Xabier Erobreren

Foto: Reuters/Scanpix

Det er ikke første gang han slår grusomt tilbake.

29.10.08 12:38

Gjennom hele sommeren sto Liverpools baskiske midtbanekelner på utstilling i salgsvinduene på Anfield.

LIVE: Følg Liverpool-Portsmouth og åtte andre kamper på Nettavisen i kveld!

Rafael Benitez førstevalg som innkjøpssjef i 2004, var ikke lenger ønsket. I stedet hadde Liverpool kastet sine øyne på Gareth Barry.

- Jeg foretrekker ikke å tenke for mye på hvordan jeg ble behandlet. Det var en ny situasjon for meg, noe jeg aldri hadde opplevd før, har Xabi Alonso selv sagt om situasjonen til Daily Mail.

Enkelt og genialt
Men noe skjedde etter at Xabi Alonso møtte motgangen. Det startet da han sesongåpnet i ligaen etter pause i bortemøtet mot Sunderland.

Kanskje var det skuddforsøket fra egen banehalvdel etter 80 minutter? Kanskje var det den enkle, men forløsende pasningen Fernando Torres mottok før han avgjorde kampen?

Siden har Alonso startet hver eneste kamp og Liverpool har fått tilbake noe av det som gjorde dem uovervinnelige på 80-tallet. Syv seirer og to uavgjorte kamper inn i den nye sesongen, troner klubben alene på toppen av tabellen.

Og hvem avgjorde helgas nøkkelkamp mot Chelsea på Stamford Bridge? Xabi Alonso, selvfølgelig.

Oppfostret i Barcelona
For snart åtte år siden gjorde samme mann et annet sensasjonelt comeback.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Scanpix

Lille Xabi spilte faktisk sin barndomsfotball i Barcelona. Pappa «Periko» ble seriemester med katalonierne, som også har fostret podens favorittspiller Josep «Pep» Guardiola.

Men karrieren skulle ikke bygges i «los azulgrana», i stedet flyttet Xabi og broren Mikel til San Sebastian. Der vokste han opp i Calle Matia med en annen Mikel på slep. Kompisen bar etternavnet Arteta.

Skjebnen ville det slik at bestekompisen forlot Baskerland som 15-åring for å spille for nettopp Barcelona, dro Xabier av alle steder til Irland for å lære seg engelsk og spille irsk fotball i Co.Meath. I 1999 var han tilbake i Spania. Da begynte jobben med å spille seg inn på Real Sociedad.

Sendt til 2. div.
Men trener Javier Clemente bestemte seg for å låne ut 18-åringen. Det bar omtrent rett til annendivisjonsklubben SD Eibar. Han gjorde det nok i god tro, men nedturen hadde allerede startet for hans eget La Liga-mannskap.

Klubben var i fritt fall på tabellen den påfølgende sesongen, og stadionportene jobbet på høygir med å ønske velkommen og ta farvel med mer eller mindre vellykkede managere - deriblant Xabis egen far i en kortere periode.

John Toschack så litt annerledes på ting. Han hentet Alonso tilbake i januar 2001, gjorde 19-åringen til kaptein i klubben og startet en aldri så liten fotballrevolusjon i Nord-Spania.

Overbeviste Mølby
Med Alonso i en sentral rolle både på banen og i laget, startet baskerne ferden mot toppen av tabellen.

Høydepunktet kom i 2002/03 da San Sebastians stolthet endte på 2. plass på tabellen, to poeng bak Real Madrid ved sesongslutt.

I 2004 la en annen pasningsmester merke til Alonso under EM i Portugal. Han navn var Jan Mølby og han hadde fortsatt kontakter i Liverpool.

Ironisk nok vendte Arteta tilbake til San Sebastian fra Rangers, mens Rafael Benitez var i sluttforhandlinger om Xabi Alonso. Det var ikke det siste de to så av hverandre i fotballkarrieren.

Fansens favoritt
I Liverpool tok det ikke lang tid før Alonso ble en yndling på The Kop. Først da han viste sin innflytelse på laget ved å være arkitekten bak klubbens fantastiske snuoperasjon borte mot Fulham. Igjen kom Alonso inn ved pause, og da dommeren blåste av hadde scouserne snudd 0-2 til seier og 4-2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alonso er også den eneste fotballspilleren som i moderne tid har scoret fra egen banehalvdel to ganger. Først mot Luton i ligacupen, deretter under serieoppgjøret mot Newcastle.

Senere har han uttalt at scoringen mot Newcastle er det beste målet han har scoret i karrieren.

I årets sesong har han også pådratt seg en annen merkverdig rekrord. I tre ligakamper på rad har motstanderen fått én spiller utvist etter å ha kvestet Liverpool-spilleren. Først skjedde det mot Everton og Tim Cahill, deretter Manchester City og Pablo Zabaleta og i forrige hjemmekamp på Anfield ble Wigan redusert til ti mann etter Antonio Valencias hodeløse taklingsforsøk.

Føler seg hjemme
Selv takker han også fansen for at han fortsatt trives i klubben ved Merseys bredd. Det var nemlig da Liverpool-fansen nærmest krevde en avslutning på transferføljetongen i sommer foran treningskampen mot Lazio, at EM-vinneren bestemte seg for å bli.

- Det betydde så mye for meg, sier Alonso til The Guardian.

- Det var et emosjonelt øyeblikk for meg, og om jeg var i tvil om jeg skulle bli, så forsvant det etter den kvelden. Det var supporternes måte å vise at de ville jeg skulle bli og at de setter pris på spilleres lojalitet. Ikke bare fra de lokale guttene som Steven Gerrard og Jamie Carragher, men også fra utlendinger som Dietmar Hamann, Sami Hyypiä og Jan Mølby før dem.

Han føler seg så hjemme i byen at han har bosatt seg midt i sentrumsgryta på Albert Docks.

- Dette er en helt unik plass, sier Alonso som kun plages av noen plagsomme Everton-fans i nabolaget.

Det heter visst nok et eller annet med Arteta...

Kilder: The Guardian, The Daily Mail, Wikipedia, xabi-alonso.net, www.guillembalague.com, www.liverpoolfc.tv

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag