Gå til sidens hovedinnhold

Mobilen som gir treningslyst

Det finnes utrolig nok en mobiltelefon som gir ekstra motivasjon til trening.

Mobiltelefoner blir stadig mer allsidige. Det er ikke lenger nok at en mobiltelefon kan ringes med og brukes til å sende meldinger. Det skal være radio, musikkspiller, flott kamera, kalkulator, kalender, nettleser og helst en GPS også.

Hjelper deg med trening
Så hva er egentlig det store neste? Nokia ser ut til å ha funnet ut at med all den teknologien de har bygget inn i mobiltelefonene sine så har det blitt den perfekte treningskameraten.

Du har underholdning på øret, og du har en enhet som vet hvor du beveger deg. Da trenger du i grunn bare en pulsmåler for å være den perfekte kompanjongen på en treningstur.

Samarbeid med Polar
Og det er nettopp det Nokia nå har gjort, ved at de har inngått et samarbeid med den store treningsutstyrsprodusenten Polar. Som et prøveprosjekt har de nå sluppet en N79 bundlet sammen med et pulsbelte som kommuniserer med telefonen over Bluetooth – og som er koblet sammen med programmet Nokia Sports Tracker.

For deg som ikke vet hva Sports Tracker er, så er det et program som Nokia har utviklet til mobiltelefoner med GPS. Tanken er at du skal kunne lage din egen treningsdagbok med hvor du løper/sykler/går på ski.

Dette får du ved hjelp av GPS-informasjonen får tegnet opp ruten du har beveget deg, og ikke minst får live oppdatert informasjon om hvor fort du beveger deg, hvor store høydeforskjeller du har beveget deg over og lignende.

La andre følge din trening
Informasjonen fra hver treningsøkt kan du lagre i en treningsdagbok på telefonen, eller laste opp på Nokias egen tjeneste på nett. Om du er skikkelig glad i å dele privatlivet ditt med andre kan du også i sanntid laste opp hvor du til enhver tid befinner deg på Nokias nettsider, slik at andre kan sitte foran PC-en din og følge deg – eller i ettertid se hvordan treningsturen din har gått.

Du kan også ta bilder mens du er ute og trener, og disse bildene vil bli mappet inn på kartet etter hvert som du tar de.

Pulsbelte gir ting mening
Med et pulsbelte så utvides funksjonaliteten betydelig, slik at du kan se hvordan pulsen din ligger an til enhver tid – noe som er ganske viktig under aktiv trening – og dette kobles sammen med masse annen statistikk som programmet har. På den måten kan den blant annet regn ut et omtrentlig kaloriforbruk, og den kan vise deg om du har presset deg så hardt som du er i stand til.

Og siden du nå har introdusert pulsmåling, så fungerer programmet sammen med for eksempel styrketrening.

Det bare fungerer
Og etter å ha brukt løsningen i et par uker er det ikke tvil om at dette er en løsning som virkelig kan ha noe for seg. Personlig er jeg ikke all verden fornøyd med N79. Telefonen er liten, avansert og har alt som er nødvendig – men jeg klarer rett og slett ikke å like knappene på den. Skal dette bli en suksess bør nok pulsbeltet selges separat – men utover dette er jeg virkelig imponert.

Jeg må jo ærlig innrømme at jeg ikke har vært den mest aktive brukeren av Polars utstyr fra før, men pulsbeltet satt godt på plass, og etter noen minutter så tenkte jeg ikke lenger på at det satt rundt brystet. Bluetooth-tilkoblingen opp mot telefonen fungerte smertefritt, og Sports Tracker fant umiddelbart ut hvor fort hjertet mitt banket.

Med en gang jeg kom meg utendørs fikk den kontakt med GPS-satellittene, og begynte å plotte inn min posisjon på kartet. I sanntid viser den hvor jeg befinner meg, hvor langt jeg har gått, hva som er pulsen min, hvor fort jeg beveger meg – og om denne treningen anses som lett, middels eller hard.

Motivasjonsgrafer
Alt sammen blir også konvertert til grafer over puls i forhold til tid og avstand, hvilke musikk jeg hørt på på forskjellige deler av turen og alt det der. Og det hele fungerer som en strålende motivator: «Jeg klarer én kilometer i timen fortere» eller «har jeg bare 75 sekunder med rød puls? Nå må jeg presse meg litt!».

Og det beste med alt, i alle fall for meg som er mer glad i treningsstudio enn landeveisløping, er at med pulsbeltet så gir også Sports Tracker mening under denne formen for trening. Du kan nærmest se det svart på hvitt på mobiltelefonen om du ikke har presset deg hardt nok under en øvelse, og fra dag til dag er det en seriøs motivasjonsfaktor å prøve å presse treningsøktene til å inneha en stadig større andel med «hard trening».

Eneste som tidvis er litt merkelig er å sitte helt stille på et treningsapparat, og se at telefonen er helt sikker på at den har kontakt med satellittene, og mener at man beveger seg i 0,5 til 3 kilometer i timen. Det får man bare leve med.

Konklusjon
La meg gjøre det klart med en eneste gang: Dette er ikke et produkt du trenger på noen som helst måte, og jeg tviler sterkt på at de fleste vil benytte muligheten en har til å overføre sine treningsøkter direkte på internett, men som en personlig motivasjonsfaktor under trening har definitivt Sports Tracker og et pulsbelte noe for seg. Det gir en psykisk dytt i ryggen – og jeg håper Nokia gjør dette tilgjengelig som et tilleggsutstyr på alle selskapets mobiler.

Jeg har dog en stor bekymring: Trening betyr svette, svette er fuktighet – og mobiltelefoner i kombinasjon med fuktighet betyr ofte problemer. Og om ikke det er nok: Om butikken mener fuktighet er årsaken til problemet, så kan du bare glemme å få telefonen reparert både på garanti og reklamasjonsgrunnlag.

I pakken til N79 Active så følger det med et etui for å ha på armen, men dette fant jeg veldig upraktisk å bruke. Riktignok hadde jeg da enklere tilgang til live oppdatert informasjon om hvor fort jeg beveger meg og slikt, men den gjorde det vanskelig å operere telefonen og ikke satt den spesielt behagelig på heller.

Resultatet er at telefonen havner i bukselomma, der den raskt møter på fukt. Jeg har en følelse av at dette fort kan være en 4000-kronersinvestering som raskt kommer til å slutte å fungere.

Ut ifra dette aspektet tør jeg ikke gi en karakter.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken