*Nettavisen* Sport.

Weening vant for Weylandt

Foto: Alessandro Trovati (AP/Scanpix)

Rabobank-rytteren vant etter dramatisk dag på «de hvite veiene».

11.05.11 18:50

Rabobanks Pieter Weening vant den første ordinære etappen av Giro d’Italia etter Wouter Weylandts tragiske ulykke. 30-åringen rykket fra hovedfeltet sammen med franske John Gadret. På vei til målgang i Orvieto ristet Weening av seg AG2R-rytteren og kunne heve armene over hodet og juble da han krysset målstreken i ensom majestet.

- Det var en veldig tøff etappe, og jeg er veldig fornøyd med seieren. Seieren er også for Wouter Weylandt. Jeg så ham ligge på bakken, og ble virkelig skremt etterpå. Men det ga meg også motivasjon, og jeg ønsker å dele denne seieren med hans familie, sier Weening ifølge tv2sporten.no.

Sykkelrittene som avholdes på «de hvite veien» i Italia har en tendens til å utvikle seg til begivenhetsrike ritt, som på den syvende etappen i fjorårets Giro d’Italia da Cadel Evans vant den episke gjørmekrigen av en etappe til Montalcino.

Weening tok også over den rosa ledertrøya ettersom David Millar var sjanseløs i den siste bakken opp til Orvieto. Nederlenderen leder nå rittet to sekunder foran Marco Pinotti fra HTC-High Road.

Nytt stygt velt
Nok en gang havnet seieren i skyggen av et stygt velt. Med Wouter Weylandts velt i minne var det skrekkslagne tv-seere og tilskuere som så Tom Jelte Slagter gå i asfalten underveis på etappen.

TV-bildene viste at rytteren beveget armer og ben, men fikk flere kutt i ansiktet. Jelte Slagter er ved bevissthet på sykehuset.

Rabobank-rytteren lå i en gruppe lenger bak og jaget tetgruppen da uhellet inntraff.

Theo Bos skriver på twitter at det ikke er alvorlig, men at Slagter kan ha brukket kragebeinet.

- Perfekt
Rabobank-rytteren var særdeles fornøyd etter etappen.

- Dette er perfekt for meg, fortalte han.

Han har tidligere vunnet en etappe i Tour de France, etter å ha vært noen millimeter foran Andreas Kløden i en spurt. Selv om det er stort å vinne i Giro d'Italia kan det ikke måle seg med Tour de France.

- Etter etappeseieren fra Tour de France er dette den nest største seieren i min karriere. Jeg vil forsvare den rosa trøya så lenge som mulig. Vi får se hva som skjer, men for meg er Giro d'Italia allerede perfekt. Nå håper jeg å fly de to neste ukene, forteller Weening.

Colombianere utgjorde pallen
Fabio Duarte og Jose Serpa, begge fra Colombia, havnet på andre og tredje. De kjører for henvholdsvis Geox og Androni Giocattoli. Unge Duarte kjører sitt første Giro d'Italia.

Christophe Le Mevel fulgte så for Garmin-Cervélo, franskmannen har uttalt at han har et mål om rosa trøye i Italia Rundt.

Alberto Contador ble syvendemann på etappen. Spanjolen har kommet gjennom etapperittet uten å vise frem kjempekreftene sine.

Sterk svenske og uheldig nordmann i Sky
Thomas Løvkvist viste sterk kjøring da han angrep opp den siste stigningen, med alle de store favorittene på hjul. Svensken er kjent for å godt på grusveiene, han har vunnet klassikeren som går på veiene tidligere, Monstepaschi Eroica.

Michele Scarponi og Denis Mensjov satt begge på Sky-rytterens hjul da han angrep. Han endte på tolvteplass på etappen. Svensken hang med hovedfeltet inn og er fortsatt med i kampen om den rosa trøya og sammenlagtseieren.

Lars Petter Nordhaug var uheldig og punkterte på grusveiene og med følgebilene et stykke bak ble punkteringen nordmannens bane på denne etappen. Nøtterøy-gutten kommer nok sterkere tilbake senere i rittet.

Alexander Kristoff viste seg som forventet ikke frem på den harde etappen.

Resultater, 5. etappe
1. Peter Weening (Rabobank),
2. Fabio Andrés Duarte (Movistar) +8
3. José Rodolfo Serpa (Androni Giocattoli) st.
4. Christophe Le Mevel (Garmin-Cervélo) st.
5. Oscar Gatto (Farnese Vini-Neri Sottoli) st.
6. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) st.
7. Alberto Contador (Saxo Bank-SunGuard) st.
8. Michele Scarponi (Lampre) st.
9. Joaquim Rodriguez (Katusja) st.
10. Roman Kreuziger (Astana) st.
...
76. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +6,44
176. Alexander Kristoff (BMC Racing Team) +18,49

Sammenlagt
1. Pieter Weening (Rabobank) 14.59,33
2. Marco Pinotti (HTC-Highroad) +2
3. Kanstantsin Sivtsov (HTC-Highroad) st.
...
108. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +13,18
158. Alexander Kristoff (BMC Racing Team) +22,23

SE ALT SOM SKJEDDE I LIVE-REFERATET!

17.21: Det er også klart at Peter Weening overtar den rosa ledertrøyen.

17.18: 1. Pieter Weening (Rabobank), 2. Fabio Andrés Duarte (Movistar) +8, 3. José Rodolfo Serpa (Androni Giocattoli) +8, 4. Christophe Le Mevel (Garmin-Cervélo) +8, 5. Oscar Gatto (Farnese Vini-Neri Sottoli) +8, 6. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +8.

17.18: Sammenlagt: 1. Pieter Weening (Rabobank) 14.59,33, 2. Marco Pinotti (HTC-Highroad) +2, 3. Kanstantsin Sivtsov (HTC-Highroad) st

17.16: Spesiell dag for Rabobank ettersom Tom Jelte Slagte skadet seg stygt tidligere på etappen. Nå gikk altså lagakameraten Weening til topps på den samme etappen.

17.14: Pieter Weening vinner etappen. Han tar sannsynligvis også den rosa ledetrøya ettersom David Millar er langt nede i dalen.

17.14: Jeg tror Weening tar dette! 350 meter igjen, det går fint!

17.13: Peter Weening kjemper med alt han har foran der. Han kan fremdeles klare å holde unna.

17.12: Det samler seg igjen ute på flaten. Det verste av stigningen er allerede unnagjort.

17.12: Gigantenes kamp: Scarponi stikker, Löfkvist forsøker å henge på. Rodriguez er der, Nibali er der, Contador er der.

17.11: David Millar er helt ferdig. Thomas Löfkvist støter i bunnen av bakken.

17.09: Weening har 40 sekunder å gå på til hovedfeltet, men denne bakken krever nok større forsprang enn som så. 12 prosent i snitt og 15 prosent på det verste.

17.08: En ambulanse er tilkalt for å plukke opp uheldige Tom Jelte Slagte. 21-åringen veltet og slo hodet stygt tidligere på denne etappen. Vi håper det går bra med ham!

17.05: Peter Weening har støtet seg i fra Gadret og Kohler i det flate partiet. Som mange før ham i Rabobank, er han en svært habil temporytter.

17.04: Det er 6,6 kilometer igjen av etappen.

17.01: Over til det sportslige igjen: Kohler har fått selskap av John Gadret og Pieter Weening.

17.00: Rabobank-rytteren får legebehandling på stedet. TV-reprisen viser at han smeller hodet i asfalten i forbindelse med fallet. Vi håper selvsagt det går bra med ham!

16.58: Tom Jelte Slagter var offer for den stygge velten. Han beveger i hvert fall armene. Herregud!

16.57: Det er Pieter Weening som sitter med Gadret nå, ikke Tankink. Rett skal værra rett!

16.56: Nok en stygg velt. En Rabobank-rytter ligger igjen i asfalten. Slettes ikke pent!

16.55: Stefano Garzelli har punktert, men tar seg opp til favorittene igjen.

16.53: Millar har nå kontakt med det utstrakte hovedfeltet. Det suser avgårde!

16.51: David Millar er ingen slagen mann, nå har han tatt plass på tempohesten sin og dundrer bortover slakke grusveier. Da har han en god mulighet til å kjøre opp til hovedfeltet igjen. Tappert!

16.49: Det er nå 1,06 mellom Tankink og Kohler. Dette går ikke, tapre sveitser. John Gadret (AG2r) har også tatt seg opp til Tankink.

16.48: Löfkvist tar noen føringer i front av hovedfeltet nå. Tyder på at svensken har gode bein, men det beste er kanskje å gjemme seg til man er i finalen?

NB! Har du lyst til å vinne en Merida-sykkel? Da må du svare riktig på dette spørsmålet:

Hvem var den forrige svenske rytter som bar den rosa ledertrøya?

A) Gustav Larsson

B) Thomas Løfkvist

C) Gösta Persson

Send SMS med kodeord CMP til 2201 og benytt kodeord A, B eller C. Konkurransen som er et samarbeid mellom Eurosport og procycling.no:

Du må svare innen 14. mai klokka 14:30.

16.46: Det var bare 1.45 mellom Tankink og Kohler før disse uhellene intraff. Nederlenderen har fått orden på kjedet og sitter nå cirka halvannet minutt bak sveitseren.

16.44: Cataldo klasker rett i bakken, eller skal vi si grusen? Og nå har Bram Tankink mistet kjedet. Herre min hatt!

16.43: Lars Petter Nordhaug har punktert. Og servicebilen er ikke i nærheten, heller. Dritsurt!

16.43: Tankink og Cataldo har fremdeles margin tilbake til gruppen med favorittene.

16.42: Jeg synes jaggu jeg så Lars Petter Nordhaug i favorittgruppen. Strålende kjøring, men vi er ikke mål ennå.. 22,2 kilometer igjen.

16.41: David Millar (Garmin-Cervélo) er nå 42 sekunder bak hovedfeltet.

16.36: Det er 2,30 mellom Tankink-gruppen og Martin Kohler (som fremdeles holder på med sitt solostunt).

16.35: Dario Cataldo (Quick Step) har tatt seg opp til Tankink og Niemec. Hovedfeltet er ikke langt unna. Dette samler seg snart!

16.33: Bram Tankink (Rabobank) har angrepet nedover uforkjøringen. Han har fått selskap! Og det er Przemyslaw Niemiec (Lampre).

16.31: Det er ikke lett for Nibali å komme seg unna i denne delen av løypa. Grusveiene er ikke enkle å håndtere. Det kommer til å samle seg igjen i bunnen av bakken.

16.29: Vicenzo Nibali angriper i utforkjøringen. Italieneren kunne sikkert ha vært en førsteklasses Formel 1-kjører og manøvrerer seg nedover fjellsiden som en myk katt. Jeg tror ikke de øvrige sammenlagtfavorittene forsøker å følge hans tempo nedover her.

16.25: Hovedfeltet dundrer nå nedover en parti som dels består av grusvei og dels asfalt.

16.24: David Millar hadde som ventet ingenting å stille opp med i denne tredjekategorien.

16.23: Hovedfeltet har smuldret opp på vei mot toppen. Det var ingen bombe, det heller. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) sitter i en gruppene et stykke bak favorittene.

16.21: RadioShack og Astana har satt opp et heftig tempo i front av hovedfeltet. Katjusja-laget er også godt representert.

16.20: Kohler har passert toppen av Croce di Fighine og sikrer seg dermed 10 klatrepoeng.

16.19: Kohler har nærmest stoppet opp litt lenger opp i grusveien. Blytungt, altså!

16.18: Det angripes fra første meter på grusveien. Jaroslav Popovitsj smeller til. This is cycling, baby!

16.17: Det er blytungt i det partiet Kohler befinner seg nå. Han taper massevis av tid her i forhold til beste. Garantert!

16.15: Det er vill posisjonskamp i front av hovedfeltet nå. Astana har fått fram sine menn, Liquigas og Katjusja gjør det samme. Ingen tar sjansen på å bli liggende bak i køen når hovedfeltet dundrer inn i bakken og de påfølgende grusveiene. Inngangen til Strade Bianchi-seksjonen er ikke akkurat konstruert med tanke på sykkelritt.

16.13: Kohler har nå kommet seg inn på den første grusveiseksjonen. Bombe: Det støver!!!!!!

16.12: Nå er det altså bare 40 kilometer igjen til mål, men jeg har likevel en følelse av at Martin Kohler ikke kan holde forspranget hele veien inn.

16.07: Nok en velt i hovedfeltet med 45 kilometer igjen til mål. Simone Stortoni (Colnago CSF) er involvert, det samme er Cyril Desell fra AG2R. Borut Bozic (Vacansoleil) står også i veikanten og blomstrer. Et stort hull i sykkelshortsen hans viser at han falt ned på den venstre hoften. En rekke andre ryttere måtte også stanse opp som en følge av velten.

16.05: Richie Porte, som ikke skal undervurderes i dette rittet, har karret seg opp igjen til Saxo Bank-gjengen i hovedfeltet i påvente av grusveipartiene.

16.04: 6,35 mellom Kohler og hans overmenn.

16.02: Følgende seksjoner fra Strade Bianche står på menyen i dag: 1: Etter 152 kilometer, 7,5 km grusvei. 2: Etter 163 kilometer, den er 2 km lang. Og den siste etter 166,5 kilometer. Den seksjonen inneholder 9,5 km på grusdekke.

15.59: Nå drar deg seg fort mot den første seksjonen av grusvei som vi også kjenner fra Montepaschi Strade Bianche. Dette blir stas!

15.58: Angel Viscioso sitter på halen av hovedfeltet etter sin tumult med David Millar om bonussekundene for en tid tilbake på etappen. Makan til idioti! Det er til pass for Millar at han mister ledertrøyen etter dagens etappe.

15.56: Med 47 kilometer igjen å sykle er det 6,59 minutter mellom solo-Kohler og hovedfeltet.

15.52: Vasilij Kyrienka har trøbbel med sykkelen, men er på vei opp igjen til hovedfeltet nå. Kyrienka skal ha vært involvert i en annen velt enn den Butler fikk hardest medfart i.

15.51: Det skulle jeg aldri ha skrevet, nå ligger tre ryttere i asfalten her. Heldigvis er de så godt som oppe på beina igjen! Christiano Salenro (Liquigas-Cannondale) og Richie Porte (Team Saxo Bank) var involvert, men de kom seg kjapt opp på sykkelen igjen. Chris Butler (BMC Racing) fikk den tøffeste smellen, men også han er tilbake på sykkelen.

15.47: Avstanden er nede i 7 minutter og 10 sekunder. La oss håpe det går fint med alle nedover utforkjøringen fra fjellet!

15.40: Gianluca Brambilla (Colnago-CSF) og Christophe Le Mevel (Garmin-Cervélo) fulgte Martin Kohler tettest over toppen av Saragiolo.

NB! Har du lyst til å vinne en Merida-sykkel? Da må du svare riktig på dette spørsmålet:

Hvem var den forrige svenske rytter som bar den rosa ledertrøya?

A) Gustav Larsson

B) Thomas Løfkvist

C) Gösta Persson

Send SMS med kodeord CMP til 2201 og benytt kodeord A, B eller C. Konkurransen som er et samarbeid mellom Eurosport og procycling.no:

Du må svare innen 14. mai klokka 14:30.

15.30: Det var en rekke ryttere som lettet på rumpa oppover Saragiolo, men Garmin-Cervélo har gjenopprettet orden i front av hovedfeltet.

15.28: Resultater Saragiolo-klatringen: 1. Martin Kohler (BMC Racing) 5 poeng, 2. Gianluca Brambilla (Colnago-CSF), 3. Christophe Le Mevel (Garmin-Cervélo).

15.25: Ettersom tetduoen i sammendraget rotet det til for seg selv, fikk vi denne utdelingen av poeng (bonussekunder) på toppen av Arcidosso: 1. Martin Kohler (BMC Racing) 3 poeng, 2. Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) 2p., 3 Tiziano Dall'Antonia (Liquigas) 1p.

15.20: Viscioso er nummer to i sammendraget, 7 sekunder bak Millar. Men det får da være måte på!

15.14: Millar er rasende etterpå, men det ser jo ut som at han forårsaket det hele selv ved å kjøre inn i den arme spanjolen. Briten er nødt til å kjøre yttersving rundt en midtdrabant, og forsøker desperat å komme seg forbi Vicioso igjen for å ta de siste poengene. Når spanjolen legger seg litt ut mot venstre, blir han regelrett påkjørt av Millar og begge rytterne deiser i bakken.

15.10: David Millar havner på ra-ta-ta etter å ha syklet rett inn i Angel Vicioso på toppen av stigningen. Det så ut som en utrolig klønete manøver for å klamre til seg noen klatrepoeng.

15.02: 8,42 mellom Kohler og hovedfeltet.

15.01: Garmin-Cervélo gjør fremdeles tauejobben i feltet for sammenlagtleder David Millar.

14.56: Helt til slutt venter en tre kilometer lang stigning med 12 prosent i snitt. En avslutning som bør passe for eksempel Thomas Löfkvist, Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Stefano Garzelli og den type ryttere godt.

14.49: Det blir garantert en heftig avslutning på dagens etappe. I løpet av de siste første kilometerne skal rytterne igjennom et kupert landskap bestående av asfalt og grusveier. Den siste klatringen oppover Orvieto er 9,5 kilometer lang og vil garantert skille i forhold til sammendraget.

14.42: 8 minutter og 30 sekunder mellom Kohler og feltet.

14.37: Garmin-Cervélo sjefer fremdeles hovedfeltet. Rytterne har 100 kilometer igjen av etappen. De begynner nå ferden oppover mot Saragiold (930 meter over havet).

14.33: Jeg har nettopp snakket med Edvald Boasson Hagen: - Det går bra med meg. Det gjør litt vondt når jeg ligger på ribbeina, men ellers plager det meg ikke. Jeg gleder meg til å sykle ritt igjen, forteller Edvald som skal teste formen under Tour de Picardie til helgen.

14.25: Gjennomsnittsfarten under time 2 var på 41,1 kilometer i timen.

14.16: 9 minutter og 20 sekunder mellom Martin Kohler og hovedfeltet.

14.11: Etter 63 kilometers sykling har hovedfeltet - anført av Garmin-Cervélo - redusert noe av forspranget. Vi er nå nede i 10 minutter og 50 sekunder. Dagens tøffeste klatring begynner for alvro om litt over to mils sykling.

14.07: Flere gode momenter her, Simen. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg kjenner til Crostis-nedfarten selv, men jeg er helt enig i at arrangøren i hvert fall bør forplikte seg til å sikre at underlaget rytterne møter holder noenlunde stand. Det er åpenbart ikke tilfelle i den bakken. I tillegg er jeg enig i at årets løypeprofil har et «cowboy-preg». På en måte trodde jeg man nådde toppen i fjor, men konsentrasjonen av fjelletappene i andre halvdel av årets ritt, vil gjøre det enda tøffere for rytterne. Det finnes nesten ikke muligheter for sprinterne, og det er vanligvis en viktig del av disse etapperittene. Spektakulært blir det, men man må aldri leke med utøvernes sikkerhet.

14.05: Del 2 av Simens innlegg: For det andre er Giroen i det hardeste laget i år. Antall harde fjell er rekordstort og jeg tror mange ryttere også vil slite med varmen dag etter dag på disse til tider ultra-harde etappene. Når man samtidig da ønsker å få bukt med dopingen er kanskje ikke dette noe sjakktrekk. Dette blir jo såklart synsing, men det sier seg vel selv at jo mer umenneskelig rittet jo mer «nødvendig» vil enkelte ryttere se på doping. Om dette vil gjøre utslag i denne giroen tviler jeg på, men vi burde ikke få en tendens hvor treukersrittene blir hardere og hardere. Gjør det mulig for rene ryttere å hevde seg, i stedet for å legge opp til at man «må» være umenneskelig for å hevde seg i toppen.

14.04: Simen har latt seg engasjere i debatten om rytternes sikkerhet. Her følger del 1 av hans innspill: Når det gjelder rytternes sikkerhet så synes jeg er meget kritikkverdi hvordan noen av årets utforkjøringer er lagt opp. Da tenker jeg spesielt på utforkjøringen ned fra Crostis som også Carlos Sastre har kommentert. Det er rimelig selvmotsigende å si at sikkerheten står i høysete når arrangøren samtidig må sette opp sikkerhetsnett for å sikre at ryttere ikke faller flere titalls meter ned i raviner og steiner. For det første burde arrangøren i det minste sørge for å få asfaltert utforbakkene ordentlig god tid på forhånd, slik at man i det minste kan vite at man ikke blir offer for hull og sprekker, slik det er tilfelle i flere av utforbakkene.

14.01: Vi har selvsagt vært innom gårsdagens minnemarkering i dette LIVE-referatet. Her kan du selv gjenoppleve den rørende etappen og øyeblikket da Leopard Trek og Tyler Farrar krysset mållinjen på den nøytraliserte etappen. Videoen er hentet fra Eurosports hjemmeside og du finner den her!

14.00: David Millar sitter pent plassert langt framme i hovedfeltet med sin rosa ledertrøye.

13.57: Dagens nye bestenotering er på 12 minutter og 10 sekunder.

13.44: TV2 Sporten har snakket med Lars Petter Nordhaug foran dagens etappe: -Jeg har veldig lyst til å prøve å kjøre bra på denne etappen her. Jeg tror også at Thomas Löfkvist kan gjøre det bra her, for han er jo gammel mountainbikerytter slik som meg, sier Nordhaug til TV-kanalen.

13.39: Etter 50 kilometers sykling, er avstanden 11 minutter og 15 sekunder mellom Martin Kohler og hovedfeltet.

13.34: Den første timen er unnagjort med en snittfart 45,2 kilometer i timen.

Hva synes dere om årets Giro d'Italia-løype og arrangørens forsikringer om at sikkerheten blir ivaretatt? Jeg hører gjerne fra dere via jarle@procycling.no eller @Fredagsvik via Twitter.

13.29: På bakgrunn av kritikken og dødsfallet, har rittdirektør Angelo Zomegnan tatt skritt for å bedre sikkerheten. - Med tanke på dødsfallet til Wouter Weylandt, forstår jeg at rytterne er engstelige foran Crostis-nedfarten. Vegni Mauro og hans team vil ta noen dager i Friuli for å evaluere veibanen. Det er vår høyeste prioritet at rytterne skal kunne kjøre trygt, påpeker Zomegnan overfor La Gazetta dello Sport.

13.25: Debatten om rytternes sikkerhet har blusset opp som en naturlig konsekvens av dødsulykken på den 3. etappen. Spesielt er det etappe 14 med målgang på toppen av Monte Zoncolan som får gjennomgå.

Det er ikke Zoncolan selv som er problemet, men utforkjøringen etter Monte Crostis. Den gikk flere ryttere ut mot allerede før starten av årets ritt.

- Alle vet hvor hard Zoncolan er, men jeg tror Crostis også blir en grufull opplevelse. For meg er dette en helt ny klatring, og jeg er glad for at jeg fikk kjørt den før årets Giro. Den er ekstremt utfordrende, men den reelle testen vil være nedfarten med en bratt, teknisk utforkjøring på en smal vei med ødelagt asfalt. Her er man nødt til å være forsiktig, uttalte Sastre etter å ha prøvekjørt deler av giroruten.

13.24: Den siste rapporten vi har mottatt forteller oss at avstanden mellom Kohler og hovedfeltet er oppe i ti minutter. De som har fulgt giroen tett, husker sikkert at Sebastian Lang satt i ensom majestet i over 200 kilometer på den lengste etappen av årets ritt.

13.16: Martin Kohler har 7 minutter tilbake til hovedfeltet etter 36 kilometers sykling. Han har så vidt startet klatringen på dagens etappe, men det drar seg ikke til før han kommer fire mil nærmere målbyen.

13.05: Åpenbart at feltet har slått seg til ro med at Kohler skal få gå. 6,05 er avstanden mellom rytter og felt nå. Etter de siste dagene er det like greit å sende en enslig mann ut i brudd også. De blir det mer ro bakover i rekkene, og ingen kniving om posisjoner før det drar seg til mot slutten av etappen.

12.55: Dagens etappe streifer altså innom løypa der Montepaschi Strade Bianchi arrangeres. På de hvite veiene var det Philippe Gilbert som vant årets kultklassiker. Giro d'Italia var også i samme område i fjor, da gikk Cadel Evans til topps. Du husker kanskje en av etappene der rytterne kom i mål som bronselignende statuer, det var den.. Men i dag er det sol og tørt!

12.48: Martin Kohler gjør sitt for å sette farget på Giro d'Italia igjen. Den sveitsiske lagkameraten til Alexander Kristoff ligger 2 minutter og 50 sekunder foran hovedfeltet etter 20 kilometers sykling.

12.43: Kohler har 42 sekunder ved 14 kilometers sykling. Samtidig har David Millar (lederen av rittet) pådratt seg en punktering. Han returnerer tilbake i hovedfeltet relativt kjapt.

12.40: Arrangøren forventer en målgang mellom 17.00 og 17.25 under dagens etappe. Det er kupert etappe av middels vanskelighetsgrad.

12.37: Det er Martin Kohler fra BMC Racing som forsøker seg. Angrepet kom etter 12 kilometers sykling.

12.37: Den offisielle starten har gått (etter rapportene skjedde det allerede 12.20), og det meldes om støting fra start.

12.36: Det er 197 ryttere igjen i årets ritt.

12.30: De åtte Leopard-rytterne (Wegmann, Feillu, Klemme, Pires, Rohregger, Stamsnijder, Vigano og Zaugg) har naturlig nok valgt å trekke seg ut av rittet etter Wouter Weylandts dødsfall. Det samme har hans bestevenn, Tyler Farrar fra Garmin-Cervélo, gjort.

12.28: Leopard Trek viser nok en fin gest ved å tvitre følgende foran dagens etappe: - Til alle lagene som ble igjen i Giro d'Italia: Lag et flott ritt og kom hjem igjen med helsen i behold.

12.17: Rytterne er på vei gjennom den nøytrale sonen. Den offisielle starten skal foregå klokken 12.25.

Den 4. etappen fra årets Giro d'Italia vil for alltid minne oss om Wouter Weylandts og hans tragiske dødsfall dagen i forveien.

Men man vil også huske den fantastiske forbrødringen som utspant seg i hovedfeltet under den 216 kilometer lange ferden mellom Quarto dei Mille og Livorno.

Da Leopard-Trek kom samlet inn på oppløpet med en knust Tyler Farrar mellom seg, innså nok mange at dette var den beste måten å markere en på alle måter fryktelig hendelse.

- Kom hjem med helsen i behold
Onsdagens etappe foregår både uten den tapre Farrar og Weylandts lojale lagkamerater i Leopard-laget.

De resterende rytterne skal etter planen igjennom en 191 kilometer lang etappe mellom Piombino og Oriveto.

- Til alle lagene som ble igjen i Giro d'Italia: Lag et flott ritt og kom hjem igjen med helsen i behold, skriver Leopard Trek på sin Twitter-konto.

«De hvite veiene»
Etappen forgår på de «hvite veiene» til Montalcino, og på grunn av regnvær ble fjorårets etappe i samme området av mange sett på som en etappe utenom det vanlige. Til slutt stakk Cadel Evans av med etappeseieren, mens Alexandre Vinokoruov overtok la maglia rosa.

Ingen av disse er med på dagens etappe, og det er sol og tørre veier i området denne gangen.

Også kultklassikeren Montepaschi Strade Bianche benytter seg av disse veiene. Rytterne skal kjøre 19 kilometer av løypen som Philippe Gilbert triumferte i tidligere denne sesongen.

En vinner skal kåres under dagens Giro d'Italia-etappe også, men også denne etappen bærer helt sikkert preg av de siste dagenes opprivende hendelser i den internasjonale sykkelfamilien.

procycling.no følger etappen LIVE fra 12.25!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.