TOKYO (Nettavisen): Nylig satte Usain Bolt full fart i debatten rundt de nye piggskoene i friidrett med sine uttalelser om Nikes Air Zoom Maxfly.

Skoene har fått mye oppmerksomhet den siste tiden og mange bruker det som en forklaring på at det har vært flere oppsiktsvekkende sprintresultater i år.

Blant annet løp jamaicanske Shelly-Ann Fraser-Pryce inn til den nest raskeste kvinnetiden på 100 meter sprint noensinne. Hun klokket inn på 10.63 i juni.

Sprintstjernen hadde nettopp Nikes nye piggsko på beina under løpet. Under OL i Tokyo er det ventet at de nye skoene for alvor kommer til å gjøre seg gjeldende.

Les også: Program for sommer-OL 2021

Kritisk Bolt: - Latterlig

Bolt, som selv holder verdensrekorden på 100 meter på herresiden, liker imidlertid ikke den retningen friidrett går i, med bruken av disse piggskoene.

- Når jeg først hørte om det, kunne jeg ikke tro at det er her vi har havnet. Skoene utvikles til det nivået at utøverne løper raskere med dem, sier han til Reuters.

- Tidligere har skogigantene forsøkte å endre piggskoene, men fått nei fra det internasjonale friidrettsforbundet. Nå som det faktisk har endret seg, så er det rett og slett latterlig, sier mannen som har løpt inn på tiden 9.58 sekunder på 100 meter.

Les også: Olaf Tuftes oppførsel fikk lagkameraten til å reagere: –⁠ Jævlig kjipt

Det er imidlertid ikke bare i flat sprint at skoene er i bruk. Også på 400 meter hekk, der Karsten Warholm skal delta i OL, har sko blitt et hett tema.

Nettavisen konfronterte Ulsteinvik-løperen med Bolts skokritikk under et pressetreff i forkant av Tokyo-OL onsdag. Warholm, trener Leif Olav Alnes og treningskompis Amalie Iuel er for tiden på en såkalt precamp i Fukuoka, før avreise til OL-byen.

Warholm: - Må passe meg

25-åringen, som til NRK tidligere har svart på lignende utspill fra tidligere verdensrekordholder Kevin Young, sier han synes temaet er vanskelig.

Han er imidlertid ikke i tvil om at den dårligste skoen i dagens marked er bedre enn skoene de løp i for 25 år siden.

- Det er umulig å helgardere seg mot det. Litt av magien i friidrett er likevel at resultat kan sammenlignes, så vi må prøve å sikre litt av integriteten, sier han til Nettavisen.

- Nå har jo jeg fått laget noen sko som er veldig bra, så jeg må passe meg for å ikke bli hyklersk her. Jeg mener jo at sprintsko skal være ganske tynne. Det er ikke noe argument for at man skal legge noe imellom og bygge dem opp. Det er mitt enkle standpunkt. Jeg har ikke lest hva Usain har sagt, men det overrasker meg ikke om han har et poeng eller tre, forteller gullhåpet på 400 meter hekk.

Nordmannen løper i Puma-sko, mens det som er ventet å bli hans argeste rival om gullet, amerikanske Rai Benjamin, løper i nyutviklede sko fra Nike.

Alnes er skeptisk

Trener Alnes, som har lang erfaring innen friidretten og blant annet trent tidligere toppsprinter Geir Moen, svarer ganske diplomatisk om skodebatten.

- Det er forskjellige ting man kunne sagt. Vi har også utviklet en sko, men det er en tynn sko med en plate av karbon som er en forbedring av det som har vært tidligere. Karbon har vært i skoen i mange år, sier han til Nettavisen.

- Det som jeg er skeptisk til er når man begynner å legge til ting som historisk sett ikke har vært i en sko. Er regelverket som må styre dette, så vil det ganske sikkert gå seg til over tid, sier den rutinerte treneren videre.

Warholm skal i aksjon i sitt forsøksheat den 30. juli. Semifinalene på 400 meter hekk holdes 1. august, mens finalen går av stabelen 3. august.