TABELLTIPSET: 11.-PLASS - BRANN:
(I fjor: 2.-plass, Obosligaen)

Han er ferdig med det han kaller for «første fase» etter at han tok over et skadeskutt Brann som i mai i fjor lå nærmere nedrykk til 2.divisjon enn opprykk til Tippeligaen. Men selv om Lars Arne Nilsen klarte det han ble hentet til klubben for å gjøre, å rykke opp til Tippeligaen, vet han at jobben på langt nær er gjort.

Han snakker engasjert om sin kjærlighet for klubben og sin ekstreme motivasjon for å få Brann tilbake til toppen av norsk fotball når Nettavisen møter ham ved en bassengkant på La Manga.

- Jeg er født og oppvokst like utenfor Bergen og jeg vet hvordan det er. Det er hjertet som styrer hjernen der. Det blir mye trykk og det er en vanvittig entusiasme, lidenskap, glød og energi. Det er et sykt potensial i byen hvis man greier å vinne kamper og klarer å nærme oss toppen av norsk fotball igjen, sier Nilsen til Nettavisen, før han utdyper:

- Det er sånn i Bergen at hvis Brann taper og gjør det dårlig, blir det flere sykemeldinger, og hvis vi vinner seriegull, får vi flere unger i byen. Sånn er det. Ingen byer er som Bergen. Det er det som pirrer så sykt med å kunne få klubben tilbake til toppen av norsk fotball. Det er en vanvittig motivasjon i det, forklarer Brann-treneren.

Men klubben har et stykke å gå før de er der, og det vet Nilsen.

- Hadde alt å vinne

Han gjennomførte en rekke endringer allerede da han tok over jobben til Rikard Norling i fjor vår. Spillergruppen han møtte var totalt blottet for selvtillit og ikke godt nok trent.

- Det var veldig spesielt å komme inn. Brann lå på 10. plass, og det er klart at Brann ikke skal ligge på 10. plass i Obos-ligaen. Det var et veldig mentalt slitent lag, forteller Nilsen.

Den nye treneren endret raskt på spillestilen, økte treningsmengden, og jobbet med å omstille gruppen mentalt. Det siste gjorde han ved å bløffe spillerne.

- Det gjaldt å få oss i en utfordrerposisjon. Det gjorde vi ved å senke kravene. Kravet var direkte opprykk, men jeg fortalte at «vi ligger på 10. plass og får vi maks ut av det her, så kan vi klare kvalik. Vi kan faktisk klare opprykk, men da blir det via kvalik. Direkte opprykk kan vi bare drite i». Det var det jeg sa, men det var ikke det jeg tenkte, sier Nilsen lurt.

For han hadde hele tiden troen på at direkte opprykk var mulig.

- Jeg var overhodet ikke stresset i det hele tatt. Jeg hadde alt å vinne. Det kunne ikke bli verre. Det kan ikke bli verre enn å tape 4-1 mot Levanger eller spille 2-2 mot Nest Sotra. Jeg tenkte at dette var en jobb hvor jeg hadde alt å vinne, forteller Nilsen.

Samtalen med spillerne og endringene han gjorde fungerte. 21. oktober 2015 var Brann igjen klare for Tippeligaen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spillerne blir «overvåket»

I vinter har han fortsatt å jobbe med det han startet på forrige sesong. Nilsen krever profesjonalitet fra spillerne sine og det er ikke lenger noen mulighet til å sluntre unna i Brann – det har han selv sørget for.

Samtlige spillere har blitt utstyrt med en chip som de har blitt pålagt å bruke under hver eneste treningsøkt slik at Nilsen og hans støtteapparat kan overvåke hvordan de ligger an formmessig og hvordan spillerne har prestert både på treningsfeltet og under egentrening.

- Vi må bli bedre enn vi var i fjor hvis ikke så blir vi ikke værende i Tippeligaen. Vi er nødt til å bli bedre. Vi har trent på grensen, tror jeg. Vi har kjørt et veldig tøft program som vi har kontrollert med «chiper». De kan ikke snike seg unna og det har jeg ikke inntrykk av at de vil heller, sier Nilsen.

Han har siden han tok over snakket om en toppidrettskultur som han er fast bestemt på å få plantet inn i Brann. Selv om han er tydelig på at det er egenskapene med ballen som er det viktigste, legger han ikke skjul på at han synes det har blitt jobbet for dårlig med det fysiske, og det gjelder ikke bare i Brann.

- Det er ferdighetene med ball som avgjør kamper, men det fysiske må ligge i bunn. Der tror jeg vi har litt å hente. Jeg tror det gjelder veldig mange klubber i Norge. Uten at jeg har svar på hva som foregår rundt omkring, har jeg følelsen av at man kan bli enda mer «fit». En tippeligaspiller i Norge skal være gjennomtrent når det gjelder både styrke, løpskraft og fart, forteller Nilsen engasjert.

- Se i Premier League

Brann-treneren mener man må starte med den fysiske jobbingen på et tidlig stadie.

- Hvis du ser de aldersbestemte landslagene spille, så er motstanderne våre mye bedre trent. De er mye mer fysisk sterke og tøffere, men hvorfor er de det? Nordmenn skal være råsterke. Hvorfor er ikke vi bedre fysisk trent? Det er det enkleste man kan gjøre noe med. Jeg mener at våre gutter skal være best trent, men det er vi ikke.

- Se i Premier League, de er så godt trent. Der vil jeg at vi skal være. Jeg tror man kan trene mye fysisk og at man kan starte tidlig med det. Det vanskelige i fotballen er genialiteten med ball, det er det vanskelige. Det enkle er det fysiske. Det er bare å gjøre jobben, det, forklarer Nilsen.

Hans engasjement for fysisk trening har spillerne hans allerede fått merke, og til tross for at laget nå trener hardere, har det blitt tatt godt imot.

- Det har ikke vært noe problem. Det er en veldig fin gruppe. Jeg er strålende fornøyd med responsen. Det må være toppidrettskultur. Jeg vil aller helst ha spillere som tenker fotball døgnet rundt. Som står opp om morgenen og tenker «hva skal jeg gjøre i dag for å bli best mulig». Det vil jeg ha, forteller han.

For i det lange løp er ikke Nilsen i tvil om at det er verdt det.

- Man forsaker mye som toppidrettsutøver, men man får så vanvittig mye igjen. Det å lykkes på Stadion, vinne kamper, få med seg publikum, hele byen og virkelig være en del av det. Det må være fantastisk. Det er det som driver meg. Vi skal få det til, vi skal ha gullet tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Analyse av Brann-laget:

Brann har et lag med mange «store» navn, men spillerne har underprestert voldsomt de siste årene. Det kan imidlertid se ut som at Lars Arne Nilsen har fått liv i enkelte av nøkkelspillerne. Brann-laget hadde store problemer defensivt under Rikard Norling, men Nilsen har lagt om til 4-3-3 og gjort flere endringer som har ført til at de rødkledde ser mer solide ut bakover på banen enn på lenge. Så gjenstår det å se hvem som skal score målene for Brann. Selv om man ikke skal legge for mye i treningskamper, har det vært tydelig at Brann må heve seg foran mål.

Ser vi på Branns trolige startellever, finner vi mange kjente spillere som er sultne på å revansjere seg etter forrige periode i Tippeligaen.

Bakerst på banen har Brann grei dekning på keeperplassen. Piotr Leciejewski kan på sitt beste være en fantastisk keeper, men kan variere stort i prestasjonene. Polakken er svak med ballen i beina, noe som kan skape farlige situasjoner imot. Leciejewski konkurrerer med amerikanske Alex Horvath om keeperplassen. Amerikaneren ble hentet til klubben av Norling før fjorårssesongen, men har til gode å overbevise.

Vadim Demidov og Bismark Acosta danner lagets stopperpar, og de ser ut til å trives sammen. Lars Arne Nilsen har hatt stort fokus på å få orden på det defensive, og med backene Ruben Kristiansen og Amen Nouri har han fått på plass en brukbar forsvarsfirer. Demidov har slitt stort med skader siden han signerte for Brann, men den tidligere utenlandsproffen virker å være i fremgang. De nevnte backene er kanskje ikke av det mest fargerike slaget, men de oppleves som to trygge backer. Etter en noe skuffende periode i Vålerenga, fikk Kristiansen seg et lite løft i Brann forrige sesong, og fortsetter han fremgangen blir han en viktig mann for Nilsen.

Kristoffer Barmen, Fredrik Haugen og Sivert Heltne Nilsen utgjør trolig Branns midtbanetrio, men de kan få konkurranse av nyinnkjøpte Remi Johansen. Heltne Nilsen er en hardtarbeidende spiller som gir Brann trygghet på midtbanen, mens Haugen og Barmen varierer i prestasjonene. Barmen har vist klare svakhetstegn offensivt og Haugen må bli enda klokere i de avgjørende fasene av spillet. Sistnevnte har vist at han har gode ferdigheter, men må klare å bli enda mer stabil. Remi Johansen er vi litt usikre på. Han hadde ingen spesielt god sesong for Tromsø i fjor, men ble sett på som en lovende spiller tidligere i karrieren. Kanskje kan et klubbskifte være det som skal til for at Johansen kan få ut sitt potensial. Johansen er en hardtarbeidende type som vil kunne passe godt inn som indreløper i Nilsens 4-3-3-system.

Den fremste rekken består trolig av Daniel Braaten og Erik Huseklepp på kantene, mens Mads Hvilsom er hentet inn på lån som spiss.

Braaten hadde ingen god sesong for Vålerenga i fjor, men har sett lovende ut på trening for Brann. Er han sulten nok, så vet vi at han kan skape problemer for mange forsvarsspillere i Tippeligaen. Spørsmålet er bare om han er det.

Erik Huseklepp er blant stjernene i klubben som har underprestert de siste årene, men som har jobbet hardt for å slå tilbake. Spilleren har kun ett år igjen av kontrakten med Brann og må overbevise hvis han skal få bli i klubben. Den tidligere landslagsspilleren har endret eget treningsopplegg før denne sesongen, og det blir spennende å se om han komme tilbake på nivået han har vist tidligere.

På topp er det altså danske Hvilsom som er hentet inn for å score mål. Foreløpig virker det som dansken har et stykke igjen til han er på nivået han viste i Danmark da han scoret 16 ganger i Superligaen i 2014-15-sesongen.

I tillegg er det verdt å nevne at Deyver Vega fra Costa Rica skal være svært nære en overgang til Brann. Den offensive kantspilleren har flere landskamper for Costa Rica og det vil bli spennende å se hva han kan tilføre laget hvis han signerer for klubben.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er vanskelig å vurdere Brann. Laget er fullt av spillere som har vært på et høyt nivå tidligere, men som de siste årene har skuffet. Hvis imidlertid spillerne responderer bra på Lars Arne Nilsens knallharde treningsregime, så kan Brann fort overraske. Likevel er det fortsatt noen hakk opp til de aller beste, og vi regner med at laget fra Bergen må konsentrere seg om å unngå nedrykk denne sesongen.

Plusser:
- Lars Arne Nilsen har fått opp den fysiske kapasiteten i laget.
- Flere av nøkkelspillerne virker å være i bedre slag enn på lenge.
- Brann-fansen. Få som er mer engasjerte i Norge, og når laget er i flytsonen fungerer publikum som en 12. mann.

Minuser:
- Liten bredde i troppen. Er svært sårbare for skader på nøkkelspillere
- Brann-fansen. Få som er mer engasjerte, men det er på godt og vondt.I dårlige perioder kan det være krevende for laget å spille foran sinte bergensere.
- Laget virker å mangle solide målscorere i laget.

Vårt tips: 11. plass

Lars Arne Nilsen om tipset:
- Jeg har ikke noen kommentar til det egentlig. Vi har startet på noe og jeg håper vi kan få fullført det, at vi får litt ro til å gjøre det. Vi er i rød sone og vi må få maks ut av det vi har. Vi må få til utvikling slik at vi klarer å etablere oss. Det er dritkjedelig å si. Vi skal ikke være der, men vi må bare være realistiske.

Overganger siden forrige sesong:
INN:
Jakob Orlov (tilbake fra lån)
Mads Hvilsom (Eintracht Braunschweig på lån)
Dani Hatakka (KuPS)
Remi Johansen (Gratis, Tromsø)
Daniel Braaten (Gratis, Vålerenga)

UT:
Kenneth Udjus (kontrakt utløpt)
Øystein Øvretveit (Nest Sotra)
Eirik Birkelund (Sogndal)
Erlend Hanstveit (kontrakt utløpt)
Alejandro Castro (lån utløpt)
Amadaiya Rennie (lån avsluttet, Hammarby)
Amin Askar (Sanliurfaspor)

Branns treningskamper:
01. feb Brann - Elfsborg 2-1 (Barmen, Acosta)
05. feb Brann - Jönköping 1-2 (Skålevik)
13. feb Sogndal - Brann 2-1 (Hatakka)
19. feb Åsane - Brann 0-0
24. feb Brann - Rubin Kazan 0-0
28. feb Haugesund - Brann 1-1 (Barmen)