Foto: AaFK.no

Dyrere enn Jönssons superbande

Med hjelp fra en svømmelærer og en fiskehandler har Jan Jönsson og AaFK funnet drømmespissen.

Kommersielt

TIPPELIGATIPSET:
7.-PLASS: AALESUND

ÅLESUND (Nettavisen): Omdiskuterte Dedè Anderson var tidenes dyreste AaFK-kjøp, men forsvant sporløst etter 2006-sesongen. I mange år har AaFK hatt pengene klar til en ny dyr spissinvestering. Gang på gang har imidlertid «spissmidlene» blitt lagt på is til neste overgangsvindu. Frustrasjonen har vært stor hos den fotballinteresserte delen av Ålesund.

25. mars er datoen som er streket under enda flere ganger enn seriestartdatoen. Da kommer spissen som den trofaste AaFK-fansen har ventet så lenge på. Marokkanske Abderrazak Hamdallah går inn i historiebøkene som tidenes dyreste AaFK-spiller (1 million Euro) og skyver sagaen om Dedè Anderson enda litt lenger tilbake i de oransjes minner.

- Om det ikke er en lettelse, så er det i hvert fall veldig godt å endelig være i mål med spissjakten. Det har vært en lang prosess, forteller AaFKs klubbdirektør Henrik Hoff Nettavisen.

Han har fått mye ris av supporterne for manglende handlekraft i jakten på den sårt ønskede spissen. Få emner har opptatt AaFK-supporterne mer enn nettopp det, og mange har ment at AaFK kun har vært en klassespiss unna å være et topplag.

Annonse: Vinn tidenes fotballtur i Eurojackpot!

Nannskog, Alanzinho, Pall Gunnarson og Tchoyi
Daniel Nannskog er blant dem som har uttalt det. Han kostet Jan Jönsson lite da han ble hentet til Stabæk. Jönsson brukte i det hele tatt svært lite penger da han hentet firerbanden Nannskog, Veigar Pall Gunnarson, Alanzinho og Somen A Tcoyi og gjorde bærumsklubben til Norges beste.

Faktisk er Jönssons nye superspiss dyrere enn Stabæks forhenværende gullkvartett til sammen.

ÆRLIG: - Det er klart at fallhøyden blir større jo høyere prisen er, sier Janne Jönsson om kjøpet av Abderrazak Hamdallah.
ÆRLIG: - Det er klart at fallhøyden blir større jo høyere prisen er, sier Janne Jönsson om kjøpet av Abderrazak Hamdallah.

- Det er klart at fallhøyden blir større jo høyere prisen er. Samtidig var det nok litt tilfeldigheter som gjorde at jeg fikk hentet Alanzinho, Daniel, Somen og Veigar såpass billig, forteller Jönsson til Nettavisen, før han utdyper:

- Jeg kjente Daniel fra før av og følte han ikke helt hadde fått ut sitt potensial. Somen ville Odd selge og var derfor billig. Alanzinho hadde ikke spilt på noe høyere nivå i Brasil og ble veldig billig av den grunn, forklarer svensken.

-Trenger tid
Alanzinho brukte tid på å akklimatisere seg norske forhold og tilpasse seg den særegne norske spillestilen. Det samme gjorde Michael Barrantes da han kom til AaFK. Floppbenevnelsen ble tatt i bruk, men etter hvert ble de begge store tippeligaprofiler.

Jönsson tror noe lignende kan bli tilfellet med Hamdallah.

- Det tok tid med Alanzinho, og det vil ta tid med Hamdallah. Han skal tross alt inn i et nytt land, inn i en ny by, inn i en ny klubb og inn i ett nytt spillesystem, utdyper AaFK-treneren, som får vann i munnen av å tenke på sin tidligere elev.

- Det hadde vært veldig moro å få Alanzinho til AaFK, men han trives nok litt for bra i Tyrkia. Barrantes har den samme gode venstrefoten og et veldig bra tyngdepunkt også han. Utover det er de ulike spillertyper, men kvalitetsspillere er de begge.

På blokka til Monaco
AaFKs tilsynelatende evinnelige spissjakt har altså omsider fått en ende. Hamdallah er toppscorer i toppserien i Marokko og var blant tatt ut til Marokkos landslagstropp i Afrikamesterskapet. Tidligere har Monaco-direktør Tor-Kristian Karlsen uttalt at det ville være en bragd om AaFK skulle klare å hente Hamdallah og at marokkaneren har vært på blokka til Monaco.

- Han er dyr, men jeg frykter likevel ikke at han vil floppe, bare vi gir ham litt tid. Hamdallah er god i ulike faser i spillet. Han er bra feilvendt og også bra rettvendt mot mål. Han er en fotballklok spiller med mange spennende kvaliteter, beskriver Jönsson.

NYSIGNERING: Henrik Hoff tar klubbens nye marrokanske nysignering i hånden.
NYSIGNERING: Henrik Hoff tar klubbens nye marrokanske nysignering i hånden.

Han liker det han hittil har sett av 22-åringen. Allerede før Jönsson ble AaFK-trener, var klubben i gang med jakten på Hamdallah. Harald Aabrekk ble ansatt som speider for å få fart på spissjakten, og overgangen er et resultat av hardt arbeid over tid - samt litt hjelp fra en svømmelærer.

- At han ikke rekker seriepremieren er ikke helt gunstig, men slik er det bare. Jeg tror AaFK nå har funnet toppspissen som man har lett etter så lenge. Og da tenker jeg ikke bare på Hamdallah, men også Leke, sier svensken.

Mens AaFK ble oppmerksom på Hamdallah gjennom et tips fra en svømmelærer, var en fiskehandler sentral i Leke James’ overgang til tangotrøyene. Nå kan den eksotiske duoen bli en fryktinngytende spissduo i Ålesund.

Et plutselig luksusproblem på topp
20 år gamle Leke James ble hentet av Kjetil Rekdal før fjorårssesongen, men var skadet første halvdel av sesongen. I høstsesongen debuterte nigerianeren med å score på et magisk brassespark mot KF Tirana og avsluttet sesongen med fire mål på de fem siste kampene. I treningskampene i vinter har han fortsatt den fine trenden og scoret blant annet hat trick mot Nordsjælland.

- Leke har sett veldig bra ut. Det gjelder å ha spillere som kan putte mål jevnt og trutt, sier Jönsson, som ikke ser på det som noe problem å plutselig ha to meget gode spisser.

- Jeg tror det kan være plass til begge to. Vi kan enten spille med to spisser eller bruke en av dem i en annen rolle.

Om AaFK har vært på spissjakten nesten siden Dedè forsvant, har de likevel hatt gode spisser i stallen siden det. Tor Hogne Aarøy scoret 12 mål for AaFK i 2010, men har de siste to sesongene vært «big in Japan». Siden tidlig i januar har tometersmannen «prøvespilt» for AaFK.

- Aarøy er en spillertype som er veldig fin å ha i gruppa og i stallen. Jeg tror vi skal finne en rolle i laget også til ham. Vi jobber med å få på plass en best mulighet helhet, forteller Jönsson til Nettavisen.

Etter noen sesonger uten rendyrkede spisser og midtstopperen Edvard Skagestad på topp, kan AaFK nå plutselig gå inn i sesongen med tre habile spissemner.

TRIVES: - Jeg vet at Barrantes trives godt i AaFK, sier Janne Jönsson.
TRIVES: - Jeg vet at Barrantes trives godt i AaFK, sier Janne Jönsson.

Midtbanestjernene ville vekk
På midtbanen kan det imidlertid være i ferd med å skje en motsatt utvikling. Både Jason Morrison og Michael Barrantes skal angivelig ha uttrykt misnøye med AaFKs manglende ambisjoner og ønsket seg bort. Det avviser nå Jönsson.

- Jeg vet at Barrantes trives godt i AaFK, og at han var godt fornøyd med spillet vårt på La Manga og mot VIF. Jeg kan berolige AaFK-fansen; Barrantes trives og søker seg ikke vekk. Familien trives veldig bra i Ålesund, og det beste for alle parter er at han gjør det godt her. Kun gjennom gode prestasjoner kan han få muligheten i en større liga, mener Jönsson.

- Jeg har forhåpninger om å forlenge kontrakten med Barrantes. Også Morrison regner jeg med å ha med videre.

Barrantes og Morrison vil utvilsomt bli viktige også i årets AaFK-lag. Hittil i sesongoppkjøringen har imidlertid AaFK klart seg bra uten stjerneduoen.

- Det var nyttig å prøve seg uten Barrantes på La Manga. Den utfordringen klarte vi meget bra. Morrison har vi også klart oss bra uten i mange treningskamper, så det ser lyst ut. Når vi får disse og flere tilbake, blir det mer kvalitet og intensitet på trening, tror AaFK-treneren.

Attraktiv fotball
Derfor tror Jönsson det kan gå mot en bra AaFK-sesong. Men svensken ønsker ikke å gå for hardt ut, og fokuserer følgelig på prestasjoner og utvikling fremfor resultater.

- Det er mange interessante og lovende spillere i AaFK. Jeg ser absolutt likhetstrekk til Stabæk. Vi håper å få et bevegelsmønster og grunnspill som sitter på samme måte. I treningskampene har det sett bra ut, og jeg liker det jeg har sett av både hele klubben og byen, forteller Jönsson.

Han bedyrer altså at AaFK får beholde midtbanestjernene. Med spissen på plass betyr det er styrket AaFK-lag

- Totalt sett skal vi være styrket, ja. Så dette kan bli bra, håper Jönsson, som ikke ser på det som mer unaturlig å ta gull med AaFK enn da han klarte det med Stabæk.

- Når du spør det slik, bør det ikke være noe mindre forutsetninger for å ta gull i AaFK. Begge lag er unge eliteforeninger. AaFK har jobbet bra over tid og stabilisert seg. Men det er vanskelig å si hvor bra det kan bli når så mange av profilene ikke har vært med hittil. Når vi får flere av spillerne på plass, blir det spennende å se hvor gode vi egentlig er.

Vår analyse av AaFK:
Kjetil Rekdal fikk mye av æren for at AaFK vant to cupgull, tok en fjerdeplass i serien og kvalifiserte seg for Europa League tre sesonger på rad. Foran 2012-sesongen ble AaFK nevnt som en medaljekandidat av mange. Det var bare ett forbehold: De oransje og blå måtte skaffe seg en spiss.

Rekdal har forsvunnet, og det er naturligvis knyttet stor spenning til hvordan AaFK vil klare seg i tiden etter «I». Samtidig har de fått inn spissen som de har jaktet på i flere overgangsvinduer på rad. Det gjenstår imidlertid å se hvor lang tid Hamdallah bruker på å omstille seg og ta det norske nivået.

3586012

Men uansett om tidenes dyreste AaFK-signering blir en suksess eller ei, vil AaFK være styrket offensivt i 2013-sesongen. Spisstalentet Leke James viste prov på sitt store potensial da han omsider kom tilbake fra sin langtidsskade i siste halvdel av fjorårssesongen. Nigerianerens første spark på ballen blir av mange anset som tidenes mål på Color Line Stadion. Fire mål på de siste fem kampene og tre nye mål mot Champions League-deltakeren Nordsjælland på La Manga gir grobunn for optimisme.

I tillegg vil etter alle solemerker Tor Hogne Aarøy gjøre comeback i tangotrøya. Europas høyeste profesjonelle fotballspiller har fremdeles ekstremferdigheter og en spisskompetanse som er nyttig i ethvert lag. Hans lederegenskaper og erfaring er også sårt trengende i det unge AaFK-mannskapet, hvilket Rekdal etterlyste til det kjedsommelige i fjor.

Dermed behøver ikke AaFK lenger å bruke Edvard Skagestad eller noen av kantspillerne som midtspiss. AaFK har gått fra null til tre rene spisser, så fremt Aarøy-overgangen blir en realitet. Med ulike ferdigheter og spisskompetanser gir dette Jönsson en dimensjon, en konkurransesituasjon og noen valgmuligheter som Rekdal ikke var i nærheten av å kunne disponere.

Dermed tyder mye på at AaFK er styrket i fjor. Demar Phillips var en av mange som var skadet i store deler av fjorårssesongen og blir nesten som en forsterkning å regne i 2013. Landsmannen Tramaine Stewart var strålende da han først slo gjennom i fjor, og vil trolig utspille en langt mer fremtredende rolle i 2013 med en god sesongoppkjøring bak seg. Med lovende spillere som Christian Myklebust, Lars Fuhre og Kjell Rune Sellin i bakhånd ser AaFK uvanlig sterkt forspent ut offensivt.

Midtbanen har vært AaFKs sterkeste lagdel de siste årene. Og om Jönsson får rett i at Barrantes og Morrison blir med videre, er det ingen grunn til å si noe annet enn at AaFKs midtbane er blant ligaens sterkeste. Fredrik Ulvestad er en herlig blanding av Barrantes og Morrison og kan ta nye steg denne sesongen. Peter Orry Larsen og Fredrik Carlsen er to andre spillere som har vært innom U21-landslaget og som kompletterer denne sterke lagdelen.

Også defensivt har AaFK vært gode de siste årene. All den tid allsidige og anvendelige Enar Jääger nok en gang prøver lykken utenlands, er AaFK noe svekket defensivt. Andreas Nordvik er hentet inn og står for noen av de samme egenskapene med sin hurtighet og anvendelighet. Fjorårskaptein Daniel Arnefjord, som lenge var klubbens toppscorer i fjor, er langtidsskadd, noe som kan skape problemer. Dermed får Edvard Skagestad sjansen til å vise seg fram i sin opprinnelige posisjon som midtstopper.

Bakerst er Sten Grytebust fortsatt det ubestridte førstevalget. Den tidligere U21-landslagskeeperen fikk i vinter konkurranse av en annen forhenværende U21-landslagskeeper, Andreas Lie. Sistnevnte er nå utlånt til Hødd for å erstatte nåværende U21-landslagskeeper Ørjan Nyland. I går ble nok en tidligere U21-landslagskeeper, Lasse Staw, hentet inn som erstatter i AaFK. Dermed er AaFK godt forspente på keeperplassen.

AaFK har mange hurtige og teknisk dyktige spillere. Det impliserer at Jönsson vil forsøke å få til det kombinasjonsspillet som Stabæk var så kjente for. Så langt har det sett meget bra ut for tangotrøyene. Savnet etter en spiss er etter alle solemerker løst.

AaFKs andre akilleshæl de siste sesongene har vært skadene. I fjor slet AaFK med å fylle opp benken i mange kamper, til Rekdals store frustrasjon. Jönssons Stabæk var i sin tid kjent for det motsatte. Om skademarerittet har forlatt Ålesund, kan det bli en meget god AaFK-sesong. I motsatt fall er vi usikre på om AaFK-stallen er bred nok.

Plusser:
+ Har en av ligaens beste spillere i Barrantes. Er både en tilrettelegger og en målscorer. Har X-faktoren og er best mot de beste.

+ Har en av ligaens beste sentrale midtbaner med Barrantes, Morrison og Ulvestad. Orry Larsen og Carlsen er gode alternativer.

+ Har stor entusiasme og interesse rundt klubben. Riktig nok sank den noe i fjor høst, men troen er tilbake i Ålesund.

+ Driver sunt og har god økonomi. Nå er pengene omsider forvaltet i en ny spiss. Hamdallah, Leke og kanskje Aarøy gjør AaFK godt forspente på midtspissplassen. Stewart og Phillips er også kvalitetsspillere i angrepet.

+ Unge og sultne spillere. De etterlyste utvikling under Rekdal. Med Jönsson ved roret er gnisten tilbake.

Minuser:
- Har tradisjonelt vært gode defensivt, men bredden burde vært større i forsvaret.

- Effektiviteten har vært AaFKs store akilleshæl. Leke er spennende, men sløser bort mange sjanser.

- Vil Hamdallah passe inn i norsk fotball? 1 million Euro på én spiller er et sjansespill. Med den prislappen vil supporterne fort bli utålmodige om han ikke leverer sporenstreks. Marokkaneren kommer dessuten ikke før 25. mars; da er sesongen allerede i gang.

- Bortebanespøkelset var større enn noen gang i fjor. I sedvanlig stil har AaFK spilt majoriteten av treningskampene i Ålesund. Løser de bortebanegåten i år?

- Skadeproblematikken har bare økt og økt de siste årene. Også i vinter har mange spillere vært indisponible. Vil AaFKs evaluering gi resultater?

- Manglende erfaring og lederskikkelser. Etter 4.-plassen i 2010 mistet AaFK lederne Lindegaard, Arneng og Aarøy. Nå kan sistnevnte være tilbake.

Vårt tips: 7. plass
Jan Jönsson om tipset:

Det høres ut som et ganske greit tips i mitt hode. Vi har hatt mange skader, så jeg synes det er vanskelig å plassere oss før vi får flere spillere tilbake. Selv er jeg mest opptatt av prestasjoner og spillerutvikling.

Se opp for: Abderrazak Hamdallah

22-åringen fra Marokko er toppscorer i hjemlig serie for bunnlaget Olympique Safi. Hamdallah har vært på blokka til Tor-Kristian Karlsens Monaco og flere andre anerkjente europeiske klubber. Han har bøttet inn mål for Marokkos aldersbestemte landslag og var blant annet med Marokkos A-landslag til Afrikamesterskapet. Hamdallah beskrives som allsidig spisstype, som både er sterk og god feilvendt, men også hurtig, god med ball og en god avslutter. Forventningene er store til tidenes dyreste AaFK-spiller.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS

Annonse: Vinn tidenes fotballtur i Eurojackpot!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus