Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Zubkov fikk rettens medhold, vil ikke gi fra seg OL-gullene

Bobkjører Alexander Zubkov fikk fredag rettens medhold da Russlands OL-komité med IOCs støtte ville tvinge ham til å levere tilbake OL-gullmedaljene han er fradømt for dopingjuks. Foto: Alexander Zemlianitsjenko, AP / NTB scanpix
Bobkjører Alexander Zubkov fikk fredag rettens medhold da Russlands OL-komité med IOCs støtte ville tvinge ham til å levere tilbake OL-gullmedaljene han er fradømt for dopingjuks. Foto: Alexander Zemlianitsjenko, AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Bobkjøreren Alexander Zubkov fikk fredag igjen medhold i russisk rett i sitt forsøk på å beholde OL-gullmedaljene han er frakjent for doping.

Zubkov var Russlands flaggbærer da Sotsji-lekene i 2014 ble innledet, og han vant gull både i toerbob og firerbob. I 2017 ble han imidlertid diskvalifisert og fradømt begge medaljene av IOC etter avsløringene av russisk dopingjuks. Diskvalifikasjonen ble i fjor opprettholdt av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

I november fikk Zubkov derimot medhold i Russlands høyeste sivile rettsinstans, som fant at CAS-behandlingen var «urettferdig» og dermed ikke gyldig i Russland. Dermed kan Zubkov fortsatt kalle seg olympisk mester, men bare i hjemlandet.

Fredag avviste retten en anke fra Russlands OL-komité, som med IOCs støtte framholdt at dersom Zubkov får beholde gullmedaljene kan det «kaste tvil om hvorvidt Russland virkelig overholder hovedprinsippene i kampen mot doping».

Farlig

Juri Ganus, som er leder i Russlands antidopingbyrå (Rusada), sa til AP at rettslig medhold for Zubkov danner en «farlig presedens». Han sammenlignet det med et ishockeylag som underveis i kampen bytter ut dommerne med sine egne dommere.

– Det kaster tvil over idrettens voldgiftssystem, sa han.

Zubkov bedyrer fortsatt sin uskyld.

– Jeg er en ren utøver. Om du ikke kjenner min historie kan du søke i Wikipedia og se hvor mye jeg har gjort for idretten. Jeg ga sporten 30 år av mitt liv og vant gullmedaljene mine, sier han.

Vil tilbake

Russlands OL-komité har tidligere uttalt at man ved å trosse IOC kan risikere utelukkelse fra framtidige OL. I en uttalelse fra den internasjonale OL-komiteen fredag går man ikke så langt, men gjør det klart at man vil ha Zubkovs medaljer tilbake.

Ganus uttalte seg for øvrig fredag også om at WADA-eksperter nå har fått tilgang til databasen til antidopinglaboratoriet i Moskva og er i ferd med å innhente data derfra. Det var en av betingelsene da WADA i fjor høst opphevet utelukkelsen av Rusada.

– Selvsagt er vi fornøyd med dette. Det er ingen annen vei for Russland tilbake til full deltakelse i internasjonal idrett, sa han til AP.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!