Da Karsten Warholm satte den utrolige verdensrekorden på 45,94 under OL-finalen i Tokyo ble det på nytt blåst liv i debatten om sko- og baneteknologien i friidrett.

Den sjokkerende tiden til både Warholm og hans rival Rai Benjamin (46,17) gjorde at det ble stilt spørsmål om hvor mye sko og banedekket hadde å si for den enorme prestasjonen.

Warholm har selv vært åpen om superskoene han brukte under OL, som han har vært med å utvikle selv, sammen med ingeniører fra Mercedes sitt Formel 1-team. Skoene har så tynne karbonplater som mulig.

Les også: Kane får støtte av Berbatov: - Ikke rart han er forbannet

- Det er bullshit

Etter OL-gullet uttalte Warholm seg også om skoene til rivalen Benjamin, som bruker sko fra merket Nike. Disse skoene har skapt debatt siden de har en form for pute både foran og under skosålen. Hensikten med dette er at skoen skal fungere som en liten trampoline for utøveren.

Det vakte oppsikt da Warholm kom med skarp kritikk av disse skoene etter gulløpet i OL.

- Dersom du putter en trampoline under der, så mener jeg det er bullshit, og det tar vekk kredibiliteten fra vår idrett, sa Warholm, ifølge The Telegraph.

Les også: Benjamin slår tilbake mot påstand om Warholms gulløp: - Spiller ingen rolle

Han fortsatte:

- Jeg har en fantastisk sko. Det var viktig å lage en sko som gir kredibilitet til resultatene. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal putte noe under en sko for sprintere. Jeg skjønner at man trener demping dersom man løper mellomdistanse.

I et nytt intervju med det internasjonale nyhetsbyrået Reuters kan det imidlertid se ut som at Warholm angrer på uttalelsene om skoene til Benjamin. Han mener han ble mistolket.

- Jeg hadde en kommentar etter løpet og det eksploderte, noe som ikke var planen, sier 25-åringen, ifølge Aftonbladet, som omtalte intervjuet først.

Nå sier han at han ikke vet om det er noen forskjell på Puma-skoene han bruker, og Nike-skoene Benjamin bruker.

- For å være ærlig så vet jeg ikke om de skoene er de beste. Mine sko er kanskje nøyaktig like gode. Men det var ikke det det handlet om, sier han.

Les også: Nachspiel-skandalen sjokkerer en hel verden. Store oppslag i flere aviser

- Det er helt tydelig

NRK sin friidrettskommentator Jann Post forteller at det helt klart var en forskjell på skoene på vanlige løpesko for noen år tilbake, men at det har jevnet seg ut nå. Han er også tvilsom til at det er noen forskjell på Warholm og Benjamin sine sko.

- Hadde Rai Benjamin løpt den tiden som han gjorde i OL, og Karsten Warholm hadde løpt et sekund saktere og sagt det samme, så hadde han kanskje hatt noen bedre argumenter. Men det er jo helt tydelig at det går an løpe fort i Warholm sine sko, og begge knuste den gamle verdensrekorden. Så akkurat hvilke av de skoene der som er best er umulig for meg eller alle andre å si, sier han til Nettavisen.

Les også: Brann-kapteinen: - Det er best for alle å få klarhet

Det han imidlertid tror Warholm reagerte på er at skoene til Benjamin har en form for luftpute under.

- Jeg vet han er litt imot at det skal legges inn ting. Han vil at det skal være kontakt med bakken og den greia der. Så det er nok det han ga litt uttrykk for, sier han.

- Kommer til å stille spørsmål

I intervjuet med Reuters forteller Warholm at utviklingen av skoene får både publikum og eksperter til å stille spørsmål om løperens egne kvaliteter.

- Når noen gjør en kjempebra prestasjon nå så kommer alle til til å stille spørsmål om det er takket være skoen, og det blir et troverdighetsproblem, sier han.

Før Warholms sensasjonelle verdensrekord i OL-finalen, satte han også ny verdensrekord på Bislett:

Les også: Ekspertene hyller Rekdal etter HamKam-forvandling: - Helt ellevilt

Post mener Warholm helt klart har et poeng.

- Hver gang det kommer en sterk prestasjon nå, om det var Warholm eller McLaughlin eller hvem det var i OL, så begynner folk å snakke om sko. Hvor mye bedre er skoene enn før og er banedekket mye bedre enn før? Og så blir det litt spekulasjoner rundt hva skyldes teknologi og hva skyldes fysiske fremskritt. Og så han man ikke noe eksakt svar på det, sier kommentatoren.

- Vil ikke de skal føle seg lurt

Gullgutten fra Ulsteinvik mener at løperne skal få heder for prestasjonene de gjennomfører, og at fokuset ikke skal være på utstyret. Han mener at de som en gang slår han i fremtiden burde være bedre enn han, og ikke ha bedre utstyr.

- Forhåpentligvis gjør noen forskning og forhåpentligvis er World Athletics der for å beskytte både utøverne og publikum. Folk hjemme, jeg vil ikke at de skal føle seg lurt og bedraget. Jeg vil ha troverdighet, sier han.

- Det er det løping handler om. Du kan sammenligne ting, det vil alltid være små forskjeller. Men jeg er for utviklingen fremover, i alle idretter, sier Warholm.

Post mener det viktigste er at utøverne stiller likt og får tilgang til det samme utstyret.

- Det jeg er mest opptatt av er at det er rettferdig utøverne i mellom. At den sterkeste per nå vinner. At det ikke er noen som har tilgang på noe utsyr som er eventyrlig bedre enn en konkurrent sitt utsyr, sier han.