Foto: Scanpix

Kan vi stole på gulljentene?

Her er troppen, kampene, gruppene og alt det andre du trenger å vite.

Kommersielt

EM i håndball starter den 4.desember, og gulljentene fra Norge er selvfølgelig på plass. Vi har tatt en titt på laget, kampene, spillene og mer.

Slik gikk det i 2010

EM i 2010 ble arrangert i Norge og Danmark, og Norge var i gruppe med Ungarn, Frankrike og Slovenia. Det ble tre innledende seire (33-22 mot Frankrike, 32-16 mot Slovenia og 34-13 mot Ungarn) før Norge gikk på et tap mot Sverige i første sluttspillkamp (19-24). Norge slo så Ukrania (32-19) og Nederland (35-13) slik at man ble kvalifisert til semifinale som lag nummer 2 i gruppe 2 i sluttspillet.

I semifinalen ble så Danmark knust 29-19 før Sverige var motstander i finalen. Den kampen vant Norge 25-20, og ble altså europamestere.

Norge fikk tre spillere på All-starlaget: Katrine Lunde Haraldsen, Gro Hammerseng og Heidi Løke. Toppscorer for Norge ble Heidi Løke med 40 mål. Det var Christina Neagu på Romania som laget flest mål totalt (53). Katrine Lunde Haraldsen hadde den beste redningsprosenten (47 prosent) og Tonje Larsen hadde flest blokkeringer/snapper (13 blokkeringer og 9 snappinger).

Norges tropp

Norge stiller med følgende spillere:

Målvakter: Katrine Lunde Haraldsen (Gyori Audi ETO KC) og Silje Solberg (Stabæk)

Linjespillere: Heidi Løke (Gyori Audi ETO) og Marit Malm Frafjord (Viborg)

Venstre kant: Camille Herrem (Byåsen) og Linn Gossé (Tertnes)

Bakspillere: Kristine Lunde-Borgersen (Vipers Kristiansand), Ida Alstad (Byåsen), Anja Edin (Larvik), Stine Bredal Oftedal (Stabæk), Karoline Dyhre Breivang (Larvik), Karoline Næss (Stabæk), Linn Jørum Sulland (Larvik), Ida Bjørndalen (KIF Vejen)

Flerposisjon kant/bakspillere: Linn-Kristin Rieglhuth Koren (Larvik) og Maja Jakobsen (Storhamar)

Gruppe A - Norges gruppe

Norge er i gruppe A sammen med Ukraina, Serbia og Tsjekkia.

Norge har møtt Serbia en gang, den 27.november i 2010. Den gangen vant Norge 30-25. Den gangen laget var Serbia og Montenegro så spilte Norge mot dem fire ganger. Det ga tre norske seire. Ukraina har Norge møtt 11 ganger. Ukraina har vunnet en gang (i 2003), og en kamp har endt uavgjort (2000). Tsjekkia har Norge møtt 39 ganger. Norge har vunnet 19 av kampene, mens to har endt uavgjort (her regnes kampene mot Tsjekkoslovakia med). Sist Norge tapte mot Tsjekkia var i 1986.

Serbia spiller på hjemmebane etter at Nederland trakk seg som arrangør, men var kvalifisert siden det kom på andreplass i sin pulje (gruppe 2, vunnet av Romania). Ukraina vant gruppe 7 (foran Spania), mens Tsjekkia kom på andreplass i gruppe 5 (bak Sverige). Ingen av de tre andre lagene i Norges gruppe var med i VM i 2011 eller OL tidligere i år.

Kampene:

4.desember 17.45 Ukrainia - Tsjekkia (TV 2 Zebra)

4. desember 20.15 Norge - Serbia (TV 2)

6. desember 18.15 Serbia - Ukraina (TV 2 Zebra)

6. desember 20.15 Tsjekkia - Norge (TV 2)

8.desember 18.15 Norge - Ukraina (TV 2 Zebra)

8.desember 20.15 Serbia - Tsjekkia (TV 2 Zebra)

Vurdering av gruppa: Norge er favoritter til å gå videre, men man skal se opp for Serbia på hjemmebane. Skal det komme en smell for Norge her så kan den komme i første kamp mot hjemmelaget Serbia. I Møbelringen Cup før lekene så leverte Norge relativt svake kamper mot Danmark (tap 27-31) og Frankrike (tap 22-23) før man slo Sverige (30-28). Likevel, med følgende plasseringer siden EM i 2006 i mesterskap så er det ikke rart Norge er favoritter: 1, 2, 1, 1, 3, 1, 1 og 1.

Du kan spille på håndball på Langoddsen

Gruppe B - Sveriges gruppe

Sverige er i gruppe med Frankrike, Danmark og Makedonia.

Makedonia spilte ikke i forrige EM, men kvalifiserte seg denne gangen etter en andreplass i gruppe 4 (bak Frankrike). Frankrike vant altså den gruppen, mens Danmark kom på andreplass i gruppe 6 (bak Kroatia). I høstens OL vant Frankrike sin innledene gruppe (Norges gruppe), mens Danmark ble slått ut i den samme gruppen. Frankrike ble slått ut i kvartfinalen.

Sverige var i finalen i sist EM (tap mot Norge). I VM i 2011 kom Sverige til 16delsfinalen, hvor de tapte mot Frankrike. Frankrike kom den gangen til finalen, hvor de tapte mot Norge.

Vurdering av gruppen: Det er tre gode lag i denne gruppa som kan vinne; Frankrike, Danmark og Sverige. Frankrike er nok best på papiret før kampene starter, og har en fordel av å starte mot Makedonia (sannsynlig seier).

Du kan spille på kampene under håndball-EM på Liveoddsen

Gruppe C

Gruppe C består av Kroatia, Tyskland, Ungarn og Spania

Kroatia vant sin gruppe foran Danmark, Tyskland vant sin gruppe foran Ungarn og Spania kom på andreplass i sin gruppe bak Ukrainia. Alle lagene deltok i sist EM (Danmark tapte bronsefinalen, Spania og Kroatia ble slått ut i sluttspillet mens Tyskland ble slått ut i innledene runde.

I OL i høst kom Spania til semifinalen, mens Kroatia kom til kvartfinalen (tapte mot Spania). I VM i fjor kom Spania på en tredjeplass, mens Kroatia røk ut i kvartfinalen (begge tapte mot Norge). Tyskland ble slått ut i innledene runde. Ungarn var ikke kvalifisert etter at de tapte playoff mot nettopp Tyskland.

Vurdering av gruppen: En ganske åpen gruppe, men Spania må kanskje være favoritten. OL-innsatsen var god, og bygger man videre på det kan det bli bra.

Gruppe D

Den siste gruppen er med Romania, Montenegro, Russland og Island.

Romania vant altså gruppe 2 foran Serbia, Russland kom på en andreplass i gruppe 3 bak Montenegro. Island fikk plass i EM etter at Nederland trakk seg som arrangør.

Russland kom til kvartfinalen i årets OL, mens Montenegro kom helt til finalen (tap mot Norge). I VM sist kom Romania til 16delsfinalen (tap mot Kroatia), Russland tapte mot Frankrike i kvartfinalen og Montenegro tapte i 16delsfinalen (mot Spania). Island tapte i 16delsfinalen mot Russland. Romania kom til semifinalen i EM i 2010.

Vurdering av gruppen: Dette kan være dødens gruppe hvor nok Island er det svakeste laget. Romania er sterke defensivt og Montenegro imponerte i høst. Russland har ny trener og skal være gode om man tror rapportene.

Spillere fra andre land som spiller i Norge

Danmark: Kristina Bille (Larvik)

Tyskland: Angie Geschke (Våg)

Nettavisen har journalist på plass i Serbia som vil gi deg daglige saker fra mesterskapet.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus