Fjorårets Tour de France-vinner er rasende på Lance Armstrong. Bradley Wiggins har vokst opp med sykkelsporten og idoliserte amerikaneren som ung gutt.

Derfor var han fast bestemt på å se TV-programmet der 41-åringen endelig skulle innrømme eget dopingbruk.

- Jeg husker jeg så Armstrong vinne VM i 1993. Da var jeg 13 år gammel. Så kom han tilbake og vant Tour de France i 1999, da jeg var 19. Jeg var da banerytter, og det var inspirerende å se måten han kom tilbake etter kreftsykdommen på, fortalte Wiggins til pressekorpset under en samling på Mallorca, skriver Cycling Weekly.

Nekter for doping i comebacket
Briten ble også fylt med sinne da han så TV-programmet. Selv slo han gjennom i det franske etapperittet med fjerdeplass sammenlagt for Garmin-Slipstream i 2009.

Armstrong hevder overfor Oprah at han ikke dopet seg etter at han først la opp i 2005. Det tviler ekspertene som har studert blodpasset hans sterkt på.

Wiggins stoler heller ikke på Armstrong.

I 2009-utgaven av rittet virket Astana-rytteren uvanlig human da han ikke svarte på Fränk Schleck og Alberto Contadors angrep på vei opp mot Verbier.

Ble liggende bak Klöden
Contador endte opp med å vinne etappen, foran Andy Schleck, Vincenzo Nibali, storebror Schleck og Wiggins.

Armstrong ble sittende på bakhjulet til Andreas Klöden og tapte 1:35 til Contador og 29 sekunder til Wiggins.

Duellen mellom Wiggins og Armstrong skulle i stedet bli avgjort opp Mont Ventoux. Det skal sies at de færreste så på briten som en reell utfordrer i sammendraget denne sesongen – nå vet vi bedre – mens Armstrong ukjempet en aldri så liten maktkamp mot Alberto Contador på Astana-laget i comebacket.

Stoler ikke på Knockout-Lance
Dagen før sjarmøretappen mot Paris og Champs-Élysées gikk Manuel Garate til topps.

Tony Martin fulgte nærmest, mens storkanonene Schleck-brødrene, Contador, Armstrong og Kreuziger kom i samlet flokk mellom 38 og 46 sekunder bak vinneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Wiggins så seg nødt til å slippe før toppen og kom i mål 1:03 bak etappevinneren. Med 22 tapte sekunder til Armstrong, havnet han også utenfor podiet i Paris dagen etter.

- Det som kanskje gjorde meg mest oppskaket var praten om 2009 og 2010-sesongen. – Din løgnaktige drittsekk, tenkte jeg.

- Jeg husker fortsatt duellen min mot ham, og at jeg så på ham og kroppsspråket hans. Mannen jeg så på toppen av Verbier, og mannen jeg så på toppen av Ventoux seks dager senere, var ikke den samme sykkelrytteren. Se på TV-bildene og se hvordan han syklet. Jeg tror ikke lenge på noe av det som kommer ut av munnen hans, fortalte Wiggins.

- Slipper å fortelle min sønn at jeg jukset
Han forteller at han så programmet med sin sju år gamle sønn, mens kona forlot rommet da Armstrong innledningsvis innrømmet at han hadde dopet seg på EPO, kortison, testosteron, veksthormoner og andre forbudte stoffer.

- Jeg var nødt til å fortelle sønnen min hva det hele dreide seg om, og at han (Lance) hadde vunnet det samme rittet som pappa. Men mot slutten av programmet hadde jeg likevel en god følelse.

- Da Lance begynte å snakke om sin 13 år gamle sønn, som spurte hva det hele dreide seg om, tenkte jeg at: Den samtalen trenger jeg aldri å ha med min sønn. Pappaen hans vant Tour de France med rene midler. Til slutt var all min sympati for Armstrong borte, selv om han åpnet seg og satt der med tårer i øynene, påpeker Wiggins.

Fra Sky-leiren på Mallorca meldes det også at Wiggins kommer til å gå for Giro d’Italia denne sesongen. Han kjører ikke ett ritt sammen med Chris Froome, før han forhåpentligvis skal hjelpe briten til å forsvare Team Skys Tour de France-tittel.

PS! WADA-sjef John Fahey har kommet med et godt poeng angående Armstrongs fornektelse av juks i comebacket. - Det slo meg at foreldelsesfristen i amerikansk strafferett er et poeng her. Han ønsker nok ikke å innrømme noe forbindelse med comebacket som kan bli en del av en straffesak, påpeker Fahey etter det første TV-programmet. Les mer her!