(SIDE2): For øyeblikket er Side2-artikkelen om de fire «normalvektige» modellene som er brukt på forsiden av den nye kalenderen til Swimsuits For All, en av de mest delte saken på sosiale medier i Norge.
«Nydelige jenter alle som en» kommenterer en leser, men reaksjonene er mange og forskjellige - enkelte mener det er flott å vise frem naturlige kvinnekropper, andre mener enkelte av de fire modellene er overvektige.
«Jeg synes jo hun ene der er overvektig!! Er jo ikke bra det heller.. hva med å bruke modeller som er normalvektig, ikke for tykke og ikke for tynne.. en normalvektig sunn litt trent kropp.»
«Alle fasonger»
Andre mener det er bra å vise mangfoldet av kvinnekropper:
«Åh herre.. Det hette jo plus size modeller da! En «normalvektig» som du kalle det, det e en standard modell i dag..eg syns det e døds bra, kvinner komme i all slags former og fasonger ,, då burde de vell ha modeller i all slags former og fasonger og? Dessa damene ser heilt nydelige ut for meg, alle sammen.»
Noen av de mannlige kommentarene går på at de synes de fire modellene er for store, mens andre synes de er flotte og viser det menn vil ha:
«Synes det er bra at det ikke er bare syltynne damer, men også noen, som faktisk ser, vel så sunne ut.»
- Levende lik
Vi har spurt vår moteredaktør Line Kirkhus om motebransjen ikke evner å bruke modeller fra «midtsjiktet» - altså jenter og unge kvinner med et mer normalt utseende. Hun peker på forskjeller innad i motebransjen, fra land til land.
- Modeller som går catwalken i utlandet er helt usannsynlig tynne. Når jeg er på moteukene og ser dem i levende live, så er det ikke bra. I virkeligheten ser de ut som levende lik. Enkelte av de jentene blir helt feil å bruke som ideal. På 90-tallet, da de første supermodellene kom, var det et sunnere ideal – de hadde litt kjøtt på kroppen og hadde muskler, sier Side2s moteredaktør Line Kirkhus.
Hun mener derimot de norske jentene som jobber her hjemme, er langt sunnere.
- Nå har jeg jobbet som stylist for norske blader i mange år, og de norske jentene er mye sunnere. De er normale jenter som er normalt tynne. Jeg har opplevd noen ganger at jenter har vært for tynne og at de har blitt sendt hjem, for norske magasiner, publikum og motebransjen selv, vil ikke ha det. Så norsk motebransje har et ganske sunt forhold til det.
Derimot er det tøffere for norske jenter å prøve lykken som modell i utlandet, mener hun.
- De norske jentene som har gjort det stort i utlandet er jo også veldig tynne, men de må gjerne gå ned i vekt når de skal jobbe ute. Det har jeg hørt fra flere norske jenter som skal reise over til USA for å jobbe, forteller Kirkhus, og mener New York, Paris og Milano er de motebyene med størst kroppspress.
Ytterkantene
Hun mener mye av grunnen til at modellene er så tynne, er for at klærne skal henge finest mulig på.
- Klærne er laget slik at de henger finest når man er tynn. Men modellene bør ikke være for tynne, når jeg ser kampanjebilder fra utlandet er det ofte hinsides feil, synes jeg, sier moteredaktøren og forteller at hun har latt være å bruke bilder som viser svært tynne modeller.
Selv om jeg har hatt lyst å skrive om et bestemt plagg og vise det frem, så kan jeg ikke, for det er ikke forsvarlig å legge ut bildet der modellen er alt for tynn, sier hun.
Før hun legger til at det det å gå stikk motsatt vei ikke er bedre.
- Man kan være tynn og sunn, men trenger ikke være så stor for å være sunn. Det er ikke nødvendig bra med de veldig store modellene heller. Hvorfor skal man promotere det da, det blir også feil. Man bør fokusere på et sunt kroppsideal, ikke bare det ekstreme på den ene eller andre måten. Det å spise sunt og leve sunt er idealet, så da blir det store også feil.
Realistisk
Idealet på modeller burde heller gå i retning av de norske jentene, mener hun. Det vil være en fordel også for hvordan klærne faktisk ser ut.
- Jeg skulle ønske utlandet brukte norsk størrelse fremover, for da får man se hvordan klærne sitter på en vanlig kropp, sier Line og legger til;
- Det kan også være en av grunnene til at motebloggene har blitt så store som de har blitt. De fleste bloggerne er ikke modeller, så der ser leserne klærne på en mer realistisk måte.
Forsøkte være tynn
Kalenderbildet til Swimsuit for All er svært likt omslaget på Sports Illustrated Swimsuit Edition - som også viser (tre) jenter bakfra, kun iført bikinitruse, men som er langt tynnere enn de andre.
De fire mer formfulle modellene er Robyn Lawley, Jada Sezer, Shareefa J og moteblogger Gabi Gregg.
Side2 traff Lawley da hun var i Norge tidligere i år, og snakket med henne blant annet om det å være såkalt pluz size-modell og endringene i motebransjen.
LES også: - Jeg gjorde det for å skjule at jeg prøvde å bli tynn
- Mange plus size-modeller var tidligere såkalte normale modeller, som ikke orket å holde kroppen så tynn. Da jeg ga opp å være vanlig tynn modell, la jeg på meg utrolig fort igjen. For ja, jeg prøvde å bli tynn, men klarte det ikke, fortalte 24-åringen til Side2.
- Jeg forsøkte å bli tynn et par ganger i løpet av de første årene i starten av karrieren. Men jeg elsker å lage mat og spise, og jeg ble nedfor av å ikke kunne gjøre som jeg pleier. Jeg er ikke ment å være så tynn.
For å bli tynn, la Lawley om kostholdet fullstendig.
- Jeg ble veganer. Det var den enkleste måten å maskere hva jeg forsøkte å gjøre. Jeg kunne heller si at jeg ikke ville spise dyr, enn at jeg forsøkte å bli tynn. Men jeg tror folk skjønte hva jeg prøvde på, og det å være veganer når man er så stor som meg og driver med idrett, er ikke så enkelt, fortalte Lawley, soim er nesten 1.90 meter høy.