Danny Ings (venstre) blir viktig for Burnleys overlevelse.
Danny Ings (venstre) blir viktig for Burnleys overlevelse. Foto: Jonathan Brady (Pa Photos)

- Superspissene redder ikke plassen

Selv om begge Burnleys spisser scoret over 20 mål i fjor, tror vi ikke det er nok for å berge Premier League-plassen.

Kommersielt

- De trodde vi skulle kjempe om plassen i the Championship. Noen måneder senere kjempet vi om direkte opprykk, sier Simon Rønneberg, eier av supportersiden BurnleyFC.no, for å illustrere den fantastiske sesongen de hadde i fjor.

For fantastisk var den. Med kun suveren Leicester foran seg, innkasserte de direkte opprykk tilbake til den øverste divisjonen, fire sesonger etter de sist rykket ned derfra.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Magikeren Dyche
Mye av æren for fjorårets kjempesesong får trener Sean Dyche. En tidligere midtstopper, som var en mester i opprykk da han var spiller, har nå innført et knallhardt regime som trener.

- Det er disiplin, disiplin og mer disiplin. Laget er fysisk meget godt trent og det vil bli veldig viktig i sesongen som kommer, sier Rønneberg.

Dyche har blitt kjent for å utnytte sine ressurser til det absolutt maksimale, og det kan komme godt med i en tøff sesong.

- Hans evner til å få det meste ut av alle spillerne var veldig viktig i fjor, og blir helt avgjørende i år. Han er en magiker, mener Rønneberg, som er meget optmistisk foran sesongåpningen.

Treneren får ikke lang tid til å begynne med tryllekunstene. I første kamper møter de Chelsea hjemme, før de neste kampene spilles mot Swansea, Manchester United, Crystal Palace og Sunderland.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Magert budsjett
Burnley er en av få klubber som kan skryte av komplett gjeldsfrihet, og det er en status de ønsker å beholde også i sesongen som kommer. Derfor har det, ifølge ryktene, blitt bevilget rundt 25 millioner pund til spillerkjøp. Noen har allerede kommet inn dørene.

Lucas Jutkiewicz, kalt bare «the Juke», har kommet inn for å forsterke angrepet. Han har slitt tidligere, og slo på ingen måte gjennom i the Championship i fjor. Men nå skal han altså bryne seg på Premier League-forsvarere.

Sammen med the Juke, har Marvin Sordell blitt hentet for å score mål. Mange mener han har et stort potensiale, men også han har slitt med å levere for sine tidligere klubber.

Burnleys Steven Reid.

I tillegg har de hentet tre rutinerte spillere. Steven Reid er en kjenning for mange Premier League-fans etter hans fire sesong i West Bromwich. En god høyreback som kanskje mest er kjent for å ha spilt mot Arsenal med brukket ben.

Matthew Taylor er en hardtarbeidende midtbanespiller de hentet fra West Ham. Har mye rutine og kan bli en viktig spiller i tunge tider. I tillegg har de hentet Matthew Gilks, en 32 år gammel skotsk målvakt.

Nettavisens vurdering:

Det er mange fellestrekk å spore mellom Leicester og Burnley. Begge lag har kommet fra en meget god sesong i the Championship, med deres managere som deres kanskje største stjerner, og har ikke et bredt spillergalleri å skilte med.

Bakerst står Tom Heaton, en meget solid målvakt som forlenget med klubben i sommer. Holdt buret rent nitten ganger i fjor, og reddet mange poeng på egen hånd.

Mike Duff er på vei ut av startelleveren, kanskje blir han erstattet av Reid, men den 36 år gamle backen er meget viktig i garderoben. Overrasket i fjor, og kan gjøre det i år. Ben Mee kommer fra Manchester Citys akademi, og nyter godt av det. Bør ha få problemer med å takle Premier League-nivået.

Jason Shackell er kaptein og nøkkelspiller i forsvaret. Er av mange sett på som trener Sean Dyches representant på banen. Leder med stor l. Kieran Trippier hadde en meget god sesong i fjor, og kan ta nivået i år.

Midtbaneleddet til Burnley er stabilt og jevngodt. David Jones er en veldig dominerende spiller som hjelper laget sitt mye. Det samme gjør Dean Marney, som er en arbeidshest uten like. Har også fått tilnavnet «Deaniesta» av supporterne.

En supporterfavoritt er også Scott Arfield, som spilte over all forventning og scoret åtte mål i fjorårssesongen. Sistemann på midten er Michael Kightley, som er en målfarlig midtbanespiller med mye Premier League-erfaring.

Sam Vokes var viktig i fjor, men skadet lenge i år.

Helt foran finner vi deres kanskje viktigste våpen for overlevelse i Premier League. Med henholdsvis 20 og 21 mål i fjor, var Sam Vokes og Danny Ings fundamentale for deres suksess. Førstnevnte er dessverre skadet frem til nyttår, men kamerat Ings har gode muligheter til å levere sammen med en av nysigneringene.

Se opp for: Burnley blir avhengige av de sterke spissene sine, og Danny Ings har vist at han kan passe med flere. Måltyver sliter ofte i Premier League, men Ings kan ta nivået.

Styrker:
Homogen tropp:
Det samme som kan bli sagt om Leicester. Her er ingen stjerner, og alle er klar over sitt ansvar.

Underdog: Ingen forventer særlig mye av Burnley denne sesongen. Det gjorde de ikke i fjor heller, og vi så hvordan det gikk da.

Kontinuitet: De aller fleste spillerne fra fjorårssesongen er med opp til det øverste nivået, sammen med trener Dyche, så spillerne vet hva som venter dem på treningsfeltet.

Svakheter:
Kvalitet:
Laget er jevnt godt, men mangler spillere som kjenner nivået og kan bringe trygghet i laget. Kvaliteten på troppen som helhet er rett og slett ikke god nok.

Trange budsjetter: At de ønsker å holde seg gjeldsfrie er beundringsverdig og veldig sunt. Likevel kommer man kort med disse midlene i dagens marked, og må virkelig gjøre gull av gråstein for å lykkes. Det har de til en viss grad klart så langt, uten at det betyr at de vil klare det igjen.

Bredde: Troppen er langt fra den største, og med skader på nøkkelspillere står de fort på bar bakke.

Konklusjon

Vi gleder oss veldig til å se Burnley tilbake på det øverste nivå, og håper de holder seg lenger enn forrige gang. Da må de bli bedre borte - kun en borteseier var fasit etter sesongen som sluttet i 2010.

Selv om det er veldig mye å like med Burnley, er det ikke til å legge skjul på at de er svake på papiret i forhold til sine konkurrenter. Det er veldig mye som må klaffe denne sesongen, og motgangsperiodene kan bli lange og kort imellom. Selv om Burnley har et veldig godt samspill og en veldig samkjørt spillerstall, er nok kvalitetsnivået for lavt for Premier League-suksess.

Burnley får nok en for tøff oppgave også denne Premier League-sesongen.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Burnleys innsats i Premier League. At de tar trofeet står til pene 500 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus