TABELLTIPSET: 8. PLASS: SARPSBORG 08
(Plassering i fjor: 11. plass)

Det kom som et sjokk på hele Fotball-Norge da stortalentet valgte å forlate Stabæk til fordel for mindre profilerte Sarpsborg i mars i fjor.

20-åringen fikk ikke spille der han mente han var best, som sentral midtbanespiller, og situasjonen utviklet seg til å bli et problem.

Daværende Stabæk-trener Bob Bradley ble så irritert at han offentlig refset unggutten for å være kravstor.

- Den eneste grunnen til at det er en diskusjon rundt det (posisjonen), er at Anders og faren hans har gjort det til en diskusjon. 95 prosent av fotballspillere i verden ville vært sjeleglad for muligheten til å spille fast på dette nivået i en alder av 19. Skulle tro det betydde noe for en ung spiller, men for Anders ble det for mye fra forskjellige kanter og han klarte ikke putte det til side. Nå får han prøve seg i en annen klubb, og så får vi se, uttalte Bradley til Budstikka den gangen.

Under et år senere er fasiten slik:

Trondsen er blitt en av østfoldingenes viktigste spillere, som sentral midtbanespiller, og spilte 24 kamper forrige sesong. Han er sett på som en av Norges mest lovende spillere, er inne i U21-landslagstroppen som vanlig og har nå kamper for alle aldersbestemte landslag fra G15 og oppover.

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg dro til Sarpsborg. Jeg spilte faktisk spiss i Stabæk også, hele vinteren der, så det var ikke bare-bare å være der på den tiden. Men jeg er glad for å være her nå og gjorde rett valg, sier Trondsen til Nettavisen i dag.

- Hvordan er forholdet til Bob Bradley?

- Bob Bradley er en veldig flink fotballtrener, sier han og lar svaret henge i luften.

- Hadde ikke tro på ham

I Sarpsborg hadde de så stor tro på ham at de fikk forhandlet til seg en femårskontrakt.

Men ifølge sportssjef Thomas Berntsen var det tilfeldig at de vant kampen om stortalentets signatur.

- Jeg var på La Manga sammen med, ikke agenten, men en som var tett på ham. Og det foregikk et spill rundt ham i forkant, og klubber mye større enn oss var på banen. Men plutselig falt den ene etter den andre klubben fra. Plutselig fikk én klubb dårlig økonomi, den andre ditt og datt, og da sto vi der og sa: «Vi er klare, vi». Og da fikk vi han. Stabæk hadde ikke tro på ham, minnes Berntsen overfor Nettavisen i dag.

Trondsen er en av få spillere klubben har kjøpt de siste sesongene. Rundt 1,7 millioner kroner betalte sarpingene for å frigjøre ham fra Stabæk.

Og allerede begynner det å se ut som meget bra butikk av den veldrevne klubben.

- Når man er på U21-landslaget og gjør det bra der, er det alltid noen som rasler med sablene. Men vi har kontrakt med Trondsen til 2019, og ser for oss at han blir værende en stund. Vi må ikke selge, og har penger på bok, men ser for oss at han tar de stegene som gjør at det blir et salg på et eller annet tidspunkt. Men jeg tviler på at det skjer i 2016, sier Berntsen.

- Selges ikke i Norge

Femårskontrakten de undertegnet i 2015 kan bli gull verdt om Trondsen fortsetter utviklingen.

- Ja, men det var helt avgjørende for oss siden vi skulle bruke penger og kjøpe ham. Det er ikke så mange spillere vi kjøper. Og selv om vi ikke må selge, er det viktig at vi får et salg innimellom for å fortsette satsingen, sier Berntsen.

- Og trolig vil han selges for mer enn 1,7 dere betalte?

- Ja, og derfor er det lite trolig at vi selger ham i Norge. Det tror jeg ikke, sier Berntsen.

Sarpsborg-trener Geir Bakke flirer lurt når Nettavisen ber han vurdere Trondsens ferdigheter. Etter litt betenkningstid sier han følgende:

- Han er i ferd med å bli en god tippeligaspiller. Men jeg gidder ikke å påberope han som en veldig god tippeligaspiller ennå, sier Bakke.

- Hvorfor ikke?

- Nei, for han har fortsatt en vei å gå. Og skal han spille sentralt, må han bli enda bedre i den rollen. Han må bli enda «softere» i mottakene, han må åpne seg og bruke begge beina litt mer, ikke være så avhengig av venstrebeinet sitt. Men han har et driv over seg og mulighet til å passere et midtbaneledd alene. Og den biten må vi få utnyttet enda mer. Men han må ta enda flere registreringer av hvordan verden ser ut rundt ham inne i banen der, få kjappere kontroll og oversikt, sier Bakke.

Vil bli mer sjef

Sarpsborg-sjefen legger til at Trondsen er imponerende reflektert om hva han må bli bedre på selv.

- Han er veldig flink til å se hvordan alt henger sammen når det gjelder kampbilde, kamprytme og sånne ting. Derfor ser jeg heller ingen begrensninger for hvor god han kan bli. Men foreløpig får vi nøye oss med at han er blitt en etablert tippeligaspiller, sier Bakke, vel vitende om at unge spillere ofte har lett for å la seg rive med når ting går bra.

Selv føler Trondsen at han tar nye steg hele tiden.

- Høstsesongen var veldig bra, og den vil jeg gjerne bygge videre på. Jeg må samtidig bli mer sjef, da er det lettere å vise seg mer frem. Da blir man mer synlig, og det er noe jeg må jobbe med videre, sier han.

- Hvordan jobber man for å bli mer sjef?

- Jeg må ta mer ansvar på trening. Jeg har alltid vært den yngste, men nå begynner jeg å bli litt eldre, jeg også. Da er det på tide å vise dem som kommer opp at jeg har mye erfaring. Prater jeg mye på trening, kommer det i kamp også, mener han.

- Du er en del av en spennende generasjon norske spillere, men andre får mer oppmerksomhet enn deg. Føler du deg litt bortgjemt i en lite profilert klubb som Sarpsborg?

- Jeg har alltid slått «unnenfra» og opp, og har alltid hatt en jevn utvikling. Jeg føler ikke at jeg blir bortgjemt her. Jeg har prestert bra når jeg har fått sjansen på U21, og viser at jeg har nivået inne, og det er det viktigste for meg. Så får heller PR komme etter hvert, sier han.


Analyse av Sarpsborg:

Sarpsborg 08 er et av lagene som er vanskeligst å tippe. Tosifret antall nykommere og mange usikre kort gjør at blåtrøyene er et skikkelig wildcard før sesongen setter i gang.

Men det ser unektelig spennende ut i Østfolds eneste tippeligaklubb akkurat nå. Nykommere som Alexy Bosetti og Jonas Lindberg ser bra ut og kan bli viktige bidragsytere denne sesongen.

De har et helt nytt keeperteam i Sarpsborg denne sesongen. To norske og talentfulle keepere Arild Østbø og Anders Kristiansen skal kjempe om å vokte buret for blåtrøyene, og begge har potensial i bøtter og spann. Men spørsmålet er om de kan prestere på et jevnt og høyt nivå over tid i Tippeligaen. Foreløpig virker det som at Kristiansen har et grep om keeperplassen, i hvert fall om man skal legge treningskampene til grunn og prestasjonene der.

I den bakre fireren ser nykommer Jakob Glesnes ut som et interessant bekjentskap. Midtstopperen, som Geir Bakke sammenligner med Vegard Forren, har en fascinerende ro over spillet sitt og har spilt mye i midtforsvaret i vinterens treningskamper. Ellers kan kaptein Ole Heieren Hansen og ringreven Anders Østli bekle stopperposisjonene, og bredden der er god.

Nykommerne Henri Toivomäki og Kristinn Jonsson har også sett ut som solide tilvekster til Sarp-forsvaret i vinter og kan bekle hver sine backer, og velkjente navn som Joachim Thomassen, Alexander Groven og Kjetil Berge sørger for valgmuligheter.

Joachim Thomassen har spilt mye på midtbanen i vinter, og er en del av en erfaren og spennende konstellasjon der. Meget lovende Anders Trondsen, dyktige Steffen Ernemann, erfarne Tor Øyvind Hovda og arbeidshesten Kristoffer Tokstad sørger for god dekning.

Fremover på banen ser det meget bra ut. Danske Patrick Mortensen er av høy tippeligakvalitet, og nykommerne Jonas Lindberg og Alexy Bosetti (75 Ligue 1-kamper) har sett meget bra ut i vinter.

Lagets største styrke er bredden, Sarpsborg er godt besatt på de fleste plassene og har en fint sammensatt stall. De har også fått inn en del fart i laget, men har mindre rutine enn tidligere.

Vi tror det går mot en sesong som middelhavsfarer for Geir Bakkes mannskap.

Plusser:

+ Har en sportssjef i Thomas Berntsen som evner å finne gode spillere
+ Har dobbel dekning på alle plasser
+ Alexy Bosetti kan bli en hit hvis han kommer i form
+ En av Tippeligaens mest spennende spisser i Patrick Mortensen.
+ Anders Trondsen kan prege kamper fra sin midtbaneposisjon

Minuser:

- Har mindre rutine i laget enn tidligere
- Lite kontinuitet i laget, mange nye spillere
- Har ingen klar førstekeeper som kan vinne kamper på egenhånd
- Har slitt med å avgjøre kamper. Hele ti uavgjorte i fjor.

Se opp for:

Jonas Lindberg. Den 26 år gamle svensken kom fra Superettan i vinter og har levert flere gode prestasjoner. Har en evne til å komme til målsjanser, og kan fort bli en mann som avgjør kamper for dette Sarpsborg-laget. Har vist at han kan samarbeide godt med Mortensen på spissplass.

Geir Bakkes kommentar til tipset (8. plass):

- Vi takker for det. Hvis omverden tipper oss igjen over budsjettabellen, er vi fornøyd med det. Da viser det at folk har tro på det vi holder på med. Vi sikter innenfor det segmentet selv og har lyst til å være på topp ti. Da er åttendeplass innenfor, sier Bakke og smiler.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Brice Wembangomo (tilbake fra lån hos Kvik Halden)
Arild Østbø (Viking)
Anders Kristiansen (Bryne)
Henri Toivomäki (Lahti)
Kristinn Jonsson (Bredablik)
Jakob Glesnes (Åsane)
Jonas Lindberg (Ljungskile)
Tor Øyvind Hovda (Åtvidaberg)
Jon-Helge Tveita (Bryne)
Tobias Heintz (eget juniorlag)
Anders Østli (gratis, FC Vestsjælland)
Alexy Bosetti (Lån fra Nice frem til sommeren)
Matti Lund Nielsen (OB)

UT:
Andreas Nordvik (Esbjerg)
Claes Kronberg (Viking)
Martin Thømt Jensen (FFK)
Martin Wiig (Bodø/Glimt)
Peter Kovacs (Sandefjord)
Martin Hoel Andersen (Kvik Halden)
Amin Askar (lån avsluttet, Sanliurfaspor)
Badr Rahhaoui (kontrakt utløpt)
Habib Bellaid (kontrakt utløpt)
Simen Brenne (kontrakt utløpt)
Tom Erik Breive (kontrakt utløpt)
Barry Maguire (kontrakt utløpt)
Bojan Zajic (kontrakt utløpt, Sandnes Ulf)
Duwayne Kerr (kontrakt utløpt)
Lasse Heinze (lagt opp)
Olav Øby (lånt til Strømmen ut sesongen)
Kamer Qaka (lånt til Kristiansund ut sesongen)

Sarpsborg 08s treningskamper
Sarpsborg 08 - IFK Göteborg 0-1
Sarpsborg 08 - Lillestrøm 0-2
Sarpsborg 08 - Start 1-2 (Bosetti)
Sarpsborg 08 - Rubin Kazan 1-3 (Nielsen)
Sarpsborg 08 - Dalian Yifang 4-1 (Lindberg, Mortensen, Bosetti 2)