*Nettavisen* Sport.

ZDF filmet kenyanske dopere med skjult kamera

 

INJISERTE EPO: Kenyanske løpere ble tatt på fersken av tyske ZDF. Foto: ZDF

Kenyanske løpere tatt på fersken av tysk TV-kanal kort tid før VM i Doha.

23.09.19 10:47

Bare dager før startskuddet for friidretts-VM i Doha går, presenterer den tyske TV-kanalen ZDF rystende bilder.

Ved hjelp av et skjult kamera kunne kanalen legge frem video av to kenyanske løpere som får EPO injisert i armen.

Ifølge kanalen dreier det seg om en mannlig og en kvinnelig utøver, som begge er tatt ut til VM i Qatar.

Videoen skal være tatt på et lokalt apotak i Kenya, og ZDF rapporterer samtidig at idretten i Kenya er såpass korrupt at utøvere som har avlagt positive prøver, har kunnet betale en sum for å få de til å forsvinne.

Kaggestad: - Pill råttent

TV 2s sykkel- og friidrettsekspert Johan Kaggestad er ikke overrasket over avsløringen.

- Dette er pill råttent! Det er sannsynligvis ikke satt i nasjonalt system, som i Russland, men det er minst like ille. Man har visst om dette i mange, mange år, og det eneste som har skjedd er at det er noe hyppigere utenfor konkurranse-tester og noen flere utøvere som blir tatt, sier Kaggestad til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

IKKE OVERRASKET: Johan Kaggestad er ikke overrasket over avsløringene. Han kaller kenyansk friidrett pill råtten. Foto: (NTB scanpix)

Kaggestad sier videre at han har mistenkt Kenya for doping i mange år, før flere av profilene ble dopingtatt.

- Friidretten har vært dårlig på dopingkontroller generelt. Vi har jo hatt mistanke til Kenya i mange, mange år, og nå har det vært en økt hyppighet av kenyanere som har testet positivt for EPO fordi de har blitt mer utsatt for utenfor konkurranse-tester, sier Kaggestad.

- De har flere private lag, der noen fryktede italienske leger og trenere er deler av lagene. De tjener store penger på at disse kenyanerne løper fort. Det er ikke noen forbundsstyring av aktivitetene i Kenya. Det er private lag og private inntekter, det er det det dreier seg om, sier Kaggestad videre.

- Jeg har visst at Kenya har vært korrupt siden de kom på banen i internasjonal friidrett på slutten av 1960-tallet. De som har vært i administrasjonen har vært kjent for å stikke pengene rett i egen lomme og at utøverne ikke får den rettmessige delen av inntektene de skulle hatt.

Flere kenyanere tatt

Tidligere i år testet sølvvinneren fra maraton i OL i 2016, Eunice Jepkirui Kirwa testet positivt for EPO. Kirwa er opprinnelig fra Kenya, men konkurrerte for Bahrain. Også vinneren fra samme løp, Jemima Sumgong ble tatt for EPO-bruk.

I april ble også gullvinneren fra 1500-meteren under OL i 2008, Asbel Kiprop tatt for EPO-bruk. Den positive prøven stammet fra en test i 2017, og Kiprop ble utestengt i fire år.

Kjente kenyanske utøvere som Samuel Kalalei, Kipyegon Bett og Lucy Wangui har også avlagt positive prøver de siste årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.