Hvem av disse er irsk og hvem er spansk?

Klarer du å gjette? Det er en grunn til at det ikke er stor forskjell.

Kommersielt

Det hadde selvfølgelig vært naturlig å tro at menneskene bosatt på den irske øya har mest til felles med naboene på den andre siden av irskesjøen enn med noen plassert relativt mye lenger ned på det europeiske kartet.

DNA-undersøkelser har likevel vist at befolkningen i Irland faktisk ikke stammer fra den massive innflytningen av keltere rundt 500 år før Kristus. Forskere ved Trinity College i Dublin publiserte i 2004 en rapport som viser at den irske befolkningen har mest til felles med den baskiske regionen på den iberiske halvøya.

Forskerne mener at innvandringen skjedde lenge før kelterne kom fra sentral-Europa, og har pekt på at det mest sannsynlig skjedde opp til for 6000 år siden. Har du en liten historisk interesse for hvordan folkene i nettop den baskiske regionen og i Irland reagerer på å bli styrt av andre så er det mulig at du kan nikke anerkjennende. Hvis ikke kan du ta et Google-søk på IRA og ETA.

Akkurat rent fotballmessig er det dog nå store forskjeller på de to landene. Spania er rangert som verdens beste lag (FIFA-rankingen 6.juni). Irland på sin side er rangert som det 18. beste laget i verden.

Innbyrdes er det relativt spesielt mellom Irland og Spania. Laget har møttes 13 ganger, og ikke overraskende har Spania vunnet 7 ganger. Irland har to seire (1965 og 1989). Det som er spesielt er at 12 av kampene har skjedd i kvalifisering til EM og VM. Kun en gang har lagene møttes utenfor kvalifisering. Det var i VM i 2002 hvor det ble 1-1 ved full tid, og Irland tapte straffesparkkonkurransen i åttendelsfinalen etter overtid. Målscorer for Irland? Robbie Keane. Spania gikk for øvrig ut på straffer mot Sør-Korea i kvartfinalen.

Fotball i Irland

Det irske fotballforbundet ble startet i 1921, og ble medlem av FIFA to år etter. Irland hadde på en måte hadde et landslag før den tid, men det var et lag basert på styring fra England (og var basert i Belfast). Den første kampen landslaget spilte var i 1924, i de olympiske lekene det året. Irland slo Bulgaria 1-0 (laget tapte så mot Frankrike i kvartfinalen.

Irland har deltatt i EM en gang før (1988), og i VM tre ganger. Laget har en slags tittel, i Nations Cup som ble avholdt i 2011. Cupen er et møte mellom Irland, Skottland, Wales og Nord-Irland.

Fotball i Spania

Real Federacion Espanola de Futbol ble startet i 1909 og ble medlem av FIFA i 1914. Spania vant EM i 1964 og 2008, samt VM i 2010.

Oddsen på spansk seier i kveld er 1.22. Tror du Irland klarer å vinne får du 10 ganger pengene tilbake. Her kan du spille.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus