Sam Allardyce er mildt sagt omstridt.
Sam Allardyce er mildt sagt omstridt. Foto: John Walton (Pa Photos)

- «Big Sam» er der på lånt tid

Med en ny sesong ledet av «Big» Sam Allardyce på trappene, er det ikke mange som forventer festfotball fra West Ham denne sesongen.

Kommersielt

- Selv om resultatene har vært meget gode, er det mange som er misfornøyde med Allardyce. Han står for en fotball mange ikke vil ha, sier Tore Søyland, leder i Scandinavian Hammers.

Den karismatiske manageren er veldig omstridt også i egne rekker, og det var mange som trodde han skulle gi seg etter fjorårssesongen, da de endte på 13. plass. En plassering de var veldig fornøyde med.

- Men underholdningen manglet, selv om vi visste at det er det vi får med Allardyce, sier Søyland.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Flytter til Olympiastadion
Om to år skal «The Hammers» flytte inn i ny stadion, og da blir det viktig å fylle stadion for å generere billettinntekter.

- Det kan bli vanskelig å fylle vår nye stadion om vi ikke spiller mer attraktiv fotball, mener Søyland.

West Ham var i fjor et av de mest solide lagene på nedre halvdel av tabellen. Til gjengjeld scoret de så vidt mer enn ett mål per kamp. Toppscoreren i ligaen ble midtbanespilleren Kevin Nolan med sine syv nettkjenninger.

- En som garanterer mål er det vi virkelig trenger. Det er det som mangler for å ta oss til det neste nivået, forklarer West Ham-supporteren.

West Ham skal innlede sesongen med hjemmekamp mot Tottenham, som de slo tre ganger i forrige sesong. Så venter kamper mot Crystal Palace, Southampton, Hull og Liverpool.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Enner Valencia er West Hams mest spennende signering.

Hentet VM-stjerne
Det kan virke litt som bønnene til Søyland har blitt hørt. For den største stjernen de har hentet i en aktiv overgangssesong, heter Enner Valencia og scoret tre mål for Ecuador i VM. En meget anvendelig og målfarlig spiss, som kan sette farge på et ellers blekt angrep.

Inn har også backene Aaron Crosswell og Carl Jenkinson kommet. Førstnevnte har levert varene veldig godt i the Championship over lang tid, mens Jenkinson fra Arsenal vet hva det vil si å spille Premier League på høyt nivå. To gode forsterkninger.

Fra Anderlecht har Cheikhou Kouyaté kommet, en solid defensiv midtbanespiller som kan fungere bra i spann med midtbanespillerne. Har også erfaring som midtstopper og tilfører god bredde.

Mauro Zarate er for mange et kjent navn, men mange tenker på han som en bare nesten-spiller. Har forsøkt seg på toppnivå flere ganger uten å lykkes, men modnet i Argentina og ble toppscorer der forrige sesong. Det er et sjansespill, men som kan gi veldig godt betalt om det lykkes.

En sjanse tar de også med unggutten Diego Poyet, men det er få som er uenige i hans enorme potensiale. Har alle forutsetninger for å bli en slager i England, men trenger kanskje noen år før han virkelig tar steget.

Nettavisens vurdering

Målvakten Adrián er en meget spennende keeper. Tok over for veteranen Jääskeläinen i midten av forrige sesong, og har nå befestet sin plass som førstekeeper. Spanjolen er en solid målvakt med mange gode år foran seg.

Foran seg vil nok Adrián merke forandringer fra forrige sesong. Det soleklare førstevalget på stopperplass er Winston Reid, som fikk mye av forrige sesong ødelagt av skader. James Tomkins  og James Collins har begge mye rutine, og skal kjempe hardt om å bli makker med Reid. På hver sin side får de mest sannsynlig de to nye backene.

På midtbanen finner vi noen kjente Premier League-navn. Mark Noble er en virkelig kjemper, og Mohamed Diamé er en undervurdert midtbanespiller. Imidlertid har Kouyaté full mulighet til å kapre plassen til sistnevnte. Uansett hvem som spiller på midtbanen, blir de uhyre viktig i Allardyces 4-5-1-formasjon. Det er også Kevin Nolan, nevnte toppscorer med syv mål, som tilfører West Ham veldig mye kvalitet.

På kantene var det i fjor Stewart Downing og Matt Jarvis som fikk mest spilletid, men til sammen scoret de kun tre mål. Spesielt sistnevnte har ikke blendet mange med sitt spill den siste tiden, og har vært enkel å stoppe for mange backer. Men de har et godt maksnivå, som kanskje ikke kommer til full blomst med managerens spillestil.

Andy Carroll var mye skadet i fjor.

Det blir meget spennende å se hvem som blir spydspissen for West Ham den kommende sesongen. Andy Carroll fikk store deler av fjorårssesongen spolert av skader, og er skadet også fire måneder ut i årets sesong. Det betyr at Carlton Cole har ledet angrepet ved flere anledninger, noe det ikke akkurat lukter svidd av.

Enner Valencia vil få et press umiddelbart, og mye kan bli avhengig av han fra første stund.

Se opp for: Sønnen til den glimrende Robert Lee er på vei gjennom akademiet til West Ham. Elliot Lee har bøttet inn mål i sesongoppkjøringen, og kan få sjansen om spissene på A-laget feiler i sin jobb.

Styrker:
Veletablert:
West Ham er en tradisjonsrik klubb og vet hva som skal til for å overleve. Klarer seg godt på nedre halvdel av tabellen.

Organiserte: Siden de ikke scorer mye, er den defensive organiseringen uhyre viktig for Allardyce og hans menn. Det er de virkelig gode på.

Godt overgangsvindu: West Ham har virkelig gjort noen gode kjøp for en billig penge, og kan sitte på mange diamanter om de slipes riktig. I tillegg er bredden i laget veldig god, og troppen bedre enn på lenge.

Svakheter:
Ingen målgarantist:
Andy Carroll var god i Newcastle, men har ikke kommet i gang siden det. Enner Valencia skal opp på et mye høyere nivå, og er ikke sikret scoringer fra først stund.

Svake offensivt: Noen ganger ser det ut som West Ham kan spille i måneder uten å score. Fargeløst angrep.

Lavt tempo: Veldig få spillere i dagens stall er virkelige ballkunstnere, og de spiller med et lavt tempo. I tillegg har de ingen som kan utrette noe på egen hånd.

Konklusjon
Selv om West Ham har gjort mye riktig og er bedre rustet enn på lenge, er det ingen tvil om at de ikke har det som skal til for å ta steget veldig langt opp på tabellen. Sam Allardyce har en forutsigbar spillestil som ikke overrasker noen, og misnøyen er voksende. Han begynner å være i klubben på lånt tid.

De har to positive sesonger i ryggen, og burde ha gode forutsetninger for å lykkes. Likevel er det noe grått over West Ham nå, og til tross for gode signeringer, har de et behov for å fornye spillestilen sin. Sam Allardyce er neppe mannen til dét.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på West Hams innsats i Premier League. At de tar trofeet står til pene 500 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus