Foto: Erlend Aas/Scanpix

Er det håp for Stabæk?

De må snu 0-2 til seier mot finske JJK for å avansere i Europa League. Sjekk torsdagens tippetips.

Kommersielt

Sportspills meny torsdag:
Oddstips: Vi dropper Rosenborg
V65 Ørebro: Jackpot med to millioner kroner ekstra i potten
Dobbel V5 Bergen: Pippi og Pål gjør suksess
Lunsjtrav Jarlsberg: Siv fikser lunsjkronene

Midtukekupongen inneholder 12 oppgjør fra 1. runde av kvalifiseringsspillet til Europa League. Alle kampene spilles torsdag kveld, og alle er returoppgjør etter at lagene møttes første gang forrige uke.

Bortemålsregelen teller. Dersom to lag står likt på antall mål og bortemål, går kampen til ekstraomganger og eventuelt avgjørelse på straffer.

Bonuspotten er oppe i 2.250.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong. Spillefristen er klokken 18.55.

Så lett spiller du på oddsen på mobilen!

1. Rosenborg - Crusaders FC
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 3-0 til Rosenborg på Seaview i Belfast.

Rosenborg holder et høyere nivå enn Crusaders, og det kom til syne i det første oppgjøret som Rosenborg vant 3-0 etter to mål av Dorsin og ett av Dockal. Rosenborg stilte et godt lag, men ikke toppet. Rosenborg kjempet seg til 1-0-hjemmeseier over Molde på søndag, da Svensson ble matchvinner. Formen må sies å være god.

I dag blir vi ikke overrasket om det rokkeres litt på mannskapet og et par av de mest brukte spillerne får hvile. En som definitivt ikke spiller er Ole Selnæs (m) som er ute med sykdom.

Crusaders FC vant den nord-irske ligacupen og var tapene finalister i den nord-irske cupen forrige sesong, og det er sistnevnte prestasjon som kvalifiserte dem for kvalifiseringsspill til Europa League. Crusaders ble ikke bedre enn nummer 5 i den nord-irske ligaen forrige sesong. De prøvde seg på kvalifiseringsspill til EL forrige sesong også, da de røk 1-3 og 0-4 for selveste Fulham fra Premier League. Ifølge trøndernes utsendte spion før det første møtet er Crusaders et fysisk lag som satser på å slå langt og vinne dueller, samt kjappe løp på kantene.

Caddell (m) er suspendert etter rødt kort i forrige oppgjør. Ellers er Crusaders utenfor sesong i hjemlig liga, så de kan fort ta dette som en treningskamp og eventuelt gjøre en del endringer. Men det vites ikke i skrivende stund.

Utganspunktet er lite spennende, og Crusaders har neppe noen tro på at de skal få til noe her. Scorer de et mål er det verdt turen. Rosenborg vinner dette selv om de ikke må, nesten uansett hvem de stiller med. H i kamp 1.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

2. Stabæk - JJK Jyväskylä
Europa League-kvalifisering, returkamp etter 2-0 til JJK i Jyväskylä.

Stabæk hadde vist litt fremgang i perioden før de reiste til Finland, med seire over Lillestrøm og Vålerenga og scoringer i fire kamper på rad. Det var derfor ekstra skuffende at de tapte 0-2 mot et finsk lag som var helt ute av form i hjemlig liga. Stabæk var langt unna sitt beste nivå, og trener Belsvik var meget skuffet over prestasjonen. I kveld blir oppgaven tung, men ikke umulig.

Belsvik hadde skadefritt mannskapet mot Godset søndag, og vi kjenner ikke til nye skader.

JKK hadde fem strake tap i Veikkausliiga da de snudde den dårlige trenden, mot Stabæk. Før kampen fokuserte treneren på at alle de svake kampene i hjemlig liga skulle glemmes, i Europa League startet de med blanke ark. Finnene leverte en helt grei prestasjon, men fikk lov å ta ballen fra Stabæk på midtbanen gang etter gang og det ga dem to scoringer. Lørdag vant de 3-1 hjemme mot Lahti, så selvtilliten er nok høyere nå enn sist. I Finland er de det svakeste hjemmelaget, men det tredje beste bortelaget.

Stabæk var rett og slett svake i Finland, de kan så mye bedre, selv om de har slitt i Tippeligaen denne sesongen. JJK vil være meget godt fornøyd med 0-0, men de har scoret i 6 av 7 bortekamper i hjemlig serie, så kanskje er de den type lag som ikke er spesielt komfortable med å spille for et 0-0-resultat. Vi tror Stabæk hever seg og unngår tap. HU i kamp 2.

3. Kalmar FF - Cliftonville FC
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 1-0 til Cliftonville i Belfast.

Kalmar var store favoritter i den første kampen, men det ble tap. I Allsvenskan har de fått det tyngre enn forrige sesong og ligger fjerde sist per i dag. Laget ser ganske enkelt svakere ut enn tidligere, og i helgen tapte de 1-2 borte for Norrköping. Helgen før vant de 3-0 hjemme mot Syrianska. De har 2-2-3 på hjemmebane i Allsvenskan.

Trener Nanne Bergstrand sier på klubbens hjemmeside at Europa League prioriteres like høyt som Allsvenskan, så lenge de har nok skadefrie spillere til å kunne stille sterke lag i begge turneringer. Ser vi på laget som tapte 1-2 for Norrköping i helgen, var fire mann ute med skader: Tobias Carlsson, Tobias Eriksson, Emin Nouri og Mats Solheim. Ingen av disse var med mot Cliftonville heller. Archford Gutu var suspendert mot Norrköping, så han spiller da antageligvis kveldens kamp, og Daniel Mendes skal være tilbake fra skade og klar for spill. Vi forventer et likt eller noe sterkere Kalmar enn laget som tapte i Belfast.

Cliftonville har fått målet sitt, de vant den første kampen på god laginnsats og en pen scoring av Liam Boyce. De skulle nok gjerne vunnet 2-0 eller 3-0, men nå har de hvertfall et brukbart utgangspunkt. Cliftonville er klar over at denne returkampen blir meget vanskelig og som målscorer Boyce sier, så vil det kreves minst like stor innsats i dag.

Cliftonville er utenfor sesong og de har ingen skader. Alle som startet den forrige kampen er med i dagens tropp, og i tillegg er Barry Johnston og Dermot McVeigh med i troppen.

Oddsen er 1,12 på at Kalmar vinner på Guldfågeln Arena, og man kan få ideer om at dette bør ende med en klar hjemmeseier. Vi har imidlertid liten tro på noen utklassing her. Kalmar har ikke briljert i Allsvenskan, de tapte det omvendte møtet fortjent og får ingenting gratis nå heller. Likevel blir markeringen ren H, da Kalmar skal og bør klare hvertfall 1-0, kanskje 2-0. H i kamp 3.

4. FK Senica - MTK Budapest
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 1-1 i Budapest.

Det første oppgjøret ble omtrent så jevnt som forventet, men slovakiske Senica fikk det viktige bortemålet de ønsket seg. Senica serieåpner i slovakiske Corgon Liga hjemme mot Bystrica på søndag. De ble nummer 4 i ligaen forrige sesong og var blant de sterkeste hjemmelagene. De kvalifiserte seg for EL-kvalik som tapende cupfinalist etter 2-3 i ekstraomgangene mot Zilina.

Det omvendte oppgjøret forløp uten skader eller røde kort for Senicas del og vi kan forvente et likt eller noe sterkere hjemmelag.

MTK Budapest vant ungarsk 2. divisjon Vest med god margin forrige sesong og nå venter spill på øverste nivå. De åpner sesongen hjemme mot Kaposvar den 29. juli. MTK var også tapende cupfinalist (på straffer mot Debrecen) forrige sesong og sikret seg dermed denne muligheten i Europa League. MTK er et hardtsatsende og ambisiøst lag, men vi gjør oss tanker om at det er seriespill på øverste nivå og å holde plassen der som teller denne sesongen, mens eventuell suksess i Europa sees på som en bonus.

Unge Dávid Kálnoki-Kis (f), U21-spilleren som prøvde seg i Oldham i tenårene, er suspendert etter rødt kort (to gule) i forrige kamp.

Senica skal ha rutinen og styrken til å avgjøre dette på hjemmebane. De er videre med 0-0, men å gå for 0-0 på hjemmebane blir for feigt og vi tror det faller en avgjørelse i ordinær tid. H i kamp 4.

5. Llanelli AFC - KuPS
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 2-1 til KuPS i Finland.

KuPS fikk en god start på det først oppgjøret da Joenmäki scoret på straffe etter bare 5 minutter. Kvarteret senere økte den estiske landslagsspissen Purje til 2-0 før kampen jevnet seg noe ut og Llanelli fikk en redusering rett før pause. Flere scoringer ble det ikke, og rapportene forteller at waliserne hevet seg mange hakk og spilte jevnt med finnene etter hvert som de ble vant til kunstgresset. 2-1-resultatet gir grunnlag for en spennende kamp i kveld.

Llanelli AFC er regjerende cupmestere i Wales. De ble nummer 4 i walisisk Premier League forrige sesong. De er utenfor sesong, ligaen starter 17. august.

Manager Andy Legg hadde skadefritt mannskap før oppgjøret i Finland, og kan stille samme lag nå, med mindre det har vært tilfeller av sykdom eller skader på trening. Spissen Jason Bowen var kampens store spiller sist. Han fyller 40 år i august og har blant annet spilt for Swansea, Birmingham, Southampton, Reading og Cardiff.

KuPS har spilt 17 runder i Veikkausliiga der de ligger nest sist med 4-4-9 totalt. Søndag klarte de 1-1 borte mot MyPa, bare den tredje gangen de har tatt poeng borte denne sesongen. Formen i ligaen er brukbar.

KuPS er relativt store favoritter på langoddsen, mens Llanelli er favoritter på folkerekka når dette skrives. Vi tror hjemmelaget har muligheter her. Bortemålet og måten de ble bedre og bedre på utover i forrige kamp inspirerer og gir tro på at dette kan gå. KuPS er miserable på bortebane i Finland og vi markerer HU i kamp 5.

6. MYPA - Cefn Druids AFC
Det er nå klart at denne kampen skal trekkes, da kampstart er flyttet en time frem. Folkerekka viser at hjemmelaget er store favoritter (75 prosent i øyeblikket) og vi lar det stå en ren H i denne kampen. Her er omtalen vi skrev før vi visste at kampen skulle trekkes:

Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 0-0 i Finland. Kampen var relativt jevn og Druids kom nærmest med en heading i stolpen, før det utviklet seg til å bli en kamp der forsvarsspillerne vant de fleste duellene.

MyPA levde ikke opp til favorittstempelet i den første kampen, men har alle muligheter til å avgjøre dette på hjemmebane i kveld. De er nummer 5 i Veikkausliiga der de har bortekamp mot Haka på søndag. Etter 4-0 hjemme mot Turku har de spilt 1-1 mot både HJK og KuPS.

Cefn Druids, den eldste fotballklubben i Wales er utenfor sesong i Cymru Alliance (nivå 2). De ble nummer 6 her forrige sesong, samtidig som de meget overraskende nådde cupfinalen for første gang på 108 år. Her tapte de 0-2 for The New Saints og sikret seg denne muligheten til spill i Europa.

Her skal MyPA ta seg sammen og vise at finsk topfotball holder et høyere nivå enn walisisk 2. divisjon. Finnene møter et lag utenfor sesong og med begrenset rutine, og skal ha gode muligheter. H i kamp 6.

7. NSI Runavik - FC Differdange 03
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 3-0 til Differdange i Luxemburg.

NSI Runarvik fra Færøyene har tradisjoner for å sikre seg plass i den 1. kvalifiseringsrunden til Europa League eller Champions League, og ryke solid over to kamper. Ser vi på historien finner vi exit for Fulham i fjor (0-3 sammenlagt), Gefle året før (1-4), Rosenborg i 2009-10 (1-6) og slik går det år etter år. Det store høydepunktet i klubbens Europa-karriere var i 2008-09 da de slo Dinamo Tbilisi fra Georgia 1-0 hjemme før de røk 0-3 i returen. Runarvik stadion er ikke godkjent av UEFA så Runarvik må bruke kunstgresset på Gundadalur i Torshavn som hjemmebane.

Differndange viste seg som det klart beste laget og vant 3-0 på eget gress forrige uke. De er utenfor sesong i hjemlig serie, der de ble nummer 4 forrige sesong og kapret den siste plassen som gir rett til EL-kvalik 1. runde.

Det er ikke snakk om skadeproblemer i sesongoppkjøringen og Differdange kan stille bortimot likt som sist. Med 3-0 å gå på vil de muligens tillate seg å gjøre et par endringer og gi et par unge talenter sjansen. Det er veldig lite skriverier om kveldens returkamp på klubbens nettside, og vi har ikke sett noen tropp.

Differdange skal videre til neste runde, men dit kommer de med en rekke forskjellige resultater i kveldens kamp, da tomålstap eller bedre sikrer avansementet. De kan til og med tape 0-3 og gå videre etter ekstraomganger og straffer. Dette gjør det vanskelig å sette markeringen, men vi prøver UB på Runarviks sterke tradisjoner for tap i Europa. UB i kamp 7.

8. FC USV Eschen/Mauren - FH Hafnarfjördur
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 2-1 til Hafnafördur på Island.

Eschen/Mauren fra Liechtenstein spiller til daglig på 3. nivå i Sveits, der de snart er i gang med en ny sesong. Alle lag fra Liechtenstein spiller i det sveitsiske ligasystemet, så dette er ikke noe spesielt. De er regjerende cupmestere i den liechtensteinske cupen, her kjører den lille staten sitt eget opplegg. Eschen/Mauren var meget godt fornøyd med at de scoret på Island og bare tapte 1-2. Selv omtaler de det som en meget stor overraskelse dersom de skulle klare å slå ut islendingene. Det gode resultatet har økt interessen for returkampen og det er utsolgt på Sportpark Eschen-Mauren (kapasitet 2100 personer).

Få eller ingen skader hos hjemmelaget.

FH Hafnafjördur kjemper i toppen på Island, der de står med 6-2-1 etter 8 spilte runder. Søndag spiller de borte mot Valur. FH er et av de dominerende lagene på Island og har erfaring med kvalifiseringsspill til Europa. Den største triumfen kom i 2004-05 mener mange, da de slo ut skotske Dunfermline av UEFA-cupen. De spilte også 1-1 på Villa Park i 2008, men det var etter at Aston Villa vant det første oppgjøret 4-1. I fjor prøvde de seg på Champions League, men røk 1-5 og 0-1 for BATE i 2. kvalifiseringsrunde.

Det skal være større forskjell på lagene enn 2-1-resultatet sist indikerer, og det er ingen grunn til at islendingene skal legge seg bakpå og gå for uavgjort her. De er mer enn gode nok til å vinne, selv om bortekampen mot rivalene Valur muligens spøker i bakhodet. B i kamp 8.

9. NK Celje - Dacia Chisinau
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 1-0 til Dacia Chisinau i Moldova.

NK Celje fra Slovenia er en av stayerne i den øverste slovenske divisjonen, men de har aldri vunnet den. De nådde cupfinalen forrige sesong, der de tapte på straffer for Maribor. I Moldova var de ganske store underdogs, og tap ble det, men ikke mer enn 0-1. På søndag serieåpner de i Slovenia hjemme mot Triglav.

På klubbens hjemmeside hauses betydningen av kveldens kamp opp, og klubbens sportsdirektør forteller om strategier og hvor viktig dette er. Men ingen lagnyheter. Dog er det sjelden det er mye skader hos lag utenfor sesong, og Celje spilte nylig treningskamp Krsko som de vant 3-1. Mocnik (m) ble byttet ut etter 43 minutter sist, skadet antagelig, uten at vi kan finne konkret info om akkurat hva som skjedde.

Dacia Chisinau er et topplag i Moldova. De vant serien i 2010-11 og røk mot 2-3 sammenlagt mot Zestafoni i et forsøk på å nå gruppespillet i Champions Legaue. Da vant de hjemmekampen sin 2-0. Forrige sesong ble de nummer 2 i serien og får sjansen her i Europa League. De er i god gang med å opparbeide seg erfaring med spill i Europa.

Rutinerte Orbu (m) med nærmere 200 kamper for klubben siden 2001 var innbytter sist, og klarte å pådra seg to gule kort i løpet av 11 minutter, så han får vi ikke se i kveld.

Det er grunn til å tro at dette blir jevnt. 0-0 vil ikke være noe sjokk, men siden vi ikke kjenner lagene spesielt godt markerer vi HUB i kamp 9.

10. Honvéd Budapest - KS Flamurtari
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 1-0 til Honved i Pristina, Kosovo.

Honved Budapest lader opp til en ny sesong i Ungarn, og troppen de sendte til Kosovo så på papiret noe alternativ ut og det kunne se ut som en mulig nedprioritering, eller hvertfall eksperimentering med startoppstillingen. Men det var ingen grunn til bekymring, Honved leverte mer enn godkjent innsats og vant 1-0. Ungarsk serie starter først 29. juli, så her er det bare å svi av alle krefter og stille toppet på hjemmebane. Honved ble nummer 4 i serien forrige sesong, noe som ikke gir rett til EL, men Göyr på 3. plass er blitt utestengt fra spill i Europa så da fikk man sjansen likevel.

Flamurtari skal spille i Liga e Pare denne sesongen ifølge Wikipedia, nivå 2 i Kosovo. De er lillebror-laget i Pristina, der KF Prishtina er dominerende. Laget trenes av den rutinerte albaneren Shkelqim Muca, en av Albanias få, store fotballstjerner. Ellers finner vi lite informasjon om dette for oss lite kjente laget.

Blazo Rajovic (f) er ute med skade.

Begge lag er utenfor sesong. Flamurtari klarte ikke brasene på eget gress, og vi tror de får det langt vanskeligere i kveld. Honved trenger ikke vinne, men vi tror det er nettopp det de gjør. H i kamp 10.

11. Thor Akureyri - Bohemians Dublin
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 0-0 i Dublin.

Thor Akureyri spiller på nest øverste nivå på Island. De har 4-1-3 på 8 spilte runder og på mandag ble det 0-0 borte mot Fjölnir.

Bohemians var store favoritter i det første oppgjør og 0-0 var meget skuffende, spesielt siden irene fikk annulert et mål det var vondt å se at det skulle være noe feil med. Manager Aaron Callaghan er optimistisk med tanke på avansement og mener det er fullt mulig å vinne på Island. Lørdag gjorde han åtte andringer i startellever borte mot Cork City, da han mener tre kamper på syv dager er for mye for spillerne. Flere unggutter fikk sjansen i kampen som endte 1-1 og manageren var svært fornøyd. Bohemians er nummer 8 i Irland og høyt oppe på formtabellen etter 2-2-1 og 8 scoringer på de fem siste.

Corcoran (a) og Mulcahy (m) er skadet og ikke med til Island. De var heller ikke med da Bohemians spilte 1-1 borte mot Cork City lørdag. McEvoy og McMillan er tilbake fra mindre skader.

Bohemians viser gode takter, og det var tilfeldigheter som gjorde at de ikke sto som vinnere i det første oppgjøret. I dag blir det tøffere, men ikke umulig. Folkerekka viser i skrivende stund at 47 prosent av kryssene er satt på H i denne kampen, bare 27 prosent på B. Det stemmer dårlig med vår oppfatning og vi markerer for outsideren på Island og håper på gode premier. B i kamp 11.

12. IBV Vestmannaeyjar - St. Patricks
Europa League-kvalifisering, returoppgjør etter 1-0 til St. Patricks i Dublin.

IBV Vestmannaeyjar begrenset tapet til det ene målet i Dublin, og er nok brukbart godt fornøyd med dette utgangspunktet. De har spilt 8 runder på øverste nivå på Island, ligger som nummer 4 og er sterke hjemme på Hasteinsvollur der de står med 2-2-0 hittil. De er for tiden formlag nummer 1 på Island. Søndag spiller de hjemme mot Fram.

Vi setter et spørsmålstegn ved dansken Christian Olsen, spissen som måtte ut med skade i 1. omgang i den første kampen.

St. Patricks gjorde en god kamp og vant fortjent 1-0 forrige uke. De slapp islendingene til et par sjanser, men slapp med skrekken og hadde kontroll det aller meste av kampen. Spørsmålet blir likevel om 1-0 er nok, det burde vært mer. I irsk Premier League er St. Pats nummer 2 og står med 7-7-1 totalt, 5-1-1 på hjemmebane. De spilte 1-1 borte mot Shamrock Rovers søndag.

Mark Rossiter (f) står på skadelisten på klubbens nettside.

Lagene møttes i kvalifisering til Europa League forrige sesong også, da Vestmannaeyjar først vant 1-0 hjemme, men tapte 0-2 borte. (Senere slo St. Patricks ut Shakther Karagandy med 3-2 sammenlagt før de røk 1-5 sammenlagt for Karpaty Lviv i 3. runde).

St. Patricks er gode til å spille uavgjort på bortebaner i Irland, og mon tro om ikke de er godt fornøyd med uavgjort på Island også. Dette lukter 0-0, men vi synes hjemmelaget har vist såpass gode takter den siste tiden at vi garderer med en hjemmeseier. HU i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 432-rekker

96-rekker:

Tipping Midtuke, frist: 12.07.2012 18:55
1. Rosenborg - Crusaders FC H
2. Stabæk - JJK Jyväskylä H U
3. Kalmar FF - Cliftonville FC H
4. FK Senica - MTK Budapest H
5. Llanelli AFC - KuPS H U
6. MYPA - Cefn Druids AFC H
7. NSI Runavik - FC Differdange U B
8. FC USV Eschen/M - FH Hafnarfjördu U B
9. NK Celje - Dacia Chisinau H U B
10. Honvéd Budapest - KS Flamurtari H
11. Thor Akureyri - Bohemians Dubli B
12. IBV Vestmannaey - St. Patricks H U

-

432-rekker:

Tipping Midtuke, frist: 12.07.2012 18:55
1. Rosenborg - Crusaders FC H
2. Stabæk - JJK Jyväskylä H U
3. Kalmar FF - Cliftonville FC H
4. FK Senica - MTK Budapest H
5. Llanelli AFC - KuPS H U B
6. MYPA - Cefn Druids AFC H
7. NSI Runavik - FC Differdange H U B
8. FC USV Eschen/M - FH Hafnarfjördu U B
9. NK Celje - Dacia Chisinau H U B
10. Honvéd Budapest - KS Flamurtari H
11. Thor Akureyri - Bohemians Dubli U B
12. IBV Vestmannaey - St. Patricks H U

-

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus