Ruuds «preseason» ble utsatt til februar blant annet fordi nordmannen prioriterte å spille oppvisningskamper i Sør-Amerika på turné med Rafael Nadal på senhøsten.

Flere eksperter peker nå på at mangelen på hvile og restitusjon ble en faktor både for Ruud og Nadal da begge røk overraskende tidlig ut av Australian Open i januar.

Bartoli: – Forstår det ikke

Wimbledon-mesteren fra 2013, Marion Bartoli, er kritisk til Ruuds oppladning til Grand Slam-turneringen.

– Han har ikke hatt noe tid til å gjøre seg klar for det. Når du allerede har vært Grand Slam-finalist ved to anledninger, i Roland Garros og i US Open, da håper du å vinne en Grand Slam. Det sier seg selv at det er neste steg, sier Bartoli i talkshowet Match Points.

Bartoli, som selv måtte vente seks år fra sin første Grand Slam-finale til hun kunne løfte trofeet over hodet, mener Ruud i realiteten var sjanseløs.

– Aksepterer du bare at du ikke har pre-season og null sjanse til å vinne Australian Open? Jeg forstår ikke hva han har tenkt. Hvis han er komfortabel med det, ok.

Les også: Skapte rabalder i Norge. Nå skjer det samme i Sverige

– Tror ikke de ga opp

Eurosports tennisekspert og kommentator Ola Bentzen bruker ikke like sterke ord, men tror turneen med Nadal preget Norges tennishåp i Australian Open.

– Det ble en annen inngang til den turneringen nå enn det som er optimalt og hva som nok blir normalt. Jeg tror det var en avveid greie hvor man ikke har akseptert at man har null sjans, men hvor man kanskje har gjort prioriteringer som gjør at sjansene kanskje ikke har vært like bra som de kunne vært, sier Bentzen til Nettavisen.

Han går ikke med på at Ruud og hans team i praksis ga opp Australian Open på forhånd, men tror de var klar over at sjansene var mindre.

– Jeg tror ikke man har gitt opp, men det er lagt opp et løp, og det har blitt gjort noen valg som de vet at kanskje ikke var optimalt. Det går særlig på den turen til Sør-Amerika med Nadal når du trenger å lade opp til ny sesong. De har på en måte lagt opp året, slik at Australian Open i januar ble avslutningen på forrige sesong.

– Vanskelig å være fornøyd med noen av dem

Tennisjournalisten Ben Rothenberg sitter i samme panel som Bartoli og mener verken Ruud eller Nadal, som røk ut mot Mackenzie McDonald i andre runde, presterte som de burde.

– Det er vanskelig å være fornøyd med noen av dem, sier Rothenberg.

– Det var opplagt spørsmålstegn rundt Nadal sin form. Han har virkelig ikke spilt bra siden skaden han pådro seg i Wimbledon. Statistikken hans er ganske grusom etter hans standarder. Han lå under i den kampen før han syntes preget av skaden i det andre settet.

Norges møter Serbia i Davis Cup fredag og lørdag i Oslo Tennisarena. Uten Ruud på laget er Norge soleklar underdog mot Miomir Kecmanovic, Laslo Djere og co.

Andreja Petrovic og Viktor Durasovic spiller for Norge i helgens singelkamper.