Foto: Getty Images / All Over Press

Big Sam, Big Andy og Little Joe

West Ham kommer nok ikke til å overraske mange i år, verken positivt eller negativt.

Kommersielt

West Ham United F.C.
Grunnlagt: 1895
Hjemmebane: The Boleyn Ground (35 016), flytter til Queen Elizabeth Olympic Park
Rivaler: Tottenham, Millwall, Chelsea
Plassering 2012/13: 10.-plass

Manager: Sam Allardyce
Det du kanskje ikke visste om Sam Allardyce, er at han var en meget habil forsvarsspiller. Han spilte for lag som Bolton, Sunderland, Millwall (!), Coventry, Huddersfield, WBA og Limerick. I sistnevnte klubb var han også spillende manager. I 1992 tok han midlertidig over Preston North End før han fikk sin første egentlige fulle managerjobb i Blackpool i 1994. Der var han i to år før han tok over Notts Conty. Året var 1997. To år senere var det Bolton, hvor han ble fram til 2007. Ett år i Newcastle fulgte, før det ble Blackburn fra 2008 til 2010. Han ble West Ham-manager i 2011. Erfaring har han nok av. Suksess har det kanskje ikke vært mye av, men Big Sam leverer gode nok varer. For West Ham har han en vinnerprosent på 43,01. Det er nesten like bra som han hadde som manager for Blackpool, og bedre enn i Bolton.

Spillere inn:
Andy Carroll (Liverpool)
Danny Whitehead (Stockport)
Adrián (Real Betis)
Razvan Rat (Shaktar Donesk)

Spillere ut:
Robert Hall (Bolton)
Jake Larkins (Leyton Orient)
Carlton Cole
Gary O'Neil
Jack Powell
Jami Rafati
Eoin Weaken

Vurdering overganger:
Andy Carroll er vel sommerens store signering for West Ham. God business er det vel også med en spiller som kostet 35 millioner pund i 2011. Selv om Big Sam satte overgangsrekord for West Ham er det nok et godt kjøp for London-laget. Danny Whitehead er et ungt spisstalent fra Stockport.

Målvakt Adrian er en spennende tilvekst fra Real Betis. 26-åringen slo igjennom på det spanske laget forrige sesong med imponerende spill. Han kan bli spennende å følge med på. Razvan Rat er en rumensk venstreback med mye erfaring (32 år, 89 landskamper).

Det går også rykter om (i skrivend stund) at Sam Allardyce vil ha Stewart Downing til å slå innlegg på hodet til Andy Carroll.

Målvakter:
Finske Jussi Jäskeläinen var målvakten til West Ham i fjor. Den nå 38 år gamle målvakten holder fortsatt, og er jo en spiller Sam kjenner godt fra før. I år får han konkurranse fra nyinnkjøpte Adrian. Hvem som faktisk blir målvakt i serien er fortsatt usikkert. Jäskeläinen stod mot Sporting, mens Adrian holdt nullen mot Braga.

Irske Stephen Henderson er tredjekeeper.

Forsvar:
Guy Demel (29 kamper), James Collins (30 kamper), Winston Reid (37 kamper) og Joey O'Brien (33 kamper) var forsvarsspillerne med flest starter forrige sesong. I treningskampen mot Sporting startet O'Brien, Taylor, Tomkins og Reid, mens Demel, Rat, Collins og Tomkins utgjorde kvartetten mot Braga.

Visekaptein Winston Reid virker som den sikreste bakover for West Ham. 25-åringen med u-landskamper for Danmark og a-landskamper for New Zealand er en solid og god stopper. Om det blir Tomkins eller Collins som spiller ved siden av, virker foreløpig ikke helt bestemt. Tomkins, fra egen stall, har vært en spiller mange har ventet på at skal få det skikkelige gjennombruddet (han har en haug med aldersbestemte kamper og var også OL-spiller for Storbritannia). Kanskje kommer gjennombruddet som 24-åring?

Walisiske James Collins spilte godt etter at han kom fra Villa før forrige sesong. Ivorianeren Gy Demel har hatt to helt greie sesonger i West Ham, men man forventet kanskje litt mer av høyrebacken etter overgangen fra Hamburger SV. Irske O'Brien spiller også høyreback i utgangspunktet. Rat kommer nok inn for å ta venstrebackplassen. 32 år gamle George McCartney er også venstreback, men slet med skader etter overgangen i fjor.

23 år gamle Jordan Spence var også en såkalt heit ungdomsspiller som man trodde ville bli stor, men som foreløpig ikke har fått sitt gjennombrudd. En som derimot kanskje kan få det i år, er Danny Potts.

West Ham har en spennende miks av ung og gammel. Solid er det i hvert fall, og kanskje blir dette året hvor Tomkins blir offer for en sesong med overgangsrykter? West Ham er jo produsent av en god del gode spillere rundt omkring i Premier League ...

Midtbane:
Mohamed Diamé og Mark Noble tok seg av det defensive mens Kevin Nolan var offensiv på midten sammen med Ricardo Vaz Te og Matt Jarvis på vingene i fjor. I januar hentet man Joe Cole fra Liverpool.

Diamé var veldig god i fjor, og mange klubber ville gjerne ha ham. Fortsatt er han i West Ham, noe Allardyce og fansen nok er glade for. Mark Noble er også et produkt fra egen stall, og vil vel snart vurdere å spille for Irland om han ikke får landskamp for England (han kan spille for Irland, men har 47 aldersbestemte kamper). 26-åringen er i hvert fall en solid og god midtbanespiller.

Kaptein Kevin Nolan har vært god for West Ham etter overgangen fra Newcastle. En spiller Big Sam virkelig liker, og han har vel klippekort på laget. Ikke at han ikke fortjener det.

Matt Jarvis er en kantspiller som mange har ofte sagt at er et stort talent, i hvert fall for en del siden. Helt det store har det kanskje ikke blitt enda, men Jarvis har det vel i hvert fall bedre i West Ham enn i Wolves i League One (han forlot Wolves i fjor).

Apropos egne talenter i West Ham så venter vel både fans og walisere på at Jack Collison skal virkelig vise hva som bor i ham. Kun fem kamper fra start forrige sesong (12 innbytter).

Vaz Té er spiss/kantspiller og var god etter overgangen fra Barnsley i januar 2012. En spennende spiller som kanskje har blomstret litt sent. På kanten (og i forsvar) på venstresiden har man Matthew Taylor. 31-åringen har levert mye gode varer for West Ham. Målvaktene liker i hvert fall ikke de gangene han kommer på skuddhold.

Unge Ravel Morrison (20 år) kom fra Manchester United i januar 2012, men har ikke slått gjennom for West Ham foreløpig. Han spilte på utlån i Birmingham sist sesong (etter sigende med en del holdningsproblemer). Han har talentet, så spørs det om han noen gang får det ut.

Alou Diarra har klaget siden han kom til West Ham, og ble leid ut til Rennes i januar. Uten at det gikk alt for bra. Hvor lenge han er i West Ham, og om han får noen sjanser er vel usikkert. Franskmannen med 44 landskamper har tidligere vært i Liverpool (uten å spille en kamp) i England.

Ellers har man ungguttene George Moncur og Elliot Lee.

Oppsummert: Dette er en fin-fin midtbane. En del spillere som kanskje må bevise litt mer enn de har gjort i de siste sesongene (Joe Cole, Diarra (hvis han fortsatt spiller i klubben), Jarvis og Collison. Diamé og Noble er gode.

Angrep:
Quiz? Hvem var toppscorer for West Ham foregående sesong?

Svar: Kevin Nolan.

Quiz: Hvilke lag over West Ham på tabellen laget færre mål forrige sesong?

Svar: Ingen.

Andy Carroll er et fint kjøp, men han har kun laget mange nok mål for Newcastle i 1,5 sesong. Modiibo Maïga har heller ikke vist seg som en stor målscorer, verken fra ving eller spissplass. Han kom likevel på tredjeplass på totallisten over scoringer for laget sist sesong, med fire.

Og det er faktisk det når det gjelder spisser (Vaz Te kan også være spiss).

Big Sam satser nok på at Carroll skal holde seg skadefri, og at man får til et angrepsspill hvor kantene kan fôre den store spissen med baller hvor han enten scorer selv eller får hjelp av Nolan. Det kan fungere, det.

Vårt tips: 10.plass
West Ham taper ikke mange kamper. Fra mars til sesongslutt tapte laget to kamper, borte mot City og Everton. Vi tror det fortsetter litt der det slapp for laget som har forsterket seg ved å at man vet at Carroll er West Ham-spiller, og med en fin signering i mål. Det laget håper å unngå, er vel en like kald vinter som det var forrige sesong. Fra 19.november til 1.mars vant laget tre kamper, tapte ti og spilte to uavgjort.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus