*Nettavisen* Sport.

Yngste verdensmester noensinne

Foto: Fred Dufour (AFP)

Sebastian Vettel tok VM-tittelen i høydramatisk avslutning.

14.11.10 16:38

Tre førere hadde muligheten til å stikke av med VM-tittelen i Formel 1 før søndagens avslutningsløp i Abu Dhabi.

Før start var det Fernando Alonso som lå best an, med sine 246 poeng i tet.

Fire kunne vinne
Men konkurrentene fulgte like bak: Mark Webber sto med 238 poeng, mens Sebastian Vettel fulgte etter med 231 poeng. Også Lewis Hamilton hadde en teoretisk mulighet til å stikke av med seieren sammenlagt, med sine 222 poeng før løpet – der førerne kjempet om 25 poeng til vinneren.

Men det var tyske Vettel som startet løpet i pole position, og føreren var fast bestemt på å holde den plassen helt inn.

Samtidig var han vel vitende om at Alonso måtte ende på en sjetteplass eller dårligere for at VM-gullet skulle ende opp i Tyskland – for første gang siden Michael Schumachers siste seier for Ferrari i 2004.

Tidlig stopp
Også lagkamerat Mark Webber kunne være en trussel for Vettel, men på den ellevte runden måtte australieren inn til pit stop for å skifte dekk – og var tilbake i løpet på en 16.-plass.

Dermed sto kampen mellom Vettel og Alonso.

Og ikke lenge etterpå måtte også Alonso inn til pit stop, og plutselig var Vettel VM-leder, for aller første gang for sesongen.

Spanjolen var vel vitende om at han måtte passere Vitaly Petrov og Nico Rosberg – førerne foran ham i løpet – for å kunne ta igjen Vettel i sammendraget, men VM-vinneren fra 2005 og 2006 var ute av stand til å gjøre nettopp det.

– Fantastisk reise
Med en sjuendeplass i mål for Alonso, kunne dermed Sebastian Vettel feire sitt aller første VM-gull, i en alder av 23 år.

Red Bull-føreren strevde med å finne ord for hva han følte etter løpet.

– Det har vært en fantastisk reise med Red Bull-teamet, fikk han omsider sagt.

– Det har vært opp- og nedturer denne sesongen, og å vinne verdensmesterskapet... Det er utrolig, forklarte tyskeren.

Fattet Alonso
Samtidig tok Fernando Alonso «tapet» med imponerende ro.

– Etter løpet er det alltid lett å se hvilken strategi som ville vært best. Om vi ikke stoppet, ville Webber sannsynligvis passert. Om vi stoppet, kom Rosberg og Petrov til å kjøre forbi. En veldig vanskelig avgjørelse, forklarte han.

Til slutt var det bare fire poeng som skilte Vettel og Ferraris Alonso i toppen av VM-sammendraget.

Mark Webber gjorde Red Bulls jubelsesong komplett med en sterk tredjeplass sammenlagt, med britene Lewis Hamilton og Jenson Button på henholdsvis fjerde- og femteplass.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag