Ben Foster var en viktig brikke i West Broms overlevelse i fjor.
Ben Foster var en viktig brikke i West Broms overlevelse i fjor. Foto: Paul Ellis (Afp)

- Vi skulle rykket ned i fjor

Etter en miserabel fjorårssesong for West Bromwich, har pessimismen fått grobunn blant supporterne. En ny, tøff sesong står på trappene.

Kommersielt

- Grunnen til at vi overlevde i fjor, var fordi de tre som rykket ned var så elendige, ikke fordi vi var dyktige. Med 36 poeng burde vi gått rett ned, sier Henrik Skaalvold fra Baggies Norway.

Han har ingen problemer med å innrømme at han er pessimist foran den kommende sesongen.

- Vi er ikke bedre enn de nyopprykkede lagene, forklarer han.

Vinner for lite
Grunnen til at West Bromwich var så nære streken, var manglende evne til å avgjøre kamper. De noterte seg for kun syv seire, noe som sammen med Cardiff var historisk dårlig.

- I så mange kamper skulle vi klart å avgjøre i vår fordel. Når vi leder 3-0 i en kamp som til slutt ender uavgjort, er det lett å se hvor vi sliter, mener Skaalvold.

Les også:Her er alle Premier League-omtalene

Å sammenligne klubben med dr. Jeckyll og mr. Hyde faller for Skaalvold naturlig.

- Hadde vi bare klart å være litt mer stabile, kunne dette laget gjort det virkelig godt.

West Bromwich Albions hovedtrener Alan Irvine.

Irvine ble hovedtrener
Ansettelsen av Alan Irvine som hovedtrener var for mange et overraskende valg. Den tidligere vingen ble hentet fra Evertons ungdomslag.

– Jeg tror vi ekskluderer oss fra mange managere ved å nekte å gi dem managerprivileger, sier Skaalvold og sikter mot tittelen som hovedtrener.

Dette blir Irvines første opphold som Premier League-trener, en rolle kontrakten binder han til i tolv måneder.

Irvines sesongåpning er imidlertid av en overkommelig sort. I første kamp er de verter for Sunderland, før turen går til Southampton og Swansea. Så venter Irvines gamle klubb Everton, før de møter Tottenham.

TV2 Sumo kan du se Premier League direkte uansett hvor du er. Klikk her for å se ditt favorittlag i aksjon (ekstern lenke).

Solide signeringer
West Bromwich har i skrivende stund hentet seks spillere. En av dem er nigerianske Brown Ideye, som har 33 mål på 74 kamper for Dynamo Kiev. Kan bli en viktig brikke i et angrep som mangler en skikkelig målscorer. Ble også tidenes dyreste West Brom-spiller.

En annen viktig brikke blir Christian Gamboa. Den tidligere Rosenborg-backen kommer som en direkte erstatter til Steven Reid, og kan forvente mye spilletid. Har gode forutsetninger for å bli en suksess.

Joleon Lescott kan bli en suksess.

Gode forutsetninger har også Joleon Lescott, som har gått fra å være svakt ledd i Manchester City, til å bli en nøkkelspiller på the Hawthorns. Kommer til å bli uhyre viktig fra første stund. En annen spiller de har hentet er Craig Gardner fra Sunderland. En litt røff midtbanespiller som lager mye frispark, men kan bli viktig mot de bedre lagene.

Chris Baird har kommet fra Burnley, en gammel midtstopper som kan anvendes flere steder. Meget smart spiller som ikke kaster seg inn i taklinger, og leser spillet tidvis briljant. Sebastien Pocognoli er sistemann inn dørene, en venstreback som spilte mye for Hannover i fjor.

Nettavisens vurdering
Helt bakerst finner vi solide Ben Foster, som er en meget solid og stabil målvakt. Har prøvd seg på landslaget uten veldig mye hell, men trives veldig godt på the Hawthorns.

Det blir nok en nykomponert forsvarslinje foran Foster. Gamboa og Lescott er ventet å gå rett inn, og fullfører linjen med solide og stabile Jonas Olsson, som var veldig habil forrige sesong.

Midtbanen er full av arbeidshester og har veldig lite glamour over seg. Youssuf Mulumbu gjorde en solid figur i fjor og spilte over tre tusen minutter i ligaen. Blir viktig. Claudio Yacob har vært litt ut og inn av laget, men han er ikke en spesielt stabil spiller. Likevel er han et viktig arbeidsjern og en god stabilisator på sitt beste.

Sessegnon ble lagets ligatoppscorer med fem nettkjenninger.

Stabil er imidlertid Stephan Sessegnon, som ble delt toppscorer med sine fem (!) nettkjenninger i fjor. James Morrison er også en spiller mange forventer mye av, og i fjorårssesongen var han stabil og figurerte mye i førsteelleveren.

Morgan Amalfitano var en pålitelig spiller i forrige sesong og scoret også fire mål, men har gått tilbake til Marseille etter låneopphold. Chris Brunt på motsatt side holdt Scott Sinclair ute av laget, uten at det nødvendigvis trenger å si så mye.

Helt på topp har Victor Anichebe og Saido Berahino kjempet om tillit. Sistnevnte er ung og lovende, og scoret fem mål i fjor. Anichebe brukte på sin side over fire hundre minutter per nettkjenning. Det er få som tviler på at angrepet er deres svakeste ledd.

Se opp for: Brown Ideye har fått tid til å modne, og har levert jevnt og trutt de siste sesongene. Kan få veldig mye ansvar med en gang, og har mye til rette for å innfri.

Styrker:
Forsvarsbredde:
Med alle signeringene de har gjort dette vinduet, er bredden i det bakre ledd fenomenal.

Erfaring i sumpen: I fjor spilte de med ryggen mot veggen nesten hele sesongen, og vet at det samme venter dem i år. Erfaringene fra i fjor kan bli viktige.

Solide signeringer: Nesten alle kjøpene har mulighet til å forsterke laget, noe som virkelig trengs.

Svakheter:
Stallbredde generelt:
Med unntak av i forsvar, er de virkelig på bar bakke om de får skader på nøkkelspillere.

Ingen målscorer: Brown Ideye må levere fra start, ellers kan det fort bli lett for motstanderens forsvar.

Mangler kvalitetsspillere: Det største problemet til West Bromwich er så enkelt, men så vanskelig – de har ikke kvalitetsspillere nok.

Konklusjon
Veldig mange forventer å se West Bromwich på nedre halvdel, noe vi har full forståelse for. Gjorde en meget dårlig sesong i fjor, og veldig mye må klaffe for at den historien ikke skal gjenta seg. Inntil motsatte er bevist, er ikke Alan Irvine en mirakelmann, og det er mye gråstein som må bli edelt metall denne sesongen.

West Bromwich hadde flaks i fjor, og mange mener deres Premier League-opphold nærmer seg siste kapittel, men i Nettavisen får de tillit til å klare enda en sesong.

Norsk Tippings langoddsprogram kan du tippe på West Bromwich' innsats i Premier League. At de tar trofeet står til pene 500 i odds.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus