BISLETT (Nettavisen): Fredag sesongåpnet Karsten Warholm med å sette ny verdensrekord på 300 meter hekk. Rekorden var en kraftig forbedring av Ulsteinvik-guttens egen bestetid.

Warholm satte verdensrekord på den noe utradisjonelle distansen under Impossible Games på Bislett i fjor med tiden 33,78 sekunder. Nå løp han på 33,26 sekunder.

25-åringens sesongdebut er dermed et skikkelig skremmeskudd til rivalene i forkant av sommerens store høydepunkt, OL i Tokyo fra 23. juli til 8. august.

LES OGSÅ: Grøvdal løp inn til rekordtid - tiden ikke godkjent

Warholm er imidlertid ikke den eneste hekkeløperen som har vist gode takter den siste tiden. Amerikaneren Rai Benjamin viste styrke i mai da han løp inn til tiden 47,13 på 400 meter hekk og seiler opp som én av Warholms største konkurrenter i OL.

Rival vekker oppsikt

23-åringen fra USA gjorde dette etter 19 måneders fravær på favorittdistansen. Og selv om den norske verdensmesteren hele seks ganger i karrieren (46,87 som pers) har levert en bedre tid på 400 meter hekk, enn det Benjamin noterte seg for, så har amerikaneren nylig gitt tydelig uttrykk for at han skyhøye ambisjoner.

- Jeg ønsker å bli den største 400 meter hekk-løperen i historien. Jeg ønsker definitivt å bli husket, ikke bare i min øvelse, men andre øvelser også. Jeg vil være den mest allsidige friidrettsutøveren noen har sett noen gang. Enten det er 400 hekk eller 400 eller 200, jeg vil at mitt navn skal nevnes i forbindelse med alt, sa han ifølge NRK.

Etter fredagens rekordløp trakk imidlertid Warholm litt på skuldrene av Benjamins utspill. 25-åringen virket ikke videre bekymret over rivalens verbale krumspring.

- Veldig ambisiøst. Det er fint med ambisjoner, men jeg vet ikke helt hva jeg skal si om det. For min del tenker jeg at det vi gjør på banen til syvende og sist betyr noe. Det vet Benjamin også. Amerikanere har sin måte å snakke på og vi nordmenn har en litt annen måte å snakke på, sier Warholm til Nettavisen.

LES OGSÅ: Warholm om det som tok kongen på senga: - Et øyeblikk jeg kommer til å huske resten av livet

- Det er en kulturforskjell mellom oss, men det jeg liker er at vi begge to springer 400 meter hekk ganske bra og begge har lyst til å vinne. Det blir en hanekamp og det er vel det folk ønsker å se. For tilskuerne må jo det være fantastisk, sier han.

Motiveres av rivalene

25-åringen sier videre at han bruker lite energi på hva rivalene gjør på trening og i konkurranse. Han innrømmer likevel at han får med seg hva som foregår.

- Ikke så mye, egentlig. Jeg følger selvfølgelig med på hva de gjør. Det er jo rivalene mine, de jeg springer imot, som motiverer meg ekstra. Du vet at du må jobbe for å vinne hvert forbaskede løp og det er en motivasjon som jeg trenger, sier han.

- Jeg har fått til mye, men det at jeg holde meg sulten fortsatt, det kan jeg takke konkurrentene mine for, fordi de pusher meg. Man får et hat-elsk-forhold til det at konkurrentene gjør det bra. Jeg tipper at når jeg ser tilbake på ting en gang i framtida, så kommer jeg til å være veldig takknemlig for det, forteller Dimna-utøveren.

Warholm mener at det er helt avgjørende å ha rett fokus og ikke bli distrahert.

- Idretten vår er ganske enkel. Vi får hver vår bane og så kan du bare gjøre løpet ditt. Vi må ikke miste fokus på det vi skal gjøre, for det er det eneste vi kan påvirke.

LES OGSÅ: Brødrene Ingebrigtsen kom med stikk til Warholm etter kongepokal-uttalelse. Nå forklarer de reaksjonen: - Merkelig

- Vi må bare sørge for å levere jækla bra og være på hugget. Konkurrentene får bare prøve så godt de kan, så skal vi sørge for å være konkurransedyktige, sier han.

Trener Leif Olav Alnes er heller ikke spesielt opptatt av hva rivalene gjør.

- Vi trenger ikke å bruke mye tid på det, det er offentlig informasjon. Vi har holdt på lenge nok til å ha fokus på det vi gjør selv. Det de andre gjør, kan vi ikke gjøre noe med. Vi registrerer det, men kan ikke bruke det til noe annet, sier han til Nettavisen.

- Ingen garanti

Fredagens rekordløp må i hvert fall sees på som at Warholm og trener Alnes har hatt et riktig fokus gjennom vinteren og våren. 25-åringen føler han er i rute til OL.

- Det kan på ingen måte gi en garanti, men det kan gi noen svar på at vi er i rute. Nå løp jeg et halvt sekund raskere enn jeg gjorde i fjor og vi vet jo hvordan det gikk senere i sesongen da. Selv om det ikke er en fasit på noe, så er det i hvert fall en indikator. Det er en «flying start» å ta med seg, sier hekkeløperen.

Alnes påpeker at det er for tidlig å si noe om hvor bra det kan bli under Tokyo-lekene, men minner om at 300 meter hekk-resultatet ikke skal undervurderes.

LES OGSÅ: Sprintlegenden Boldon viste et klipp av Warholm til en bekjent. Da kom en spontan reaksjon på oppførselen hans: - Der har du problemet

- Vi tar aldri noe på forskudd. Men det er 75 prosent av distansen. Det er de sju siste hekkene på en 400 meter. Det er to meter lenger inn på førstehekken, det er forskjellen, så 300 meter er absolutt ingen tulledistanse, sier treneren.

Planen videre for Warholm fram mot OL er å trene og konkurrere. 25-åringen har ikke planer om så mange konkurranser før det braker løs i Japan, men ifølge trener Alnes stiller eleven mest sannsynlig til start under Bislett Games den 1. juli.

- Og så kan det veldig fort bli en start i Monaco. tenker jeg, sier han.

Diamond League-stevnet i Monaco er terminfestet til 9. juli.