Wiggins viste mestertakter

Foto: PASCAL PAVANI (Scanpix/Afp)

Bradley Wiggins knuste Cadel Evans og de andre favorittene på tempoen.

07.06.12 18:17

Torsdag ventet en 53,5 kilometer lang tempoetappe for rytterne i Critérium du Dauphiné. Tempoen var dermed omtrent like lang som den siste enkeltstarten i Tour de France.

Med andre ord var det en skikkelig test før Tour de France.

Bradley Wiggins ledet rittet før dagen, to sekunder foran Cadel Evans. De fleste ville dermed antatt at det ble en durabelig kamp mellom de to.

Men det ble det aldri. Britiske Wiggins kjørte som en maskin, og ved andre passering, etter 40 kilometer, hadde han nesten tatt igjen Evans i løypen.

Tok nesten igjen Evans
Kun Tony Martin var innen ett minutt av briten ved passeringen. Tempoverdensmesteren var 36 sekunder bak, men Evans hadde tapt 1.37 på de første fire milene.

Og Wiggins lot seg ikke stoppe. Briten duret på helt til han så Evans’ rygg. Heldigvis for australieren klarte han å holde Sky-rytteren bak seg, og slapp ydmykelsen av å bli hentet inn av Wiggins.

I mellomtiden klokket Tony Martin inn til bestetid i mål. Han tok ledelsen med 37 sekunder på tidligere tempoverdensmester Michael Rogers.

Men det var ikke nok for tyskeren. Det var nemlig Bradley Wiggins det hele handlet om. Ingen var i nærheten av 32-åringens styrke på tempoen.

Smadret konkurrenten
Sammenlagtlederen tapte to sekunder til Tony Martin på de siste 13 kilometerne, men var likevel totalt overlegen. Martin måtte se seg slått med 34 sekunder tilslutt.

- Det er alltid godt når det er en så lang tempo. Det var tøft med mye vind. Jeg er henrykt over å slå Tony, det er ikke hver dag man slår en verdensmester, sa Wiggins etter seieren.

- Cadel er en stor mester, og det er alltid deilig å se en vinner av Tour de France-vinner foran deg, men jeg fokuserte på meg selv. Det er ikke lett å vite hva hans mål var i dag.

Med torsdagens ekstrem prestasjon, seiler Wiggins opp som en av de aller største favorittene til Tour de France. Én som er imponert over briten, er gamlesjefen Jonathan Vaughters.

- Wiggins er bare fysisk bedre enn resten av gutta der ute. Hvis han holder opp den psykologiske delen av ligningen: Tour vinner, skrev han på twitter.

Briten seiler nå også opp som den store favoritten til å vinne Critérium du Dauphiné sammenlagt. Nærmest er Tony Martin, 38 sekunder bak. Tyskeren er den eneste som er under ett minutt etter Wiggins.

Favoritter viser dårlig form
Mange var spent på Andy Schleck før Critérium du Dauphiné. De første etappene var langt fra imponerende av Tour de France-favoritten. Torsdagens tempo ble heller ingen opptur for Schleck.

Luxembourgeren falt underveis, og tapte hele 10.47 til Wiggins. Selv med et fall grunnet et vindkast etter tolv kilometer og en punktureing fem kilometer senere, er et tidstap på ti minutter urovekkende. Etter 18 kilometer var han 2.38 etter Wiggins, men det var altså etter dette han tapte mesteparten av tiden.

Med rundt 100 tempokilometere i Tour de France, begynner det virkelig å haste for Schleck. Formen er nemlig langt fra der den burde være

Én annen som skuffet, var Vincenzo Nibali. Italieneren tapte hele 3.30 til Wiggins på tempoen. Jurgen van den Broeck kjørte imidlertid inn til en god ellevteplass, 2.12 bak.

Edvald Boasson Hagen kjørte relativt tidlig på tempoen. Nordmannen kjørte en helt grei tempo, men kunne ikke blande seg inn blant de beste. Tilslutt ble det en 17. plass for 25-åringen, 2.38 bak lagkamerat Wiggins.

Resultater, 4.etappe:
1. Bradley Wiggins (Sky)
2. Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) +34
3. Michael Rogers (Sky) +1.11
4. Wilco Kelderman (Rabobank) +1.26
5. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) 1.33
6. Chris Froome (Sky) samme tid
7. Luke Durbridge (GreenEDGE) +1.37
8. Cadel Evans (BMC) +1.43
9. David Millar (Garmin-Barracuda) +1.51
10. Luis Leon Sanchez (Rabobank) +1.53
(..)
17. Edvald Boasson Hagen (Sky) +2.38

Sammenlagt:
1. Bradley Wiggins (Sky)
2. Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) +38
3. Michael Rogers (Sky) +1.20
4. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) +1.38
5. Cadel Evans (BMC) +.144
6. Wilco Kelderman (Rabobank) +1.45
7. Chris Froome (Sky) +1.48
8. David Millar (Garmin-Barracuda) 2.00
9. Luis Leon Sanchez (Rabobank) 2.02
10. Andriy Grivko (Astana) 2.18
(..)
36. Edvald Boasson Hagen (Sky) +4.49

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.