Gå til sidens hovedinnhold

Wiggins surnet etter nye dopspørsmål

«Du vinner bare fordi Alberto ikke er her», sa Sky-stjernen med tullestemme.

BAGNERES-DE-LUCHON (procycling.no): Bradley Wiggins har hatt en fantastisk sesong på sykkelsetet – og er i ferd med å innkassere en overlegen, og fullt fortjent, Tour de France-seier.

Sånn. Der har du hyllesten din, Bradley.

For Sky-kapteinen føler fortsatt at han ikke får superlativene han fortjener, og at det under pressekonferansene dukker opp «negative spørsmål uansett hvor godt han presterer».

Etter at 32-åringen holdt unna for alle utenom ufarlige Alejandro Valverde i den siste av etappene i Pyreneene, ble Wiggins igjen vippet av pinnen.

Glefset til pressen
Spørsmålet kom fra en amerikansk journalist som ville vite om engelskmannen fryktet av årets versjon av rittet vil bli husket snarere for de som ble tatt for doping (Rémy di Grégorio og Fränk Schleck), eller dem som ikke deltar her (Andy Schleck og Alberto Contador), enn for mannen som faktisk tar tittelen.

Wiggins sank litt sammen på podiet, og leverte følgende kraftsalve:

- Det betyr ikke noe for meg. Navnet mitt vil alltid stå på lista, og det er dét som betyr noe. Man kan kun slå de som er til stede her nede. Andy har hatt problemer og kjører ikke. Andre ryttere er hindret i å delta av grunner alle kjenner til. Hver tour er forskjellig. Det er egentlig opp til dere gutter å finne ut av dette, egentlig, svarte årets vinner irritert.

Mens tolken gjorde seg klar til å oversette svaret, gjorde Wiggins slik Mark Cavendish har for vane: Han løftet opp mikrofonene igjen og fortsatte svaret sitt.

- Jeg tror forresten ikke Fränk (Schleck) var med i (kampen om) rittseieren da han ble tatt. Og jeg tror heller ikke Rémy di Grégorio ville gjort det noe godt i sammendraget.

- Ingen har gratulert meg
Litt senere fikk han et spørsmål fra en fransk journalist om hvordan det var å sitte der på pressekonferansen vel vitende om at han allerede hadde avgjort årets Tour de France.

- Det føles rart. Jeg vet ikke hva annet jeg skal føle. Du gjør noe stort der ute, før du kommer hit. Så kommer det negative spørsmål, og man må hele veien rettferdiggjøre det man nettopp har gjort. Du har vunnet touren, men selv det er ikke bra nok for alle i dette rommet.

- Ingen har så langt hyllet meg for den sesongen jeg har prestert. At jeg har vært der oppe siden Algarve rundt og fortsatt hele veien fra Paris-Nice til Liège (der Tour de France startet, vår anm.). Ingen av dere har klappet meg på skulderen og sagt: - Du har svart på alle spørsmålene våre. Du har tatt utfordringen etter at du kom hit som den store favoritten. Ingen har gratulert meg. Det er fremdeles bare negativt: «Du vinner bare fordi Alberto ikke er her». Selv nå har ingen sagt: Det var veldig bra gjort. Dette var veldig godt jobbet. Men du kunne kanskje gjort det, for du er en snill fyr, avsluttet Wiggins henvendt mot den samme journalisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere tirader fra Sky-kapteinen
Wiggins har ved to anledninger tidligere fyrt seg opp i møtet med pressen under årets Tour de France. Den første gangen var da den samme amerikanske journalisten spurte hva han synes om «personer på Twitter som mener det er umulig å vinne Tour de France uten å dope seg».

- De er noen jævla idioter!

- Jeg kan ikke forholde meg til slike folk. De rettferdiggjør sin egen latskap, for selv kan de aldri forestille seg å legge ned et ærlig dagsverk, lød innledningen den gangen.

Tre dager senere følte han seg snytt etter at han måtte sitte og forsvare seg mot spørsmål om den da dopingtatte franske rytteren Di Grégorio:

- Jeg forstår at enkelte medier kan stille spørsmål om slikt, men jeg føler ikke at jeg skal sitte her og forsvare alt jeg har gjort for hele verden. Jeg er ikke en drittrytter som har dukket opp fra intet, sa Wiggins dro i gang en lang oppsummering av alt han hadde oppnådd i løpet av sykkelkarrieren.

Droppet hele pressekonferansen
Det er likevel ingen som forsøker å devaluere Wiggins prestasjoner. Men som bærer av den gule ledertrøyen har han et ansvar for å vise fram klare antidopingholdninger.

Han må også forvente seg at spørsmålene kommer.

Med tanke på sykkelsportens historie, og det faktum at mange mener Cadel Evans var den første rene vinneren på lange tider, må han også forvente seg at hans egne prestasjoner blir mistenkelig.

Floskelen «jeg har aldri testet positivt for doping» er nemlig ikke verdt spyttproduksjonen i munnhulen når man uttaler det i denne bransjen.

Faktisk dukket ikke Wiggins opp i det hele tatt etter den 16.-etappen av rittet onsdag. Da ville journalistene svært gjerne høre hans syn på at en av de «virkelig store fiskene», Fränk Schleck, hadde gått i dopinggarnet.

Da valgte årets (trolige) Tour de France-vinner å droppe hele seansen for å samle krefter til den avgjørende etappen i Pyreneene.

Om tre dager blir Wiggins å finne øverst på podiet i Paris. Der blir han også hyllet.

Trøsten får være at det ikke henger dopmistanker over årets mester. Han må bare lære seg å svare på spørsmål rundt samme tema.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken