Gå til sidens hovedinnhold

Zabel og Aldag innrømmer doping

Ytterligere tre sykkelstjerner legger nå kortene på bordet.

At sykkelsporten har vært gjennomsyret av juks og fanteri er ikke lenger noen nyhet. Tidligere i uka la de tidligere toppsyklistene Bert Dietz og Christian Henn kortene på bordet. De bekreftet at de var underlagt et dopingregime i Team Telekom da de hjalp Bjarne Riis til Tour de France-seier i 1996.

Brukte EPO
Torsdag innrømmer også Rolf Aldag og Erik Zabel å ha jukset som Team Telekom-ryttere. Begge bekrefter at de har benyttet seg av EPO.

- Jeg begynte å ta EPO før Tour de France i 1995, og fortsatte med det i tiden etterpå, sa Aldag under en pressekonferanse i Bonn, ifølge Reuters.

Aldag er nå sportsdirektør i T-Mobile. Fra 1993 til 2005 syklet han altså for forgjengeren til T-Mobile, Team Telekom. Han deltok i Tour de France ti ganger, Spania rundt fem ganger og Giro d'Italia én gang.

Aldag trekker seg ikke som sportsdirektør i T-Mobile, til tross for dagens innrømmelse.

Spurtkongen Zabel
Erik Zabel, som nå har rukket å bli 36 år gammel, sykler i dag for Team Milram. Han ble regnet for å være blant verdens beste spurtere på slutten av 1990-tallet, og han har blant annet vunnet den grønne poengtrøya i Tour de France seks ganger på rad (mellom 1996 og 2001). Han vant også spurtkonkurransen i Spania rundt i 2003 og 2004. Zabel har også vunnet klassikeren Milan-San Remo fire ganger.

I 2006 ble han nummer to i poengkonkurransen i Tour de France. Han vant også to etapper i Spania rundt i fjor, og det ble sølv på veteranen i landeveissykling.

- Jeg bestemte meg for å prøve EPO like før Tour de France i 1996. Jeg skulle bare prøve det ut, og avsluttet forsøket på sutten av den første uka på grunn av bieffektene, sa en gråtende Zabel, som på pressekonferansen ba om unnskyldning for å ha løyet om dopingmisbruket.

- Ikke presset
I kjølvannet av pressekonferansen i Bonn bekrefter også danske Brian Holm å ha brukt EPO i sin karriere. Noe oppsiktsvekkende avviser han at det var snakk om press fra teamledelsen i T-Mobile.

- Det var ikke snakk om oppfordringer eller press fra ledelsen. Det var individuelt, og helt og holdent mitt eget valgf. Så jeg kan ikke på noen måte skylde på andre, eller unnskylde meg, sier Brian Holm til politiken.dk.

Holm har tidligere innrømmet dopingmisbruk tidlig på 1990-tallet i sin selvbiografi.

Syklet for Tour-vinnere
Både Holm, Zabel og Aldag var med på å hjelpe Bjarne Riis fram til Tour de France-triumf i 1996 og Jan Ullrich i 1997.

Riis er nå manager i team CSC - og har i det siste vært utsatt for massive dopinganklager.

Jan Ullrich har nylig lagt opp som syklist, etter at han ble nektet start i fjorårets Tour de France som følge av mistanker om dopingmisbruk.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk