RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øyvind (59) saksøker Birken etter avlysning

INGEN START: Øyvind Wennersberg (58) skulle ha gått sitt 20. birkebeinerrenn i mars, men arrangøren avlyste rennet på grunn av dårlig vær rett før rennstart. Hærlendingen mener den avgjørelsen ble tatt på feil tidspunkt.
INGEN START: Øyvind Wennersberg (58) skulle ha gått sitt 20. birkebeinerrenn i mars, men arrangøren avlyste rennet på grunn av dårlig vær rett før rennstart. Hærlendingen mener den avgjørelsen ble tatt på feil tidspunkt. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Mener deltakerne er blitt overkjørt.

I vinter ble Birkebeinerrennet avlyst. Nå går Øyvind Wennersberg til sak mot arrangøren for at de ikke vil tilbakebetale halve startkontingentens, skriver smaalenene.no.

Den opprinnelige hærlendingen ønsker ikke å bli framstilt som noen kranglefant, og han er heller ikke så opptatt av de 615 kronene det her er snakk om. Det han derimot mener er at deltakerne er blitt overkjørt av en stor og tung kommersiell aktør som Birken AS.

Avlysning renndagen
Kjernen i saken er at arrangøren valgte å avlyse Birkebeinerrennet lørdag 15. mars. Det skjedde klokken syv på morgenen mens de fleste av løperne da var på plass på Rena. Arrangøren benyttet seg av et punkt i påmeldingsvilkårene:

«Ved avlysning i løpet av arrangementsdagen på grunn av plutselige oppståtte værklimatiske forhold eller annen force majeure, beholder arrangøren hele startkontingenten».

Hadde arrangøren derimot tatt avgjørelsen om å avlyse dagen i forveien, ville deltakerne hatt krav på halve startkontingenten, altså 615 kroner. Med 17.000 deltakere ville det betydd et tap for arrangøren på rundt 10 millioner kroner.

Det er dette Øyvind Wennersberg tror arrangøren har spekulert i.

– Enten kan de lite om vær og vind i fjellet, og det er i så fall skremmende, eller så har de spekulert i å utsette avgjørelsen med avlysning til renndagen i håp om å slippe å tilbakebetale halve startkontingenten, hevder han.

– Været ble som varslet
I et tre siders veldokumentert brev viser han blant annet til værvarslet dagene i forveien. Han mener været på renndagen ble akkurat som varslet.

– At det skulle ha oppstått plutselige klimatiske endringer lørdag morgen, er jo bare tull. Arrangøren har tolket regelverket slik de vil, mener 58-åringen, som vet hva han snakker om. Han har de siste to-tre årene bodd og jobbet på Sjusjøen, og har hatt hytte samme sted i 15–20 år. Lørdag 15. mars skulle han gå Birken for 20. gang.

Saken opp i forliksrådet
Til tross for avlysningen valgte han likevel å gå over fjellet, og fikk bekreftet av værvarslet ble som spådd tidligere i uken.

– Det som har provosert meg aller mest er at arrangøren ikke vil gi meg noe ordentlig svar, men bare viser til påmeldingsvilkårene. Det holder ikke, sier Wennersberg, som har sendt en klage til forliksrådet i Åmot kommune. Om ikke forliksrådet tar saken, er skientusiasten villig til å ta saken til tingretten.

– Så lenge arrangøren ikke vil gi meg noen ordentlig begrunnelse, kommer jeg til å kjøre løpet videre, poengterer han.

Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, er ordknapp i den pågående saken.

– Ut ifra det avtaleverket vi har med deltakerne, er vi av den oppfatning at vi ikke har krav til å tilbakebetale noe, sier han.

– Men siden saken kommer opp i forliksrådet, så ønsker vi ikke å diskutere denne saken i media, legger Ellevold til.

Les mer fra smaalenene.no her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere