*Nettavisen* Sportspill.

- Arsenal er klare til å ta steget

Stemningen i nord-London har sjelden vært bedre. Foto: Matt Dunham (Ap)

Etter flere sesonger på fjerdeplass, er Arsenal nå klare til å ta steget opp.

15.08.14 11:06

- Sammenlignet med etter 3-1-tapet mot Aston Villa i forrige sesongs serieåpning, er stemningen helt på topp i Arsenal nå. Krise har blitt til optimisme, sier Bjørn Furuheim, leder i Arsenal Norway.

Han mener at sommerens signeringer, fjorårets FA-cup og 3-0-seieren over City i Community Shield har ført til den enorme optimismen.

Forbannelsen ble brutt
I lagets siste kamp i forrige sesong, brøt de endelig en ni år lang trofétørke og slo Hull i FA-cupfinalen. Nå står en ny forbannelse for sitt fall.

- Etter flere sesonger med fjerdeplass, tror jeg nå vi er stabile nok til å løfte oss enda et par hakk, sier Furuheim, og poengterer at Arsenal ledet ligaen ved flest runder i fjor.

I tillegg har nå Arsene Wenger et nytt våpen i sitt arsenal, nemlig den suksessrike fitness-treneren Shad Forsythe.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

- Han har vært veldig viktig for det tyske landslaget, og kan forhåpentligvis løse noen av skadeproblemene vi har slitt så mye med, håper Furuheim.

Så gjenstår det å se om han kan løse Wilsheres gjentatte skader, Ramseys lårproblemer eller mysteriet Abu Diaby.

Arsenal sesongåpner hjemme mot Crystal Palace, før turen går til Goodison og Everton. Så venter kamper mot Leicester, Manchester City og Aston Villa.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Klikk på bildet for å forstørre.

Alexis Sanchez har fått en høy stjerne i Arsenal. Foto: John Walton (Pa Photos)

Ny stjernesignering
Etter krisemaksimeringen ved samme tid i fjor, hentet klubben Mesut Özil. Han ble den første stjernesigneringen på flere år. Denne sommeren har de hentet Alexis Sanchez fra Barcelona, og han blir utvilsomt en stor forsterkning i Wengers mannskap. Anvendelig og bevegelig med mye løpskraft. Et mareritt for enhver forsvarer.

En ung engelskmann mange har forventninger til, er Calum Chambers. Unggutten ble hentet fra Southampton etter å ha slått gjennom der, og gjorde en meget solid figur mot City forrige helg. Meget anvendelig er han også.

Fra Nice har de også hentet inn David Ospina, som skal gi Wojciech Szczęsny kamp om målvaktsplassen. Den kampen kan bli tøff, for Ospina har virkelig vist sin klasse i Nice.

Sistemann inn blir en direkte erstatter til forlatte Sagna, og Mathieu Debuchy er hentet fra Newcastle for en akseptabel sum. Gode kvaliteter, som holdt nettopp Sagna på benken under VM.

Nettavisens vurdering

Wenger har en bedre tropp enn på lenge til sin disposisjon.

Helt bakerst finner vi Wojciech Szczęsny, som i fjor var en meget viktig spiller for Arsenal. Har et høyt toppnivå og gjør de mest spektakulære redninger, men har enda til gode å luke bort noen personlige mangler. Ospina blir sannsynligvis andrevalg her.

Forsvarslinjen er den mest sårbare i Arsenals tropp. Stopperne Per Mertesacker og Laurent Koscielny er nok førstevalgene per dags dato, men Chambers har alle muligheter til å blande seg inn her. Det er imidlertid ikke mye dekning om de blir skadet her og en forsvarer eller to til ville ikke skadd.

På venstrebacken har Kieran Gibbs god kontroll, han er uhyre rask, og har modnet også i det taktiske. Nacho Monreal har sine øyeblikk, men er absolutt en god backup. Har også fått prøvd seg litt i midtforsvaret den siste tiden.

Midtbanen er også godt besatt, men også her savner laget en med defensive fibre og litt kynisk tankegang. Mathieu Flamini har dette, men er ikke lenger en klassespiller.

Aaron Ramsey er imidlertid av topp, topp klasse. Holder han seg skadefri og presterer nær fjorårets nivå, blir dette et uforglemmelig år for waliseren. Løper utrettelig, scorer mye og er et konstant uromoment. Har utviklet seg bedre enn noen kunne drømme om.

Også Jack Wilshere har slitt med skader, og en del utenomsportslige hendelser har ført til at han har mer press på seg. Har stagnert litt i utviklingen, men mange glemmer at han enda er veldig ung. I tillegg har de Mikel Arteta, som er stabilt god, til tross for at han drar på årene.

Uansett hvem som leder Arsenals angrep, vil han muligens være ligaens mest bortskjemte spiss. For i den offsive midtbanen finner vi Santi Cazorla, Tomas Rosicky, Mesut Özil, Alexis Sanchez, Alex Oxlade-Chamberlain, Lukas Podolski og Theo Walcott. Flere av disse kan også spille spiss, uten at de er klassiske Arsenal-spydspisser.

Uansett har Wenger en imponerende besetningen av offensive midtbanespillere til sin disposisjon. Samtidig byr det på tidenes luksusproblem for den rutinerte franskmannen, for alle disse er mer enn gode nok for førstelaget. Samtidig har de forskjellige styrker, noe som betyr at Wenger kan roterer ut fra kampbildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Giroud og Debuchy har funnet tonen. Foto: Gareth Fuller (Pa Photos)

Også helt fremme har de forbedret situasjonen fra i fjor, selv om de fortsatt mangler en skikkelig storscorer. Olivier Giroud scoret jevnt og trutt i fjor, dog mest mot dårlig motstand, og viste også sin klasse med Frankrike denne sommeren. Er undervurdert og kan virkelig slå til i år. Fjorårssesongen hadde også et par utenomsportslige hendelser som tok mye energi.

I tillegg har Yaya Sanogo og Joel Campbell imponert på forskjellige arenaer denne sommeren. Det er nok mye i vente fra disse ungguttene, om enn ikke i år.

Se opp for: En spiller som garantert får mye spilletid, er Calum Chambers. Og han har allerede vist tegn til at han kan det store steget i Arsenal.

Styrker:
Økonomi:
Etter å i flere år ha solgt unna stjernene, kjøper de dem nå. Har endelig råd til å investere i annet enn stadion.
Enorm bredde offensivt: Få lag i verden har flere strenger å spille på offensivt.
Utpreget spillestil: Hele klubben vet hvordan de ønsker å spille fotball, fra øverste til nederste nivå.

Svakheter:
Tynt bakover:
Veldig lite skal til for at de er i store problemer med forsvarslinja.
Lavt bunnivå: Selv om de spiller blendende på sitt beste, er de ditto elendige på en dårlig dag.
Ustabile: Mangelen på en kynisk spillestil har ført til at de er veldig ustabile. Ikke alltid seirer den offensive fotballen.

Konklusjon
Mange i Nettavisens sportsredaksjon ser på Arsenal som en veldig seriøs tittelutfordrer, og de har gjort meget gode forsterkninger denne sommeren. Mangler som sagt forsvarere, men det er enda to uker igjen av vinduet.

Endelig er mange av stjernene skadefrie samtidig, og forhåpentligvis klarer de å løse noen av skadeproblemene som har ødelagt så ofte. I tillegg har de et veldig ungt lag, som alltid, som kanskje endelig er klare til å ta steget.

Likevel er det en annen London-klubb som har forsterket enda litt bedre og nok blir for sterke over de 38 kampene sesongen går over.

Derfor ender Arsenal på en andreplass på årets tabelltips.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Arsenals innsats i Premier League. At de tar trofeet står for eksempel til 6 i odds.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.