Mark Hughes har utviklet Stoke-laget.
Mark Hughes har utviklet Stoke-laget. Foto: Sang Tan (Ap)

- De kan nesten kopiere rekordsesongen

Etter en fantastisk fjorårssesong, er Stoke og Mark Hughes lystne på mer.

Kommersielt

- Under Mark Hughes har Stoke tatt nødvendige steg for å bli en klubb som kan mer enn å forsvare seg. Vi sto bak såkalt kjedelige Stoke - og vi står bak den utviklingen som nå skjer. Vi kan fortsatt bli enda bedre, sier Runar Kvernen, leder i Stoke City Supporters Branch Norway.

Han peker på at sommerens forsterkninger har gjort stallen bedre enn noen gang, og optimismen preger ordvalgene hans betraktelig.

God stemning
Kvernen er selv veldig fornøyd med måten Stoke har gått frem etter de rykket tilbake opp til Premier League.

- Stoke kom endelig tilbake på øverste nivå foran 2008/2009-sesongen. Klubben helgarderte - tok ingen sjanser - og Tony «no nonsence» Pulis var rette mann for det. Han vil ruve i Stokes historie. Mark Hughes har tatt neste etappe - og klubben tar sjansen på å utvikle et mer spillende lag. Dette er gjennomtenkt, mener Kvernen.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

I tillegg til gode sportslige resultater, peker Kvernen også på god helse på den økonomiske fronten. Det til tross har de brukt veldig små summer på de spillerne de har sikret seg så langt.

- I år har vi mange flere strenger å spille på, sier Kvernen om sommerkjøpene.

«The Potters» får en overkommelig start på sesongen og møter Aston Villa og Hull de to første kampene. Så venter kamper mot Manchester City, Leicester og Queens Park Rangers.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Det er spennende med Bojan i Stoke.

Hentet tidligere stortalent
Det har blitt hentet en rekke spillere til Stoke denne sommeren. En spiller mange kjenner, er spansk-serbiske Bojan Krkic. Han var Barcelonas største gullgutt i mange sesonger, og brøyt inn i førstelaget i en ung alder. Så har det stoppet opp, og han har mislykkes i låneopphold med Roma, Milan og Ajax. Nå er han gjenforent med kompisen Marc Muniesa, og har imponert stort i treningskampene.

Phil Bardsley er en klassisk back som forsterker en posisjon Stoke har slitt med. Han går fra Sunderland etter seks sesonger i klubben, der han spilte fast nesten hele perioden.

En kjenning for mange Tippeliga-tilhengere vil Mame Biram Diouf være. Gikk til Manchester United uten å slå gjennom, men har levert jevnt og trutt i Bundesliga. Og som Sir Alex Ferguson så passende sa det – «han er j*vla rask».

Sistemann inn dørene er Steve Sidwell, en 31 år gammel midtbanespiller med lang fartstid i Premier League. Solid for Fulham i fjor, og tilfører god bredde på midten.

En spennende signering er brasiliansk fødte Dionatan Tiexeira, en 21 år gammel forsvarsspiller fra Slovenia. Noe uskrevet blad, men rapportene er gode.

Nettavisens vurdering

Mark Hughes har hatt gleden av å forberede seg med en meget sterk stall denne sesongen.

Helt bakerst finner vi en av ligaens mest solide målvakter i Asmir Begovic. Han var en klippe forrige sesong og blir uhyre viktig også i år. Back up er Jack Butland, unggutten som er spådd som Englands neste store keeper, og «The Big Dane», Thomas Sørensen. Stoke har alltid hatt gode keepere.

Blant midtstopperne er førstevalgene Ryan Shawcross og Marc Wilson. Robust er et godt ord på dem, og de passer Stokes spillestil helt perfekt. De er også i sin beste alder, og har alle forutsetninger for å få en god sesong.

Robert Huth har vært en klippe for Stoke i mange sesonger, var lenge ute med skade i fjor. Han har muligheter til å komme tilbake. Eller slår Tiexeira til - som fremtidens spiller?

På venstreback fikk Erik Pieters en rufsete start etter overgangen fra Nederland, men har virkelig tatt nivået. En veldig sterk back. Den andre backen er mer usikker, og Geoff Cameron kan måtte finne seg bak Bardsley i køen. Det til tross for at Cameron spilte nesten samtlige kamper i fjor.

Charlie Adam ble fjorårets toppscorer med åtte ligamål.

Midtbanen har to selvskrevne navn i form av Stephen Ireland og Charlie Adam. Sistnevnte ble toppscorer med åtte nettkjenninger i fjor, mens Stephen Ireland enda har sine beste år foran seg. En meget solid duo på midten.

I fjor fikk også Steven N’Zonzi mye spilletid på midten, og han var god som defensiv midtbane. Glenn Whelan fikk også mye tillit. En av dem må nok kjempe hardt for ikke å miste plassen til Sidwell.

Også på kantene har Mark Hughes mange altenativer. Peter Odemwingie briljerte for Stoke i andre halvdel av forrige sesong og gjorde også en meget god figur under verdensmesterskapet. Også Marko Arnautovic spilte godt i store deler av fjorårssesongen. En av få spillere i laget med «det lille ekstra». Sistemann er Jonathan Walters, en pålitelig spiller som leverer på det jevne.

Helt fremme finner vi for øyeblikket Peter Crouch, som noterte seg for syv nettkjenninger i fjor. Han får nå tøff konkurranse fra nykommerne Diouf og Bojan, men kan fungere utmerket som target man for en av disse.

Se opp for: Mange har ventet på at han skal få sitt ordentlige gjennombrudd. Stoke City kan være den perfekte klubben for utviklingen til Bojan.

Styrker:
Forsterket godt:
Kloke signeringer gjort av klubben fører til at laget ser veldig sterkt ut på papiret.

Tilpasset seg godt: Stoke har blitt en etablert Premier League-klubb, og gjorde det på sin måte. Nå er taktikken forandret, og resultatene er oppløftende.

God stemning: Stoke har aldri vært bedre, og det merkes. Optimismen er høy og stemningen på topp!

Svakheter:
Avhengig av kjøpene:
Om de nyankomne trenger lang tid på å tilpasse seg, kan det by på problemer for Hughes. Er avhengig av at de slår til.

Svake borte: Selv om de er veldig gode på Britannia, har de på bortebane vært skuffende. Der har de mye forbedringspotensiale.

Mangler rask forsvarer: Det som mangler i Hughes’ tropp er en rask forsvarer eller defensiv midtbane. Der er de sårbare.

Konklusjon
Alt ligger til rette for en ny drømmesesong for Stoke. Gode kjøp som har varierende sjanse for suksess, men stammen i laget er den samme og de fleste er i sin beste alder.

Stoke har faktisk, med få unntak, et komplett lag. Det har gitt grunnlag for at de kan etablere seg på øvre halvdel.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Stokes innsats i Premier League. At de tar trofeet står for eksempel til 250 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus