Weng valgte bort skolen

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

- Det går ikke an å gjøre begge deler.

28.02.13 19:36

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Heidi Weng er ikke eldre enn 21 år, og deltar i sitt aller første VM i disse dager.

Likevel har hun klart å etablere seg som en av våre aller råeste langrennsdamer, og da hun fikk førsteetappen på stafetten torsdag, utklasset hun konkurrentene og vekslet med en god luke.

Men det har kostet å bli så god. Weng bestemte seg allerede i tenårene for at det var langrenn hun ville satse på, og skolegangen måtte vike.

- Noen ganger må man satse og velge bort noe. Jeg valgte bort skole fordi jeg ville ha fullt fokus på å gå på ski.

Sykepleier
Hun har derfor valgt å ikke studere på deltid ved siden av skikarrieren, slik mange andre toppidrettsutøvere gjør, og la skolebøkene på hylla etter videregående.

- Går det tungt i løypa, er det bare å sette seg på skolebenken igjen. Det er nå jeg kan bli god i langrenn, ikke når jeg blir 40.

Weng gikk heller ikke på skigymnas eller idrettslinje, men hadde en skolehverdag som ikke handlet om ski i det hele tatt.

- Jeg gikk helse og sosial. Hvis jeg ikke hadde vært langrennsløper, ville jeg ha vært sykepleier. Jeg valgte å la være å gå på skigynmas så jeg ikke måtte tenke på ski hele tiden.

Støtte hjemme
Hun forteller at foreldrene støttet valget hun tok i ung alder.

- Jeg pratet jeg med mamma og pappa om at jeg ville satse stort. Jeg sa at jeg ikke hadde tid til å sitte på skolebenken. Det var ikke det at jeg var dårlig på skolen, men jeg ville bli best, og for meg går det ikke an å gjøre begge. Da hadde det ikke blitt fullt fokus. Mamma og pappa syns det var helt greit og støtter fortsatt det valget.

Det er et valg norske skifans burde være fornøyde med. Med bronse på 15-kilometeren og gull på torsdagens stafett, beviste hun at arvtakeren til Marit Bjørgen er sikret.

Den suverene langrennsdronningen er imponert over Weng.

- Jeg er stolt og imponert over Heidi i dag. Hun er en ung jente, og å gå en førsteetappe på et stafettlag som alle forventer gull av, er sterkt gjort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag