Alle vil ha en bit av van Gaal.
Alle vil ha en bit av van Gaal. Foto: Jon Super (Ap)

- United-fansen bør forberede seg på skuffelse

Louis van Gaal er sommerens mest omtalte mann og skal gjenreise tapt ære. Likevel tror vi ikke at ligatriumfen kommer denne sesongen.

Kommersielt

- Det har ikke vært så høye forventninger på Old Trafford siden Cristiano Ronaldo var på topp, sier Bård Skaar Viken, leder i Manchester United Supporters Club, Scandinavia. 

Forrige sesong ble en stor nedtur ledet av David Moyes og laget endte til slutt på syvende plass. En endring var nødvendig, og valget falt til slutt på omstridte van Gaal.

Friskt pust
Nå har mye blitt endret på Old Trafford, og van Gaal er ventet å innføre spillestilen som førte Nederland til en noe overraskende VM-bronse.

- Den nye 3-5-2-formasjonen ser ut til å passe veldig godt for Uniteds tropp. I sesongoppkjøringen har United gjort det veldig, veldig bra, sier Viken, og viser til en imponerende seiersrekke i treningskampene.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Men det er ikke bare på det sportslige nivået han har innført en ny stil.

- I motsetning til David Moyes, står ikke van Gaal med lua i hånden og respekterer jobben for mye. Fra dag en har han sagt at United er et vinnerlag, og han har noen likhetstrekk med Ferguson i måten han håndterer både spillere, media og kommersiell ledelse, sier Viken, som ikke legger skjul på at han er veldig optimistisk.

Van Gaal får en grei åpning med hjemmekamp mot Swansea, mens neste motstander er Sunderland. Så følger kamper mot Stoke, QPR og Leicester, så her er det gode muligheter for femten poeng.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Luke Shaw har ankommet Old Trafford.

Hentet to stjerner
Det var rapportert at United skulle bruke flere hundre millioner, nei, flere milliarder, på spillere denne sommeren. Så langt har de imidlertid hentet to spillere, Ander Herrera fra Athletic Bilbao og Luke Shaw fra Southampton.

Førstnevnte har imponert stort med sin solide pasningsfot i sesongoppkjøringen, og har endelig kommet etter de jaktet han også forrige sommer.

Shaw trenger ingen introduksjon etter fjorårets enestående innsats i Premier League. Muligens et av de beste backtalentene i Europa.

Mange spillere har også forlatt i sommer. Evra, Ferdinand og Vidic har alle gått ut dørene på Old Trafford, og det markerer slutten på en suksessfull forsvarsære i United.

- Nemanja Vidic reiste muligens for tidlig. Jeg tviler på at han hadde reist hvis han visste van Gaal skulle erstatte Moyes, spekulerer Viken.

Nettavisens vurdering

Selv om det er skrevet mye om van Gaal, tillater vi oss å skrive litt mer. Nederlenderen er omstridt, og det med god grunn. Han har fått rykte på seg for å krangle med klubbens stjerner (Cruyff i Ajax, Rivaldo i Barcelona og Ribery i Bayern), er blitt sparket to ganger i Barcelona og også en gang i Bayern.

Likevel har han ofte hatt suksess rett etter han har ankommet klubben, og troféskapet hans kan ingen nedsnakke. Han er autoritær, på godt og vondt.

Manchester Uniteds stall er absolutt god, men ikke uten utfordringer.

Etter en vinglete start på England-karrieren, har nå David de Gea etablert seg som en av ligaens beste. Enorm rekkevidde og solid skuddstopper.

Uten Ferdinand og Vidic har van Gaal kun tre valg på stopperplass, som blir viktige i hans 3-5-2-formasjon. Phil Jones, Chris Smalling og Johnny Evans er alle gode stoppere, men her er de skadeutsatte og ingen av dem er blant ligaens beste stoppere. Men stabilt gode er de.

På kantene, som i van Gaals system opererer over hele flanken, har han flere alternativ. Shaw er naturlig en favoritt, men også Ashley Young og Antonio Valencia har gode muligheter til å bekle disse posisjonene. Alle er fulle av løpskraft, og spesielt Young har vist gode takter etter han har blitt utskjeldt i foregående sesonger.

Januzaj er en populær mann.

På midten vil Herrera få en viktig rolle, og med seg får han nok Juan Mata og Michael Carrick, som begge bringer flere tonn med erfaring og har et ekstremt høyt toppnivå. Men her er for eksempel Adnan Januzaj aktuell, som har spilt seg inn i Unitedfansens hjerter.

Helt på topp er det ingen tvil om at Robin van Persie og Wayne Rooney er favorittene til å starte. Begge virker å ha et svært godt forhold til van Gaal, og bør ha forutsetninger for å gjøre en kanonsesong. Hvis ikke er Danny Welbeck alltid klar til steppe inn.

Se opp for: En spiller som har vist meget gode takter og som vi vet har et høyt toppnivå er Ashley Young. Mye utskjeldt, men i år kan han få sin oppreisning.

Styrker:
Ny giv:
Det er hakk i plata, men van Gaal har virkelig sørget for en optimisme i laget.
Kvalitet: Førsteelleveren til United er meget, meget god.
Ikke Europa-spill: Når man tipser en ligatabell, må alt tas med i beregning. At United ikke skal til Europa er bare en fordel i ligasammenheng.

Svakheter:
Hull i bredden:
På enkelte posisjoner er de veldig skadeutsatt.
Stor fallhøyde: van Gaal har ikke akkurat gjort mye for å dempe forventingene i år.
Mangler signeringer: Trenger å signere flere spillere i utsatte posisjoner. Såpeoperaen om Vidal har for eksempel holdt engelsk presse i arbeid gjennom sommeren, men den har ikke ført til noe konkret enda.

Konklusjon
Kort oppsummert er det god grunn for optimismen i Manchester, for situasjonen er helt annerledes enn under David Moyes i fjor.

Likevel er det men, og det er at selv om troppen er god, mangler de fortsatt viktige spillere i utsatte posisjoner. United spiller ikke i Europa, men slitasje kan fortsatt skje og hvis de er uheldige, står de på bar bakke.

La det være kjent at plasseringen av lag nummer fem har vært gjenstand for mengder med opphetet diskusjon i Nettavisens sportsredaksjon, og det er absolutt ingen lett oppgave å avgjøre hvem som faller utenfor topp fire.

Grunnen til at valget til slutt falt på Manchester United, har flere grunner;

- De mangler en rutinert sjef i forsvaret.
- Har absolutt behov for en knallgod midtbanespiller.
- Ny manager, uten erfaring fra Premier League.
- Den svakeste stallen av topp fem-lagene per nå, to uker før overgangsvinduet stenger.

Derfor havner Manchester United og Louis van Gaal på femteplass i vårt tabelltips. I morgen kommer 1-4, så følg med!

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på Manchester Uniteds innsats i Premier League. At de tar trofeet står for eksempel til 4,50 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus