Derfor er England-Frankrike mer enn fotball

Når England møter Frankrike betyr fortsatt kampen mer enn en fotballseier.

Kommersielt

Fotballkampen mellom England og Frankrike er et stort oppgjør mellom to stormakter i verdens fotball. Selv om landene ikke er de mestvinnende de siste årene så har begge land vært dominerende innenfor landslagsfotball og klubbfotball.

Når lagene møtes er det likevel mer enn bare et oppgjør mellom to gode fotballnasjoner. Det er en kamp mellom to land som har en innebygget rivalisering, men som like gjerne kunne vært ett land.

Historien

Da romerne forlot England ble landet på mange måter tatt over av anglo-sakserne (som hovedsaklig kom fra områder som i dag er i Tyskland) samt skandinaver. I 1066 invaderte William I England, han fikk senere tilnavnet William the Conqueror så det er ikke vanskelig å skjønne hvordan det gikk. Fransktalende aristokrati tok over landet.

Forskjellige aristokratiske familier, alle opprinnelige franske, kjempet om kongedømmet i England og kjempet også kriger i Frankrike. Ikke før i 1485 tok en britisk familie over tronen, dog en walisisk familie (Tudors). Henry VII brøt så med den katolske kirken, og etter de foregående krigene samt at landene fikk to religioner var det starten for en sterk historisk rivalisering.

Det kan for øvrig også nevnes at mottoet til England er Dieu et mon droit. Det er fransk og betyr på norsk Gud og min rett.

England er i dag en del av Storbritannia (United Kingdom) som består av Wales, England, Skottland og Nord-Irland.

I England er for øvrig franskevitser det samme som svenskevitser for oss, ett eksempel finner du under:

Q.What is the first thing the French teach their kids in school?

A.How to say "We Surrender" in German!

Fotballen

Den engelske fotballorganisasjonen, The FA, ble startet den 26.oktober 1863. England spilte sin første landskamp den 5.mars 1870 (mot Skottland), det var dog en kamp hvor det engelske FA plukket ut spillerne på begge lagene. Den første landskampen regnes derfor som Skottland-England den 30.november 1872. De neste 40 årene spilte England kun mot Skottland, Wales og Irland i det som ble kalt British Home Championship.

England ble med i FIFA i 1906, og spilte sine første virkelige internasjonale kamper på en tur i sentral-Europa i 1908. I 1928 meldte England seg ut av FIFA (de ble medlem igjen i 1946). England var for første gang med i et VM i 1950 (de tapte mot USA og Spania, begge 0-1, og slo Chile 2-0). Det første EM som England var med i var i 1968 etter at de ikke var med i 19060 og ikke ble kvalifisert i 196 (laget ble for øvrig ikke kvalifisert til mesterskapet i 1972 eller 1976).

Den franske fotballføderasjonen ble startet 7.april 1919. Landet hadde allerede hatt to fotballorganisasjoner, men siden man hadde blant annet sendt to lag til OL i 1908 ble disse to slått sammen i 1919 (offiselt ble landet medlem av FIFA i 1907.).

Den første landskampen til Frankrike var 1.mai 1904 mot Belgia (3-3). Frankrike var med i det første VM i 1930, og også det første EM i 1960 (som arrangørland). Frankrike kvalifiserte seg så ikke før i 1984, igjen som arrangørland (de vant for øvrig). I 1988 ble de heller ikke kvalifisert.

Frankrike har for øvrig også arrangert to VM, ett i 1938 (6.plass), og ett i 1988 (de vant). I 2016 skal landet arrangere EM igjen.

Du kan spille på liveoddsen på kampen Frankrike-England

Innbyrdes oppgjør

Med den rivaliseringen som er mellom landene skulle man tro at et det hadde vært arrangert mange kamper mellom de to lagene, men det er ikke slik. Selv om lagene har møttes 16 ganger så er det mye mindre enn andre land med såpass nær geografisk plassering.

Den første kampen mellom lagene var i 1923. England vant 4-1, og Kenneth Hegan laget to mål. Hegan spilte for Corinthians (et lag fra London som forsvant i 1939). Det franske målet ble laget av Jules Dewaquez (han spilte for Olympique de Paris). England vant så de neste oppgjørene 3-1, 3-2, 6-0, 5-1 og 4-1 (alle fram til og med 1929).

Etter at England ble en del av FIFA igjen møttes lagene for første gang i 1962. For England spilte Greaves (Tottenham), Springett (Sheffield Wednesday) Armfield (Blackpool) og Flowers (Wolves) som de mest profilerte. Hos deres franske motstandere var Kopa den store helten (Stade de Reims). Kampen endte 1-1 etter at Frankrike tok ledelsen i det 8.minutt ved Yvon Goujon (Stade Rennais), England utlignet på straffe i det 57.minutt ved Ron Flowers (Wolves).

Den første franske seieren kom året etter, og det var en ydmykende forestilling for de engelske spillerne. Frankrike vant hele 5-2. Med blant annet Bobby Charlton på laget klarte ikke England å stå i mot de franske angrepene. Wisnieski (Lens) og Cossou (Monaco) laget to mål hver, mens Douis (Monaco) laget det siste. For England scorte Smith (Tottenham) og Tambling (Chelsea).

Det ble engelsk hevn i 1966 på hjemmebane i VM for England. Med laget som de fleste engelske fotballfans husker (Banks, Cohen, Wilson, Charlton, Moore, Stiles, Charlton, Callaghan, Greaves, Peters og Hunt) vant England 2-0. Begge målene ble scoret av Liverpool-spilleren Roger Hunt.

Det tok seksten år før lagene møttes igjen, i 1982, nok en gang i et VM. England vant også den kampen, 4-1. Målscorere var Robson (2) og Mariner for England, mens Soler laget målet for Frankrike.

Ti år senere var det nok en kamp mellom lagene, denne gangen i EM. Kampen endte 0-0 selv med spillere som Cantona og Deschamps for Frankrike og Shearer og Linker for England. Den andre franske seieren i historien mellom lagene kom i EM i 2004 (2-1 til England). På midtbanen den gangen spilte Steven Gerrard, Frank Lampard, Paul Scholes og David Beckham. Spisser var Wayne Rooney og Michael Owen. For Frankrike var det spillere som Zidane, Henry, Trezeguet og Vieria på banen.

Hvem vinner i dag?

Frankrike har en nesten helt utrolig rekke med kamper før mesterskapet, men England har heller ikke mange tap i samme perioden. Norsk Tipping har satt oddsen på 2.40 på fransk seier og 2.75 på engelsk seier.

Her kan du spille på oddsen

Du kan også spille på første corer i kampen samt resultatet. Du kan følge kampen live her.

Les også: Frankrike slår England

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus