Foto: Getty Images

Sunderland trenger spisser

I hvert fall skadefrie spisser.

Kommersielt

Denne artikkelen er en del av Nettavisens og Sportspill.nos tips for årets Premier League.

Hovedsak: Vi tipper Premier League 2012/2013

Fakta:
Sunderland Association Football Club (The Black Cats)
Stadium of Light (49 000)

Sunderland ble grunnlagt i 1879, og har faktisk vunnet serien hele seks ganger. Riktignok er siste gang i 1936. Laget har også vunnet FA-cupen to ganger (sist i 1973) og har vært i en ligacupfinale (1985).

Plassering i fjor: 13.plass (vårt tips: 6.plass)

Hjemmeside:http://www.safc.com

Supporterklubb i Norge:http://www.sunderland.no/

Overganger:

Inn: Carlos Cuellar (Aston Villa)

Ut: Marcos Angeleri (Estudiantes), Asamoah Gyan (Al-Ain), George McCartney (West Ham), Michael Liddle (Accrington), Jordan Cook (Charlton), Craig Gordon, Michael Turner (Norwich)

Vurdering:

Keeper
Craig Gordon er frigitt foran årets sesong etter store skadeproblemer de siste sesongene. Belgieren Stephan Mignolet startet forrige sesong, men mistet plassen til irske Keiran Westwood etter en skade. Da Westwood ble skadet i julen kom han tilbake på laget.

Mignolet viste seg som et stort keepertalent sist sesong og førsteskansen for Belgia er nok det naturlige førstevalget (10 landskamper siden mars 2011). Westwood (som har 10 landskamper for Irland), er en god backup. I skrivende stund er ingen tredjekeeper opplyst for laget, men det er tre målvakter på reservalget som muligens kan være backup-planen om ikke en målvakt til hentes.

Forsvar
Vi kalte Sunderland for eks-United i fjor - det kan man fortsette med. Phil Bardsley, Wes Brown, John O'Shea og Kieran Richardson har alle en fortid i United. Høyreback Bardsley har vært viktig for Sunderland siden overgangen fra United i 2008, og den skotske landslagsspilleren er nok et relativt sikkert kort på høyreback om han spiller.

Wes Brown fikk ikke mer enn 20 kamper for Sunderland i fjorårssesongen, men kan spille både sentralt og på høyreback. 32-åringen er uansett et solid valg om han spiller. John O'Shea spilte 28 kamper etter at han fikk starten av sesongen ødelagt av skade.

Ny i forsvaret er allsidige Carlos Cuellar, spanjolen som har spilt for Aston Villa de siste årene. En solid spiller som gir mye hver gang han tar på seg drakta. Ellers har man Titus Bramble og Matthew Kilgallon (7 seriekamper i fjor).

Det er solid bakover hos Sunderland, som i fjor bare slapp inn 46 mål. Det var like mange som Chelsea, og tre færre enn Arsenal. Det er syv forsvarsspillere på førstelaget i skrivende stund, og det er rotasjonsmuligheter for manageren. Det trenger han også med Wes Brown, Cuellar og Bardsley på skadelisten i skrivende stund.

Midtbane
Svenske Sebastian Larsson kom til Sunderland fra Birmingham før forrige sesongen. Han fikk 32 kamper og laget 7 mål, blant annet et spektakulært sådan i åpningskampen mot Liverpool. Larsson er en nøkkelmann for Sunderland (og forsåvidt også for Sverige, sitt hjemland).

Jack Colback er en mann mange har forventet mye av, og fjoråret ble gjennombruddet for den egenproduserte spilleren med 32 seriekamper. Han har flere ganger blitt omtalt som en mulig engelsk landslagsspiller på sikt, og det kan være mulig om han tar ett ekstra skritt i sesongen som kommer.

Walisiske David Vaughan kom til Sunderland fra Blackpool før forrige sesong og fikk 17 kamper for Sunderland (skadet nå). Craig Gardner ble av mange regnet som et av de største midtbanetalentene i England da han spilte for England U-21 (14 kamper), men karrieren stagnerte i 2009 etter en skade. Han flyttet da på seg fra Villa til Birmingham, men kom til Sunderland da sistnevnte lag rykket ned før forrige sesong. Det ble 19 kamper for spilleren i sesongen som gikk (blant annet et par som høyreback), men siden han hadde problemer med å spille seg helt til en fast plass ville gamleklubben låne ham i januar (Sunderland nektet). Hvis Gardner finner tilbake til gamleformen, eller det som gjorde at han ble regnet som et stortalent, kan det bli viktig for Sunderland.

Irske David Meyler har foreløpig ikke klart å etablere seg som et naturlig førstevalg etter store skadeproblemer. Kieran Richardson kom fra United før 2007-sesongen, og har blitt en relativt viktig mann for Sunderland siden overgangen (131 kamper, 14 mål i serien). Nord-iren/iren (han er født i Nord-Irland, men spiller landskamper for Irland) James McClean kom til klubben fra Derry City før forrige sesong, men spilte aldri under Bruce. Etter at O'Neill tok over ble det likevel mange kamper og han ble også kåret til den beste unge spilleren på Sunderland. En spennende kantspiller som endte med 23 kamper og 5 mål i serien.

Stephane Sessegnon ble meget viktig for Sunderland etter at han kom fra PSG midt i 2010/11-sesongen. Landslagsspilleren fra Benin fikk 36 seriekamper i fjor etter 14 halve sesongen før. Playmakeren blir nok like viktig i sesongen som kommer. Han ble ikke overraskende kåret til årets spiller for Sunderland etter forrige sesong.

Ahmed Elmohamady kom også til Sunderland etter lån før forrige sesong. Egypteren med 43 landskamper for sitt hjemland har ikke spilt for Sunderland etter at O'Neill tok over og er neppe i hans planer. Ryktene sier at han blir solgt før overgangsvinduet stenger.

Angrep
"Det var ingen tvil om at det var framover på banen Sunderland hadde størst problemer sist sesong."
- Vårt tips før forrige sesong

Akkurat det samme kan sies i år etter forrige sesong. Det var bare Wolves, Aston Villa, Stoke, Wigan og Swansea som laget færre mål i Premier League forrige sesong. Vi trodde muligens at Sunderland hadde løst angrepsproblemet med nysigneringer før sesongen i fjor, og tippet at laget skulle overraske. Det gjorde de ikke.

Supertalentet Connor Wickham fikk bare 13 kamper (1 mål) og slet med skader forrige sesong. Fraizer Campbell hadde gått skadet snart i to sesonger da han kom tilbake i slutten av januar i år. De to siste sesongene har han bare 7 kamper og 1 mål. Hvis Wickham og Campbell lever opp til talentet de har vist til tider tidligere så kan det bli viktig, og noe som kan løfte Sunderland framover.

Ji Dong-Won kom til Sunderland før forrige sesong, men ble nok ingen den hiten man hadde håpet på. Det ble bare 2 mål på 19 kamper forrige sesong. Ji spiller for øvrig OL for Sør-Korea.

Den siste spissen til laget er Ryan Noble. 21-åringen er et talent med U-19-kamper for England, men som ikke har klart å imponere på lån (Derby og Hartlepool i fjor) og kun 5 kamper for Sunderland totalt. Noble er heller ikke foreløpig nevnt på førstelaget til Sunderland på deres hjemmesider, selv om han har laget mål i oppkjøringskampene.

Det er i skrivende stund et lite spørsmålstegn med angrepet til Sunderland, som det har vært de siste sesongene. Martin O'Neill håper nok at Wickham, Campbell og Ji kan slå til i sesongen som kommer. Det er nok likevel en grunn til at laget linkes til en del spisser.

Manager: Martin O'Neill (60 år)

Det er en grunn til at O'Neill ble linket til omtrent alt av lag før han tok over Sunderland etter Steve Bruce før jul i fjor. Han er en god manager. Som Sunderland-manager fikk han 12 9 9 på 30 kamper. O' Neill er regnet som en kløpper på overgangsmarkedet og en manager med klar taktisk filosofi, og

Oppsummering av vurdering

"Sunderland spilte godt sist sesong, men slet med å lage mål" skrev vi i fjor. Det kan vi gjenta igjen i år også. Får O'Neill angrepet til å fungere, eventuelt ved å kjøpe en ny spiss, kan det bli bedre enn det tipset vi nå gir. Det er likevel vanskelig å spå om Sunderland faktisk signerer en spiss som kan løse problemene helt foran på banen så det blir et tips rett under midten som blir fasiten. De har en god manager, et godt forsvar og en solid midtbane. Problemet er helt foran, og det skal mer enn en svenske til for å trylle. Selv om han har sine magiske øyeblikk.

Martin O¨Neill har vært et genial manager mange ganger, og noen ganger har det ikke helt virket. Vi tror han har nok i seg til å styre Sunderland mot midten - men spillerstallen til O'Neill skulle ikke tilsi noe særlig over det.

Vårt tips: 11.plass

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus