Både Lambert og Lallana har forlatt klubben til fordel for Liverpool.
Både Lambert og Lallana har forlatt klubben til fordel for Liverpool. Foto: Mike Egerton (Pa Photos)

- Den verste sommeren i manns minne

Etter den fantastisk fjorårssesongen, ble Southampton ribbet for stjernene. Nå kommer sesongen derpå.

Kommersielt

- Sommeren begynte helt forferdelig, kanskje den verste perioden i min tid som Saints-tilhenger. Det var virkelig trist, sier Sjur Lonbakken fra Southampton Supporters Club of Norway.

Grunnen til det er den enorme spillerflukten som fulgte manager Mike Pochettinos overgang til Tottenham. Stjerner som Adam Lallana, Rickie Lambert, Dejan Lovren, Luke Shaw og Calum Chambers har alle forlatt til fordel for storklubbene Liverpool, Manchester United og Arsenal.

Skuffet over Lallana
Noen av overgangene kan Lonbakken forstå. Spesielt Rickie Lambert, som var opptrent i Liverpools akademi, hadde all grunn til å vende hjem. Men noen spillere skuffet mer.

- At Lallana velger å dra, viser at pengene betyr mer enn lojalitet i dagens fotball. Han har vært i klubben siden han var tolv år, og snakket inntil nylig om hvordan klubben skule vokse videre de neste årene, sier Lonbakken.

Han gikk til Liverpool for litt over 25 millioner pund. Men til tross for at situasjonen i Southampton virket håpløs, har klubben gjort gode signeringer for å erstatte stjernene.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

- Selv om alle de solgte spillerne vil bli savnet, er troppen mye bedre enn det den kunne vært. Den nye manager Ronald Koeman har gjort gode signeringer, mener Southampton-supporteren.

Det blir et lite antiklimaks allerede i sesongens første kamp. Da skal de nemlig få gjensyn med tre gamle spillere når de møter Liverpool borte. Etter det følger mer overkommelig motstand i form av West Bromwich, West Ham, Newcastle og Swansea.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Må erstatte de uerstattelige
Det viste seg tidlig at Mike Pochettinos avskjed utløste en spillerflukt av enorme dimensjoner. Inn har de hentet Ronald Koeman, som ledet Feyenoord til en respektabel andreplass i Nederland i fjor. Har også lang erfaring som spiller.

Graziano Pelle kan bli en umiddelbar hit.

Han tar med seg Graziano Pelle fra Feyenoord, en spiller mange har sammenlignet med Rickie Lambert. Scoret mye mål i fjor, og er ikke en ufarlig spiss. I sin diskutabelt beste alder og får mye ansvar fra første stund.

Saphir Taider spilte en viktig rolle i Algerie-laget mange forelsket seg i under VM, og har erfaring fra storklubben Inter. Kan nyte veldig godt av en sesong i England, og har absolutt gode kvaliteter på midtbanen.

En virkelig leken spiller er Dusan Tadic, som har et flott fintereportoar og en veldig teknisk spillestil. Levert meget godt i Nederland de siste årene. Passer perfekt i den offensive Southampton-fotballen.

Til å erstatte Luke Shaw, har de lånt Ryan Bertrand fra Chelsea. Han holder nok ikke nivået til den unge engelskmannen, men er likevel en back av godt Premier League-kaliber.

Sistemann inn dørene skulle nok Ronny Deila beholdt. For å forsterke en allerede god målvaktsposisjon, har de hentet Fraser Forster fra Celtic. Et av de beste målvaktene på balløya.

Nettavisens vurdering

Mange har dømt Southampton nord og ned denne sesongen, men vi er ikke lenger så sikre. Stallen er fortsatt fullt konkurransedyktig.

Artur Boruc hadde en veldig god sesong i fjor, og er absolutt en solid målvakt. Må finne seg i tøff konkurranse med nyankomne Forster.

Foran Boruc blir det en nykomponert forsvarslinje. Nathaniel Clyde tar nok tilbake høyrebackplassen som Chambers lånte litt i fjor. I midten er Jose Fonte selvskreven, men de mangler en kvalitetsstopper. Hverken Hooiveld eller Yoshida holder veldig høyt nivå.

Bertrand kan gå rett inn på venstrebackposisjonen.

På midten er ikke Southampton svekket fra i fjor - tvert imot. Victor Wanyama er solid og viktig defensivt. Veldig god taklingsspiller. Morgan Schneiderlin har uttalt sin misnøye om at han ikke får forlate klubben, men er Southampton-spiller enn så lenge. Vanvittig god.

Blir viktig: James Ward-Prowse.

I tillegg har Koeman Steven Davies, en trygg og god midtbanespiller. Og den godeste James Ward-Prowse har gått litt under radaren denne sesongen, men er nok klar for å etablere seg på førstelaget. I tillegg har de Taider, som også vil kjempe om plass.

Helt fremme er det litt tynt når sesongen sparkes i gang. Fjorårets toppscorer Jay Rodriguez er skadet også et stykke ut i denne sesongen, og sammen med Rickie Lambert scoret de 28 ligamål i fjor. Her er det store sko som må fylles.

Se opp for: Det er knyttet store forventninger til James Ward-Prowse denne sesongen, og nå er det en gylden sjanse til å vise seg frem for verden.

Styrker:
Hardtarbeidende midtbane:
Mange kilometer på hver strømpelest i det midtre leddet.
God stall: Selv om de har mistet mange, er det ingen tvil om at mange har blitt erstattet på godt vis.
Bredde på midten: Med sommerens signeringer og stallen fra før, har Koeman veldig mange gode midtbanespillere.

Svakheter:
Demoralistert:
Det som skjedde etter forrige sesongslutt, var trist for alle innvolverte i Southampton. Mange spillere som ble igjen, vil enda vekk.
Mangler bredde foran og bak: Hvem skal score mål før Rodriguez blir friskmeldt, om kjøpene ikke slår til? I tillegg trenger Fonte en god makker bak.
Kvalitetsmessig fall: Selv om stallen er enda god, har de mistet flere innflytelsesrike spillere som naturligvis er vanskelige å erstatte,

Konklusjon
Southampton har kommet seg etter en fordelig start på vinduet, og virker endelig å komme ut av sommeren med hodet hevet høyt. Har all grunn til optimisme for fremtiden, for den er nok ikke så mørk som den først kunne se ut.

I tillegg er Ronald Koeman en veldig spennende manager og hans spillestil kan også passe til Southamptons spillere. De kan godt ta en solid niendeplass, mot alles forventning.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Southampton innsats i Premier League. At de tar trofeet står for eksempel til 100 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus