Zidanes triste sorti

Italia er verdensmestere etter at de slo Frankrike på straffekonk. Men det er Zinedine Zidanes triste sorti alle snakker om.

10.07.06 08:16

FRANKRIKE-ITALIA 1-1 (3-5 på straffekonk)

Zinedine Zidane mistet hodet i 2. ekstraomgang og skallet Marco Materazzi hardt i brystet. Årsaken til angrepet er ikke kjent, men trolig sa Materazzi noe til Zidane, som gjorde at det svartnet for Frankrikes kaptein.

Si din mening om Zidane her.

Lagets trener sa etter kampen at både han og Zidane selv, mener det som skjedde var synd.

Etter mye diskusjoner ute på banen, og etter å ha konferert med sin assistentdommer, viste kampens hoveddommer Hector Elizondo ut den franske midtbaneeleganten. En avgjørelse som var helt korrekt, og som satte en gigantisk demper på VM-festen - i hvert fall sett med nøytrale øyne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fabelaktig finale
For finalen var fantastisk hele veien, med unntak av det som skjedde i 2. ekstraomgang. Og for et trist sorti det ble for Zinedine Zidane. Utvist i sin siste kamp - VM-finalen.

Det er faktisk trist å være nødt til å skrive de ordene. Og Zidane kom ikke engang ut for å motta sølvmedaljen sin etter at straffekonken var over og Italia hadde vunnet.

Om Materazzi var upopulær før søndagens kamp, blir utslagene på akkurat det barometeret neppe noe mindre etter finalen. Han havnet i klinsj med Zidane, sa ett eller annet som fremprovoserte en reaksjon i den franske ballmagikeren, og falt teatralsk om etter nedskallingen. Men det forsvarer uansett ikke det en av tidenes beste fotballspillere gjorde.

Publikum tok Frankrikes parti etter utvisningen, og over så godt som hele Olympiastadion pep og buet publikum mot Azzurri. Et uverdig punktum på en glimrende VM-finale.

Fra helt til syndebukk
David Trezeguet ble syndebukk for Frankrike etter at han bommet på lagets andre straffe. Fabio Grosso fikk æren av å sette inn den avgjørende straffen som ga Italia lagets fjerde VM-gull i historien. Det er det første VM-gullet til Italia siden 1982, og det er også første gang de vinner en straffekonk i VM-sammenheng.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grosso spilte også en svært avgjørende rolle for Italia da han scoret det første målet i semifinale-seieren over Tyskland.

For en kontrast det er for Trezeguet, mannen som avgjorde EM-finalen til Frankrikes fordel mot nettopp Italia i 2000. Nå ble han isteden syndebukk.

- Straffer er en del av spillet, og jeg var rede til å ta det ansvaret, sa han kort etter oppgjøret.

Og for en opptur det ble for Italia, som var tynget av en skandale i Serie A før mesterskapet, og som fikk nyheten om Gianluca Pessottos tragiske selvmordsforsøk midt under VM. Likevel var det et Azzurri mer samlet enn noen gang som fullførte et glimrende mesterskap, og som stakk av med det gjeveste trofeet av dem alle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Italias trener Marcello Lippi sa etter kampen at øyeblikket var det mest tilfredsstillende i hans karriere.

- Jeg må takke spillerne. Jeg tilegner denne seieren til min familie. Spillerne har ubegrenset med moral, karakter og personlighet. Dette er den største tilfredsstillelse en fotballtrener kan føle. Jeg har vært heldig nok til å vinne Champions League og mange Serie A-titler, men jeg har aldri følt noe i nærheten av dette, sa han.

Billig straffe
Det var en tett, intens og dramatisk finale. Frankrike begynte best. De fikk tildelt et billig straffespark etter sju minutters spill. Zinedine Zidane ekspederte den på kjøligst mulig vis. Han tok rolig løpefart og chippet ballen i tverrligger og ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ballen var klart inne, men spant ut igjen etter å ha touchet borti tverrliggeren en gang til. Men det var ingen tvil. Linjedommeren markerte klart og tydelig for at ballen var over målstreken.

Deretter var det Italias tur. Marco Materazzi steg til værs på en corner, og stanget inn utlikningen over Patrick Vieiras hode. Nok en gang kom det italienske målet på dødball, og nok en gang var det Andrea Pirlo som slo corneren.

Selve straffesparket til Franrike var det imidlertid større grunn til å diskutere. Thierry Henry spilte igjennom Florent Malouda, som forserte seg inn mellom Fabio Cannavaro og Marco Materazzi innenfor 16-meteren, og ble tilsynelatende hektet av sistnevnte på vei mot den italienske keeperen. TV-bildene viste imidlertid at det var minimalt med kontakt de to imellom, hvis noen, men dommer Hector Elizonda dømte likefullt straffe.

Bare trist
Og den tok Zinedine Zidane seg av. Han tangerte dermed rekorden for antall mål i VM-finale-sammenheng. Han har tre totalt. Det samme har Pele (1958, 1970), Geoff Hurst (1966) og brasilianske Vavá (1958, 1962).

Men det er det ikke mange som tenker på nå. Zinedine Zidane vil for evig og alltid bli husket som den fantastiske fotballspilleren han var, men som mistet hodet da han hadde mulighet til å krone sin siste landskamp med VM-gull. Isteden mistet han hodet og fikk rødt kort.

Det er bare trist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.