeler.

- Jeg hadde ikke trodd jeg skulle gå på 45-tallet, men det viser at når mange utøvere hever nivået så skjer det store ting. Å kunne levere et slikt OL-løp er helt spinnvilt, sier Warholm til den norske pressen.

Der 25-åringen hastet gjennom pressesonen i forsøk- og semifinale for å restituere, tok han seg god tid til både rettighetshavere, norsk presse og utenlandske nyhetsbyråer.

Warholm har både EM- og VM-gull fra før, og kan nå også legge OL-gull i medaljesamlingen sin.

- Jeg hadde veldig lyst på det gullet, og visste at jeg måtte løpe ut av sjelen min for å få det til, og heldigvis klarte jeg det.

Benjamin: - Det beste løpet i OL-historien

Sølvvinner Rai Benjamin var en svært skuffet, men fattet mann i pressesonen etter løpet.

Amerikaneren påpeker at han gjorde en teknisk feil underveis i løpet som kostet ham seieren, men sier tiden hans 46,17 egentlig skal være mer enn godt nok til gull.

- Hadde du sagt til meg at jeg skulle løpe på 46,1-tallet og tape, så hadde jeg mest sannsynlig banket deg opp, sier den amerikanske hekkeløperen.

Han mener prestasjonen i dagens finale overgår alt annet på friidrettsbanen i OL-historien.

- Dette bare viser hvor denne distansen kan gå. Dette var det beste løpet i OL-historien. Jeg trenger ikke en gang tenke på Usains Bolts verdensrekordløp, vi toppet det. Tre giganter mer eller mindre slo verdensrekorden, sier Benjamin.

Warholm om Benjamin: - Et elsk/hat-forhold

Den 24 år gamle amerikaneren har imidlertid gitt Warholm umåtelig kamp siden gjennombruddet, og på spørsmål om hvordan de to har hjulpet hverandre å pushe tidene ned, svarer Warholm at de har et elsk/hat-forhold.

- Han hadde fortjent et OL-gull, og jeg føler at jeg fortjener det. Det er en sjuk setting å være i, for det skal ikke være mulig at nivået er der det er. Samtidig har vi pushet fram noe unikt hos begge, sier han til Nettavisen.

Den ferske gullvinneren gikk bort til Benjamin rett etter løpet og klappet ham på hodet, men avslører at han ikke trengte å si så mye til sin rival.

- For å være helt ærlig, sa jeg ingenting til ham. Jeg prøvde å vise litt respekt, men visste at han var skuffet. Ikke fordi han løp 46,17, for det er dritbra, men fordi han kom for å vinne. Det suger å tape, for jeg har prøvd det før, avslutter Warholm til Nettavisen.

Nettavisen konfronterte både Alessandro Sibioli, som endte sist i heatet, og Abderrahman Samba fra Qatar med Warholms supertid på 45,94.

Førstnevnte omtaler nordmannen som «et dyr», mens Samba kaller det for «utrolig», før han raskt påpeker.

- Nå skal vi tenke på 44, sier han.